Klik hier voor de nieuwste lijst
Just

Bij het gloednieuwe Just geeft de menukaart je twee opties; Just Like Home, waar je, zoals chef Justin Niessen het zelf omschrijft, met een thuisgevoel kunt genieten van een makkelijk en goed gerecht. Of je kiest voor Just Feed Me. Voor €45,- per persoon word je verrast met de lekkerste hapjes om te delen. De koks maken deze hapjes van ingrediënten die ze op dat moment in huis hebben. Creativiteit all the way dus! Je kunt trouwens wel zelf aangeven of je vis, vlees of vegetarisch wil.
Bistro Belén

Veel echte Franse bistro’s hebben we nog niet in Rotterdam. Dat merkte voormalig chef van restaurant Mangiare, Merel Beelenkamp ook. Daarom startte zij Bistro Belén in Rotterdam-West om de gasten de smaken van de Europees-Mediterrane keuken te laten ontdekken. Merel probeert op een verantwoordelijke manier met vis en vlees om te gaan. Bistro Belén heeft geen vaste kaart, ze passen het menu aan met de seizoenen.
Langoest

Alles wat op de kaart staat komt direct uit de zee. Dat is het uitgangspunt van visrestaurant Langoest. De smaak, goede combinaties en versheid van de producten vinden zij het belangrijkst. Spectaculair opgemaakte borden zal je dan ook niet snel tegenkomen. Ook de vleesliefhebber kan met een gerust hart aanschuiven. Langoest gaat naast vis en schelpdieren namelijk ook steaks serveren. Op dit moment is Langoest nog druk aan het verbouwen. Het ontwerpbedrijf HorecaSfeermakers ontwerpt het interieur van de zaak. Half oktober hoopt chef en eigenaar Shi de deuren te kunnen openen.
Amehoela

Nu al weer klaar met de eerste regendruppels die de aankomende herfst aankondigen? Bij Amehoela blijft het nog even zomer. Geniet van een lekkere tropische cocktail of smul van de heerlijke Zuid-Amerikaanse gerechten als chicken quesedilla’s, ceviche van zeebaars met watermeloen, verse kabeljauwkibbeling of homemade taco’s. Uitgegeten? Na negenen gaat de muziek ietsje harder en mag er gedanst worden in Amehoela.
Rose Rouge

Nee, slapen kun je er niet, maar in de hotelbar Rose Rouge van Céline en Florence kun je wel de mooiste dranken van Noord verwachten. De dames willen geen kroeg zijn of zich toespitsen op alleen cocktails of wijn, het moet vooral een chique avondbar worden. Bij Rose Rouge drink je van alles, als het maar mooi is, want dat is het uitgangspunt van de bar: mooie logo’s, mooie kleuren en bijzondere cocktails. En natuurlijk gaat het allemaal ook goed smaken. Florence en Céline zijn nu nog druk aan het klussen in het oude, karakteristieke pandje in Rotterdam-Noord, maar verwachten al op 7 oktober open te kunnen.
Sally’s Salads

Even snel iets eten zonder jezelf weer vol te stoppen met pizza of burgers, wordt steeds makkelijker in Rotterdam. Sally’s Salads in de Markthal noemt zichzelf een goed alternatief voor een ongezonde snelle hap. De saladebar maakt gebruik van een vierstappensysteem, waarmee je zelf de salade samenstelt. De keuze uit de verschillende groenten en toppings is enorm. Voor slechts 5,95 euro heb je al een heerlijke salade van gemiddeld formaat.
Walk’in Fish

Eerlijker en duurzamer dan ooit, dat wordt gelijk duidelijk als je binnenstapt bij Walk’in Fish, het nieuwe restaurant van de oud-eigenaar van restaurant Savage, dat hiervoor in dit pand zat. De verse vis van Schmidt Zeevis wordt op natuurlijke wijze bereid, met biologische en eerlijke producten. Ook vleesliefhebbers of vegetariërs hebben genoeg keuze. We noemen gnocchi met spinazie, crêpes of een goed stuk rund. Voormalig sommelier en eigenaar Xander zorgt voor bijpassende wijnen. Bij Walk’in Fish kun je voor elke gelegenheid terecht; even snel een hapje doen, of uitgebreid dineren met een chic vijfgangendiner.
Kampong Express

Nooit eerder Maleisisch gegeten? De beste manier om Maleisië te leren kennen is door een kijkje te nemen bij Kampong Express, waar de gerechten volgens grootmoeders klassieke recept worden bereid. De Maleisische keuken ontmoet hier de Chinese keuken dankzij de drie generaties die in de zaak staan: Gloria Wong, runt het restaurant met haar Maleisische ouders en haar grootouders komen uit China.
De PatatBakkerT

Van traditionele Maleisische gerechten, maken we een sprongetje naar echt Rotterdamse patat. Over sprongetjes gesproken. Eigenaar Joren Bakker sprong van een handel in auto-onderdelen een paar maanden geleden over naar patat. Toen de oude frietzaak naast zijn onderdelenwinkel leeg kwam te staan, kocht hij dit pandje voor zijn vriendin Liselotte die al enige tijd horeca-ervaring had en graag voor haar zelf wilde beginnen. Het duo heeft grootse plannen met de frietzaak. Het moet niet worden zoals een normale friettent waar mensen snel hun frietje halen en weer weggaan; de PatatBakkerT biedt leuke gerechtjes voor een klein prijsje en maakt zelf verse friet. Daar schenken ze in hun ‘huiskamercafé’ ook nog een heerlijk Rotterdams speciaalbiertje bij.
Cinta Coffee

Een koffiezaak met Indonesische invloeden, die hadden we nog niet in Rotterdam. Eigenaar Guido Leurs is een Rotterdammer met een Indonesische achtergrond. Hij zorgt er maar al te graag voor dat alles helemaal naar wens is. Je drinkt er de lekkere Indonesische filterkoffie of Braziliaanse espresso. Maar Cinta serveert meer dan gewoon koffie. Je kunt er ook terecht voor bijzondere theesmaken, zoals jasmijn met citroengras of echte Indonesische pandancake of spekkoek. Ga dus snel kijken op de Coolsingel en vergeet niet een rondje conceptstore te doen.
Pure Juice bar

De naam Pure komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Eigenaresse Niloufar gebruikt alleen pure, biologische producten en Perzische recepten waar niet iedereen altijd even bekend mee is. Dat maakt de sapjes bijzonder en lekker. Niloufar is van Iraanse afkomst en heeft van huis uit geleerd welke ingrediënten hun eigen gezondheids- en schoonheidseffecten hebben. Dus behalve lekker zijn de sapjes ook nog eens goed voor je. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijk sapje dat ook nog eens goed werkt tegen acné? Pure Juice Bar is pas net geopend, maar Niloufar is al weer druk bezig met originele ideeën om haar menu winterproof te maken, bijvoorbeeld met soepjes, rozenwaterthee of latte met saffraan of kardemon.
Poké Bowl Original – Karel Doormanstraat

De poké bowl, wie kent ‘m inmiddels niet? Een Hawaiiaans gerecht boordevol vis en andere natuurlijke, verse producten. Het is een ware hype, in Londen en New York staan mensen al in de rij. In Rotterdam is inmiddels ook een tweede vestiging geopend. Je mag er zelf kiezen waar je de bowl mee vult, of je neemt een van de vooraf samengestelde bowls. Verder zijn er ook vers gemaakte smoothies, te krijgen volgens hetzelfde principe als de bowls: kies een basis van yoghurt, kokosmelk, sojamelk of appelsap en voeg vervolgens twee tot drie stuks fruit toe.
Das Brot

Na haar tweede burn-out besloot Lotte haar carrière helemaal om te gooien en van haar desembroodhobby haar werk te maken. Met succes. Al snel leverde ze haar bijzondere broden aan horecazaken als Restaurant Dertien en bestellen ook veel nieuwsgierige of verliefde Rottedammers haar brood via haar website. Tijd voor een stapje verder, vond Lotte. Sinds kort heeft Das Brot haar eigen winkeltje in de bakkerij aan de Gouvernestraat. Das Brot bakt zuurdesembrood, een aparte manier van bakken waarbij bepaalde bacteriën met de gisten samenwerken, wat voor een bijzondere smaak zorgt. Omdat Lotte alles nog bijna helemaal zelf doet is het winkeltje nu nog maar twee uur per dag geopend.
Jamie Oliver’s Diner

Geen Italiaan dit keer, maar een American diner aan het Weena. Best een primeur, want het is de eerste vestiging van dit concept buiten het Verenigd Koninkrijk. De gerechten zijn allemaal geïnspireerd op de klassieke Amerikaanse keuken. Denk aan burgers, chicken wings, steak en andere barbecueklassiekers. Maar de chef geeft ook een creatieve twist aan gezonde superfood salades. Helaas moeten we nog wel even geduld hebben voor we hiervan kunnen gaan proeven, begin december hopen eigenaren Willem Tieleman en Souad el Hamdaoui de deuren te openen.
Yoghurt Barn

Yoghurt Barn is al een succesvolle ontbijt- en lunchzaak met meerdere vestigingen door het hele land. Een zaak in Rotterdam kan dan natuurlijk niet in ontbreken. In 2011 waren oprichters Wouter en Ester op vakantie in het buitenland waar ze overal Frozen Yoghurt tegenkwamen. Ze dachten: Nederland is de grootste yoghurtconsument van de wereld, waarom is hier dan nog niets mee gedaan? Toen ze terugkwamen zijn ze daarom zelf enthousiast aan de gang gegaan met dit concept. Behalve zeven soorten yoghurt, kun je ook terecht voor high tea, ontbijt en lunch. Yoghurt Barn serveert goede broodjes, cakejes en lekkere lattes en houdt ook rekening met allergieën. Zo hebben ze bijvoorbeeld suiker- gluten- of lactosevrije gebakjes. Half december hopen Wouter en Ester de barn te kunnen openen.
Behalve een flink aantal nieuwe zaken dat erbij is gekomen in Rotterdam, hebben andere horecazaken ook zeker niet stilgezeten deze zomer. We hebben afgelopen maanden ook een aantal verbouwingen gezien. Ook deze zetten we hier even onder elkaar.
De Harmonie

Marco Somer nam in januari De Harmonie over van de Dudokgroep en had vervolgens vijf weken om de zaak naar eigen smaak en stijl om te bouwen. Hij wilde een soort tweede huiskamer creëren. Ook met de keuken wilde hij een nieuw hoofdstuk beginnen; het moest naar een hoger niveau, vond hij. Op de kaart staat een aantal nieuwe gerechten en je kunt uitgebreid dineren met een vier- of vijfgangenmenu.
Dertien

In een midlifecrisis kopen sommigen een Porsche of Ferrari en anderen een oven. Chefs en eigenaren van Dertien Pepijn Schmeink en Remco van Erp lieten deze zomer een grote wens in vervulling gaan; geheel op hout koken. Naast de houtskooloven is daarom ook plaatsgemaakt voor een houtskoolgrill, ontworpen door de Rotterdamse kunstenaar Joost Goudriaan. Maar proef je dat dan ook? Jazeker, behalve de nieuwe keuken, hebben de heren van Dertien ook gebouwd aan de gerechten. De oven geeft een subtiele rooksmaak aan het vlees en dat geeft de koks weer mogelijkheden tot mooie experimenten en bijzondere smaken. Zeker de moeite waard om even te proeven dus.
1nul8
Onlangs is 1nul8 voor de tweede keer in vijf jaar verbouwd. Bij de meeste zaken betekent dat dat er iets niet goed gaat, maar dat is hier niet het geval. De eigenaren Floris en Fäbiän merkten dat ze ruimte te kort kwamen en besloten toen de hele zaak meteen een andere look te geven. Zo is de cocktailbar beneden nu een keuken en de keuken boven is betrokken bij het restaurant. Het interieur is een mix van verschillende stijlen; zo komt het chique van de wijnbar terug, maar ook het rauwe van Rotterdam. Ook in de keuken zelf is iets veranderd. Floris en Fäbiän wilden meer ‘sexy’ gaan koken. De kaart bestaat nu niet alleen meer uit kleine hapjes maar ook uit mooie gerechten die gemaakt zijn van goede producten. Een totaal andere zaak dus. Wij denken dat het zeker de moeite waard is hier weer even een kijkje te gaan nemen.
Proeflokaal de Pui

Proeflokaal? De Pui was toch een café? Klopt, maar na 22 jaar neemt Jaap Brantenaar afscheid van zijn café. Rober Willemsen neemt het van hem over en geeft Maurits Loevendi de leiding. Er komen veel vaste gasten bij De Pui en daarom wil de jonge ondernemer ook niet te drastisch veranderen. Wat hij wel wil is een ‘frisse wind’ door de zaak halen. De zaak wordt grondig schoongemaakt en het terras en de luifeltjes buiten worden vernieuwd. De ruimte gaat hij ook anders indelen, met de bar als centraal punt en het hoger gelegen deel als kleine en intieme ruimte, waar mensen zich kunnen afzonderen als ze iets meer rust willen. De verbouwing is nu nog in volle gang, maar eind oktober gaat Maurits vol enthousiasme van start.