Onze Maasstad barst van de leuke straatjes, historische wijken en vernieuwde districten. Van Kralingen tot West en van Zuid tot het Oude Noorden. Een goede reden om al deze straten, wijken en districten eens stuk voor stuk onder de loep te nemen. Vandaag in de spotlights: Kralingen
Kortekade

Op de Kortekade zit een van de oudste horecagelegenheden van Rotterdam: Café Stobbe. Sinds 1942 kun je al terecht voor de borrel en sinds 1990 hebben ze hier de beroemde Stobbeburger en -saté. Een paar deuren verder vind je Osteria Vicini, waar je kunt aanschuiven voor Italiaanse/mediterrane gerechten en sinds kort ook voor ijs!
Lusthofstraat

De Lusthofstraat is in de jaren ’50 ontstaan als winkelstraat, maar tegenwoordig zitten er ook diverse horecazaken. Begin je dag met een ontbijtje bij Juffrouw van Zanten, eet de grootste tosti van Rotterdam bij Lunchroom Sfeer en geniet van de weekschotel op het terras van Westerkaatje (of neem lekker mee naar huis).
Oudedijk

De Oudedijk verbond Kralingen ooit met Rotterdam. Hier is het gezegde ‘zo oud als de weg naar Kralingen’ van afgeleid. De meeste horecagelegenheden zijn hier echter vrij nieuw. Aan het begin van de straat zit Kantine & Biertuin/Kip & Bier/K&B waar je tweehonderd dagen per jaar op het terras van een huisgegrild kippetje kan genieten. Voor milde tot hete curry’s ga je naar Curry’s, voor tapas steek je over naar LKKRR en een stuk verder in de straat kun je bij BOMM terecht voor shared dining. Op de volgende hoek loop je tegen Vis op de Dijk aan, waar je niet mag vertrekken zonder het ‘plateau op de Dijk’ te proberen. Aan de overkant, aan het grasveld van de Groene Plantage, zit Thuisch: een kidsproof huiskamerrestaurant met een overdekt terras. Officieel niet meer op de Oudedijk, maar toch het vermelden waard, zit Jordy’s Bakery. Sinds deze zomer zit de tweede vestiging van de populaire broodzaak in een prachtig hoekpand op de Vlietlaan (verlengde Oudedijk).
Oostzeedijk

De Oostzeedijk, onderdeel van Schielands Hoge Zeedijk, is in de twaalfde eeuw aangelegd om het gebied tussen Gouda, Leiden en Rotterdam tegen overstromingen te beschermen. De Oostzeedijk heeft dus al een lange geschiedenis, net als sommige horecagelegenheden in deze straat. Bij Eetcafé de Stoep kun je bijvoorbeeld al jaren terecht voor een sateetje en de Hemel op Aarde is dé plek voor tapas. Op zoek naar iets nieuws? Probeer de kippen waar maanden voorbereiding in zit bij Van ’t Spit, Italiaanse delicatessen van traiteur La Vita è Bella bij Osteria Sala Federico of de Black Angus hamburger bij Brasserie Vincent. Om de hoek bij de Oostzeedijk, op het Oostplein, vind je De Bakkerswinkel, waar je kunt genieten van broodjes, taart en scones.
Admiraliteitskade
Op de Admiraliteitskade zit natuurlijk Admiraliteit Bar & Kitchen: een goede (cocktail)bar met fingerfood. Een paar deuren verder kom je Kaat Mossel tegen, vernoemd naar Catharina Mulder/Caetje Mossel: een bekende mosselkeurvrouw in Rotterdam, gevreesd om haar grote mond. Direct naast Kaat Mossel zit Proeflokaal Kade 87, waar je diverse vis- en vleesgerechten kunt bestellen en waar je kan deelnemen aan een uitgebreide high-tea.
Kralingse Plas
Dat wij nog dagelijks van het uitzicht over de Kralingse Plas kunnen genieten, hebben wij onder andere te danken aan het statige herenhuis uit 1867 waarin De Tuin van de Vier Windstreken zit. De plas zou eigenlijk drooggelegd worden om de Prins Alexanderpolder te creëren, maar gelukkig bleek dit door de diepte, de omliggende woonhuizen en fabrieken te duur. Vinden wij niet erg, want daarom kunnen wij aan de Kralingse Plas bij Brasserie Woodz all day genieten van ontbijt, lunch of wining & dining met uitzicht op de aangemeerde bootjes, bij The Boathouse van een lunch met producten van Schmidt Zeevis en bij De Schone Lei in het Minang Kabauhuis van de maandelijks wisselende kaart met culinair thema. Het Minang Kabauhuis is oorspronkelijk trouwens gebouwd voor de wereldtentoonstelling in Parijs. Het gebouw werd na afloop gedemonteerd en in Nederland weer opgebouwd. Tweehonderd meter verder zit al sinds 1963 De Eekhoorn: een soort Hans en Grietje huisje waar je biologisch kunt snacken.
Afhaal
Liever toch thuis eten, maar geen zin om te koken? Kralingen heeft ook diverse lekkere afhaalzaken. Bij Da Guiseppe kun je terecht voor broodjes, pasta’s en pizza’s en bij Vers Rotterdam heb je wisselende soepen, salades, broodjes en wraps. Afobaka staat bekend om Surinaamse gerechten, maar misschien nog wel meer om eigenaar Jimmy’s bekende ‘tot morgen’!