Bierhandel De Pijp is van alle tijden

De Pijp heeft geen kaart. Alle gerechten staan met krijt op een groot bord gekalkt en de in witte jasjes gestoken obers ratelen aan tafel nog wat extra's.

13 Nov 2013 Frank van Dijl

blogger Frank is mede-oprichter van De Buik en was er tot 1 juli 2015 aan verbonden.

Bierhandel De Pijp is van alle tijden

In een zijstraat van de Nieuwe Binnenweg waar de stadsvernieuwing van de laatste decennia van de vorige eeuw flink heeft toegeslagen, is één ding nooit veranderd. Nou, sterker nog: toen in Bierhandel De Pijp onder de vloer achterstallig onderhoud moest worden ingehaald, heeft de aannemer zich alle moeite getroost om het interieur, inclusief de wanden en het plafond, intact te laten.

Zodoende wandel je nog altijd de bruingerookte zaal binnen met vergeelde stickers op alle denkbare plekken, afgeknipte stropdassen aan het plafond en zand op de vloer. Nog steeds schuif je aan aan lange tafels, zit je op harde banken of stoelen en veeg je de pindadoppen van tafel. In Bierhandel De Pijp heeft niet zozeer de tijd stilgestaan, de tijd is hier geconserveerd als een bijna tastbaar iets.

Bierhandel. Hier ga je dus naartoe om bier te drinken? Zeker. Of wijn of waar je ook trek in hebt. Maar deze bierhandel is vooral restaurant. Op de huidige locatie zit De Pijp al sinds 1940. Bij het bombardement van 14 mei 1940 was de stek aan de Geldersekade verloren gegaan. Het studentenverzet kwam in de oorlog in de zaak bijeen. Ook na de bevrijding bleven studenten De Pijp frequenteren. De studentikoze sfeer hangt er nog steeds en er komen ook nog altijd studenten eten, maar je ontmoet hier ook havenbaronnen, kunstenaars, zakenmensen en, maar dan moet je echt geluk hebben, Rolling Stones. Nee echt, toen de Stones een keer in de stad speelden, hebben ze hier gegeten.

Überklassieker: capucijners met spek

En wat eet je zoal in een bierhandel? De Pijp heeft nooit een kaart gehad. Alle gerechten staan met krijt op een groot bord gekalkt en de in witte jasjes gestoken obers ratelen aan tafel nog wat specialiteiten op die niet op het bord vermeld staan. In de keuken, waar je vanuit de zaak goed zicht op hebt, is het altijd een drukte van belang. Aangezien De Pijp de traditie in ere houdt, zijn ook de gerechten aan de traditionele kant, zeg maar met een Frans-Hollandse insteek. Dus oesters, tournedos, gebakken mosselen, zeetong, gebakken lever met spek en uien en de überklassieker capucijners met spek. Hele generaties Rotterdammers zijn hier groot mee geworden en je hebt altijd kans dat iemand van een tafel opstaat en zijn afgeknipte stropdas gaat aanwijzen.
Duur zeker? Hoofdgerechten kosten zo rond de twintig euro. Een heerlijk gerecht als kalfszwezerik is iets duurder, zeg 25 euro, en dat geldt ook voor de tournedos. Een dozijn oesters heb je voor 15 euro en de garnalenkroketten zijn nog geen tientje. Dat, en de informele, haast ironische sfeer, zorgt ervoor dat hier zo'n publiek gemêleerd publiek komt.
Ironische sfeer? Ja, dat heeft met die inrichting te maken. Het is net alsof alles heel zorgvuldig zo ontworpen is door iemand die iets met de uitstraling van een bruin eetcafé wilde neerzetten. Je waant je in een filmdecor en de obers spelen daar geweldig op in.

FOTO VINCENT MENTZEL

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Smithe321 3 Jul 2014, 16:02

you are in reality a good webmaster. The site loading pace is incredible. It kind of feels that you're doing any unique trick. Moreover, The contents are masterpiece. you have done a great process on this matter! efcekckkeddbedka

kees 10 Okt 2014, 9:57

yes i agree

Bep Hoorens van den Berg 22 Feb 2015, 12:36

Leuk dat de pijp nog steeds bestaat. Ben er als kind vaak over de vloer geweest, wij woonden er schuin tegenover, op nr 113 en mijn moeder werkte er s,morgens om de rotzooi van de vorige avond weer weg te werken, zaagsel met de lege pinda doppen overal verspreid , vaak werd er aan de deur gebeld in de avond of ze even een paar uurtjes kon komen om de afwas enz te doen dan was het er zo druk dat ze het niet meer bij konden houden, heb er heel wat studenten ontgroeningen naar buiten zien komen in die tijd , en artiesten volop want ook die konden de weg altijd vinden naar de pijp, als ze een optreden in Rotterdam hadden gehad , s,morgens snel voor ik naar school ging een boterham met de heerlijkste ham die ik ook gegeten heb vragen , en vaak een centje bijverdiend met auto,s wassen voor de gasten , was een mooie tijd waar ik nog vaak aan terugdenk en over aan mijn kinderen vertel .......

Floriaan Mathysen Gerst 30 Jun 2015, 10:01

Floriaan Mathysen Gerst; wat een wereldse zaak al zo lang!

Lees ook deze verhalen
Van taco’s tot paloma’s: Botanero brengt kleur in de stad

Bij Botanero komt het beste van Rotterdam en Mexico samen. De Paloma steelt daar de show, maar de menukaart staat er harmonieus naast.

De Buik Live bij de klassieke Bistrot-Bar Frère

De vijfde editie van de Buik Live is dit keer bij Bistrot-Bar Frère: een Franse buurtbistro die verrast met hoge kwaliteit.

Trandem opent zondagse wijnbar boven Hofplein

Een pop-up wijnbar op de 10e verdieping boven het Hofplein, daar moet je bij zijn. Ga naar Trandem, maar wees er snel bij.