Sylt

Voor een goede portie verse vis hoef je niet meer een hele avond in een restaurant uit te trekken. Sylt Seafood aan de Nieuwe Binnenweg is een hippe seafoodbar waar je elk moment van de dag binnen kunt lopen voor diverse vis, van oesters tot kibbeling met patat. Met het fast casual dining concept willen eigenaren Sten en Ilse dat Sylt dé place to be wordt voor iedereen die wil genieten van al het lekkers uit de zee.
Nieuwe Binnenweg 135D
Josephine

Wij wisten al even dat het eraan zat te komen, maar vanaf begin maart heeft het Franse Josephine eindelijk haar deuren geopend. Eigenaar Rein weet als oud-bewoner van Bergschenhoek als geen ander dat het horeca-aanbod in het dorp wat te wensen overhield, dus hij besloot daar verandering in te brengen. Het chique interieur in combinatie met de Franse kaart maakt het voor bewoners van Bergschenhoek ineens een stuk interessanter om in het dorp uit eten te gaan. Woon je wel in de stad? Dan raden wij je aan om de stad even te laten voor wat het is en er een stukje voor om te rijden.
De Kruin 4 - Bergschenhoek
Meatcave

Niet nieuw in Nederland, maar wel in Rotterdam: Meatcave. Anders dan de naam doet vermoeden is het geen ordinaire vreetschuur, maar een vleesrestaurant met culinaire ambitie. De gerechten zijn allemaal op de Big Green Egg bereid en dat proef je. Het concept waarbij je op ieder moment kunt beslissen hoeveel gangen je wil eten is ideaal voor zowel de grote eter (bestel rustig nog twee gangen bij) als iemand met keuzestress (beslis na gang drie of je voor gang vier gaat of het hierbij laat).
Eendrachtsweg 27
Three

Ook Hillegersberg mag een nieuwe zaak verwelkomen. Three, van eigenaar Robin Bravenboer, heeft zich aan het Freericksplein gevestigd en serveert sushi en gerechten van de robotayaki. Met inspiratie uit Barcelona, ervaring als eigenaar van Ikibana (waarvan inmiddels al drie vestigingen zijn) en chef Merijn Sips in de keuken belooft Three een frisse wind in het horeca-aanbod van Hillegersberg te zijn. Het restaurant heeft dan ook in recordtijd een plek in onze lijst “hier eet je de lekkerste sushi van Rotterdam” veroverd.
Freericksplaats 24
Restaurant de With

Café Ter Marsch en Ter Marsch & Co zaten tegenover elkaar op de Witte de Withstraat en bleken zo verwarrend dat Café Ter Marsch een upgrade heeft gekregen. Na een korte verbouwing is het café omgedoopt tot Restaurant de With. De vernieuwde keuken serveert gerechten bereid op de Big Green Egg en hun andere grote trots, een twee meter brede houtskoolgrill. Restaurant de With heeft de burgers van Ter Marsch & Co dus achter zich gelaten en is een compleet eigen imago aan het opbouwen. Stap zeker even binnen als je in de buurt bent, je kunt er terecht van dinner tot borrel.
Witte de Withstraat 81
Uit ’t Zuiden

De Noordsingel lijkt geen nog geen broeinest voor nieuwe horeca te zijn, maar voor Marcel Jonkman was het ondanks de noordelijke ligging de droomlocatie voor zijn brasserie Uit ’t Zuiden. Marcel laat zich inspireren door, zoals de naam al doet vermoeden, alles uit ’t zuiden. Zuid-Nederland vind je terug op de kaart in de vorm van bijvoorbeeld Limburgs zuurvlees en Zuid-Europa kun je proeven in de entrecote met café de Paris-boter.
Noordsingel 121
Toko Kitchen en Bar

Toko Kitchen & Bar brengt Aziatische bowls naar de Oudedijk. Eigenaar Joël heeft met meer dan twintig jaar ervaring de horeca een helder beeld gekregen van wat hij wil met zijn eigen zaak, dus het werd tijd om dit in de praktijk te brengen. Bij zijn zaak in hartje Kralingen kun je de bowls to-go meenemen of plaatsnemen aan de bar. Met een ruim aanbod aan speciaalbieren, gin-tonic’s en wijnen zal je je hier niet snel vervelen.
Oudedijk 151
Dudok In Het Park

Dudok is een naam die geen toelichting meer nodig heeft. Met een nieuwe locatie in Het Heerenhuys midden in Het Park krijg je, juist, Dudok In Het Park. Het prachtige rijksmonument is al jaren in het bezit van Dudok, maar was tot voor kort alleen af te huren voor trouwerijen. Sinds maart is de verbouwing in gang gezet en sinds deze maand (mei) beschikt het pand ook over een café- en brasseriegedeelte. De Dudoksfeer en -kaart in het oudste (en misschien wel mooiste) park van Rotterdam, wat wil je nog meer?
Baden Powellaan 12
Restaurant Kite

Restaurant Kite is een nieuwkomer aan de Westblaak. In het Afghaanse restaurant staan Ali en zijn vader in de keuken en worden traditioneel Afghaanse gerechten op een westerse manier geserveerd, waardoor het voor iedereen toegankelijk is. De rijke smaken van de Oosterse keuken komen goed tot hun recht met het foodsharing concept: een concept waarmee Ali mensen wil samenbrengen.
Westblaak 160
1vier3

Aan de naam is het al te zien, een oude bekende heeft er een zusje bij. 1vier3 is de nieuwe zaak van de eigenaren van 1nul8 en zit net als de grote zus op een mooie plek in het centrum. De zaak zit aan de Hoogstraat (nummer 143, mocht je de namen nog niet snappen) ter hoogte van de Markthal en beschikt over een zonnig terras. 1vier3 is iets meer budgetvriendelijk dan 1nul8 en beschikt over een kleine en toegankelijke kaart. Ook maakt de nieuwe zaak het voor de eigenaren mogelijk om cateringklussen aan te nemen.
Hoogstraat 143
Au Château

Au Château valt niet onder een noemer te plaatsen. De nieuwe zaak van eigenaar Erik Horvat in Hillegersberg is een lunchroom, baristabar, wijnlokaal én bierlokaal in één en biedt voor ieder wat wils. Wil je ontbijten, lunchen of borrelen? De uitgebreide kaart bevat onder andere luxe broodjes, verse croissants en bites voor in de avond.
Kerkstraat 6-8A
Obst & Gemüse

Nieuw in Crooswijk is Obst & Gemüse. De naam zegt genoeg: de groenteschotels en andere plantaardige gerechten van eigenaar John van Leeuwen zijn allemaal seizoensgebonden en worden bereid in de open keuken. Geniet in de huiskamersfeer van gezonde gerechten of leer zelf plantaardig koken tijdens de workshops.
Kerkhoflaan 145
SUE Bakery

Wij kunnen gelukkig al een tijdje van de SUE bites zonder suiker genieten en deze vallen zo goed in de smaak dat SUE uitbreidt met een bakkerij aan de Goudsesingel. Op deze manier kunnen eigenaren Kim en Der niet alleen meer produceren, maar ook beter laten zien hoe deze bites precies gemaakt worden. In het gebakatelier van de nieuwe SUE Bakery kun je door een glazen wand precies volgen wat er in de bakkerij gebeurt, natuurlijk wel onder het genot van een verse bite.
Goudsesingel 330
Healthful

Sinds april kun je in bij Healthful terecht voor je dagelijkse portie vitamines. De zaak in de Oude Haven heeft een kaart vol gezonde bowls en pizza’s en legt hiermee de nadruk op het vegan-friendly karakter. Wat dit betekent? Geen restricties, maar alternatieven bieden. Wat je dieetwensen dus ook zijn, bij Healthful kun je altijd terecht.
Spaansepoort 77
Bulls and Dogs

Less is more? Bij Bulls and Dogs niet. Deze bekende uit Amsterdam heeft een plek gevonden aan de Oostzeedijk, waar zij vanaf eind april hun specialiteiten serveren. De bekende hotdogs zijn in veertien variaties te krijgen en de toppings en sidedishes maken het kiezen nog lastiger. Gelukkig denken ze met je mee door een aantal bier-spijscombinaties en schotels om te delen aan te bieden.
Oostzeedijk 344
Harvest Coffee Brewers

Ervaring opgedaan in prestigieuze restaurants, inspiratie opgedaan in Australië en een eigen zaak begonnen aan de Glashaven. Loes en Zjevaun doen het met Harvest Coffee Brewers. De koffiebonen worden ingekocht bij lokale koffiebranders en de ervaren barista’s weten wat ze ermee moeten doen. Wordt er alleen koffie gebrouwen? Zeker niet, neem zeker een kijkje op de ontbijt- en lunchkaart. Er wordt veel geëxperimenteerd met smaken, dus perfect voor fijnproevers met stevige trek.
Glashaven 107
Belicio Cheatday

Bij Belicio kun je altijd terecht voor de ultieme cheatday. Met een mooie plek in de Koopgoot is de zaak de perfecte plek om even op te laden tijdens een zware shopsessie. De Instagramwaardige hapjes, cookie dough van Baker’s Dough, wafels en ijsjes zijn mierzoet, maar daarom ook perfect voor de echte zoetekauw. De Koopgoot is er in ieder geval een stuk gezelliger door geworden.
Beurstraverse 182-184
Veggie

Dat veganistisch eten meer inhoudt dan tofu is ons inmiddels duidelijk. Eigenaresse Monica van de nieuwe veganistische lunchroom Veggie tilt dit idee naar een nog hoger niveau door de gerechten op de kaart een Braziliaanse twist te geven. Haar Zuid-Amerikaanse roots komen hierin goed van pas. Ook bijzonder is dat een gedeelte van de opbrengst naar een dierenasiel in Azië gaat. Nóg een reden dus om de Braziliaans-veganistische gerechten een keer te proberen.
Frits Ruysstraat 16A
Roffa RestoBar

Roffa Streetfood & Bar in het Scheepsvaartkwartier is onder veel Rotterdammers al een favoriete plek. No-nonsense sfeer, lokaal bier en vlees van de grill: een foodtruck zonder wielen. Nu vonden eigenaren Olivia en Hilbert het tijd om hier een Mexicaanse draai aan te geven met Roffa RestoBar. De nieuwe zaak op het Zwaanshals met dezelfde stoere uitstraling serveert Mexicaanse gerechten met kruiden uit eigen tuin.
Zwaanshals 345
Bistro Vers

Je moet er een stuk de stad voor uit, maar dan heb je ook wat: een echte bistro op de golfclub in Strijen. Bistro Vers begon als pop-up bij de kersenkas in Heinenoord en groeide uit tot vaste bistro. Verwacht geen culinaire zesgangenmaaltijden zoals bij de pop-up, maar meer simpele en verse gerechten op de kaart. De voormalige chef van Lux, Wout, zorgt dat de kwaliteit hoog blijft.
Molenwegje 2B
BACKYARD

Een van de meest veelzijdige nieuwkomers van het moment is BACKYARD. Een flexwerkplek in huiskamersfeer waar je van ontbijt tot laat terecht kunt. De kaart varieert dan ook van ontbijtbowl tot cocktails met de gemeenschappelijke factor dat de basis van de kaart veganistisch is. Toch is de urban jungle van dezelfde eigenaren als The Tea Lab ideaal voor iedereen: heb je wel behoefte aan een stukje vlees, dan kun je dit toe laten voegen aan je gerecht.
Korte Hoogstraat 14
Sajoer Blijdorp

Voor de beroemde bowls en sapjes hoef je het centrum niet meer in, want Sajoer heeft een tweede locatie in Blijdorp geopend. Het assortiment wordt uitgebreid met broodjes en door het nieuwe wisselende menu kun je er steeds weer terecht voor iets anders. Het zonnige terras aan de Statenweg is nu de ideale plek om zowel wat vitamine D als gezonde sapjes tot je te nemen.
Statenweg 141
Sapporo

Bij ramenfans gaat er ongetwijfeld een lampje branden als wij de naam Takumi laten vallen. Nu kunnen wij je gelukkig vertellen dat deze bekende keten sinds kort Sapporo Ramen Kitchen heeft geopend aan de Aert van Nesstraat. Waarom Sapporo anders is? De focus ligt hier op kipramen en andere kipgerechten, dus neem hier zeker een kijkje als je fan van kip en ramen bent.
Aert van Nesstraat 22
The Oyster Club

Voor een avond op stand kun je nu terecht bij The Oyster Club. Midden in het centrum vind je de chique zaak met Franse uitstraling, wit tafellinnen en luxe kaart. Het concept bestaat uit ‘Le Restaurant’ waar je kunt genieten van voornamelijk vis, schaal- en schelpdieren, ‘Le Bar’ waar je tot laat cocktails kunt drinken en ‘Le Club, een exclusieve club voor members en genodigden.
Rodezand 36
Tensai Ramen

Eigenaren Amy en Chiyong gaan met Tensai Ramen als eerste Rotterdamse zaak zelfgemaakte noedels serveren. Na ervaring opgedaan te hebben in Japan onder leiding van een daar befaamde ramenchef hebben ze genoeg kennis om dit in hun eigen zaak toe te passen. Met authentiek Japanse manieren en producten zijn ze vastbesloten om ramen te maken zoals je die eigenlijk alleen in Japan kunt krijgen.
Schiedamsedijk 1
Bertmans Schouwburgplein

De eerste locatie van Bertmans in Rotterdam Noord bleek zo’n groot succes dat ondernemers Nelleke en Niels nu de stap nemen naar het centrum van de stad. Ze nemen hetzelfde concept mee naar Bertmans Schouwburgplein, maar nog grootser en uitgebreider. Niet alleen de locatie, maar ook het aanbod op de kaart is groter. Nog meer gezonde, voornamelijk vega(n), gerechten voor zowel ontbijt, lunch als diner dus.
Karel Doormanstraat 296