Liever pizza al taglio van Sugo dan Hollandse boterham

De pizza al taglio van Sugo is een heerlijke lichtverteerbare (werk)lunch. Het deeg is van spelt-, tarwe- en sojabloem, de toppings komen uit Italië.

20 Feb 2015 Miriam Bunnik

blogger Miriam blogt over Italië en over alles wat ze leuk (en lekker) vindt aan haar bestaan als freelance tolk/vertaler/docent Italiaans.

Restaurant toevoegen aan favorieten

SUGO

Aert van Nesstraat 20, Rotterdam Maaltijd: LunchDiner Stadsdeel: Centrum Keuken: Italiaans Prijsniveau: Kleine prijs Bekijk restaurant

Liever pizza al taglio van Sugo dan Hollandse boterham

Eindelijk hebben we iets nieuws op het gebied van Italiaans eten, iets wat ze in Rome allang kenden en waar alle Italianen (en Italiëliefhebbers) in Rotterdam al jaren op zaten te wachten: een pizza al taglio. Een zaak waar je stukjes pizza koopt, voor de lunch of als tussendoortje. Want dat pizza ook heel prima als lunchgerecht kan, bewijst Sugo in de Aert van Nesstraat als geen ander. Ik nam met collega en goede vriendin Mara de proef op de som.

Als we binnenkomen liggen er acht heerlijke pizza’s te lonken. Nog niet aangesneden want het is nog rustig, we zijn aan de vroege kant. De aankleding is heel natuurlijk, alles straalt rust en stijl uit. De houten tafels op de stoep doen alvast verlangen naar de zomer, wanneer we ons stuk pizza buiten kunnen verorberen. We nemen plaats en maken ons op voor een proeverij van alle pizza’s die er op dat moment liggen. We krijgen: pesto met cherrytomaten; buffelmozzarella met cherrytomaten en basilicum; aardappel met gekookte ham; gekarameliseerde uien met walnoten; zwarte olijven en mascarpone; zalm met courgette en rucola; aubergine met zongedroogde tomaten en basilicum; en een veganistische variant met een mix van paprika, aubergine, champignon, courgette, rode ui en cherrytomaten. Ik probeer het lekkerst voor het laatst te bewaren, maar weet daardoor niet waar ik moet beginnen.

Geïnspireerd door kleurrijke foto’s

Igor Prkic, de initiatiefnemer, haalde zijn inspiratie voor Sugo uit een boekje. Hij zag smakelijke foto’s van een rij kleurrijke pizza’s. Geen ronde, maar rechthoekige, naast elkaar gelegen op grote bakplaten. Daar moest hij meer van weten. Hij reisde de wereld rond om het concept van de pizza al taglio uit te pluizen en zette vervolgens in Rotterdam zijn eigen tent op: Sugo, omdat het zo lekker klinkt en omdat het symbool staat voor essentie, iets wat hij en zijn compagnons Anne Nijs en Faruk Dervis met hun biologische producten graag willen uitdragen.

Hij liet Ludovico overvliegen uit Rome. Die had wel zin in een uitdaging in het buitenland en komt hier zijn bakkunsten vertonen. Voor zijn pizzadeeg gebruikt hij een speciale bloem, een combi van tarwe, spelt en soja, en maar liefst 80% minder gist. Het pizzadeeg wordt dan ook pas na 72 uur rijzen tot pizzabodem omgetoverd. Geduld is een schone zaak, maar dan heb je ook wat: heerlijk van smaak en knapperig zoals een Romeinse pizza moet zijn. Een Italiaanse chef en een Nederlands management is hier de succesformule.

De pizza’s verkopen zichzelf

Ik zie dat de man naast me een stuk pizza met salami heeft. Waar was die? We hadden toch alles geproefd? De pizza’s van Sugo worden de hele dag door vers bereid en Ludovico bepaalt wat er in de toonbank ligt. Afhankelijk van wat er in huis is dan. De producten (de bloem, het vlees, de tomaten; alles biologisch) komen rechtstreeks uit Italië en als er niet genoeg ham is ingekocht, is er dus geen pizza met prosciutto. Aan de muur hangt ook alleen een drankkaart, de spijzen verkopen zichzelf. Als toetje moeten we van Igor echt nog even de pizza met Nutella proeven. Daar zegt ons groen-wit-rode hart geen nee tegen. Deze onontdekte zoetigheid overtreft alles. Brood en pannenkoeken, oké, maar Nutella op een pizza moet je ervaren.

Pizza voor een licht verteerbare lunch

Igor heeft al veel Italiaanse klanten gehad. Hij is pas een week open, maar het vuurtje heeft zich snel verspreid. Van meerdere kanten heb ik al positieve geluiden gehoord. Ook vandaag komt er weer een aantal Italianen lunchen. Toch heeft Igor het concept wel aangepast aan de Nederlandse klant. In Italië betaal je zo’n stuk pizza op gewicht en kies je zelf hoe groot het moet zijn. Hier wil de Nederlander toch vooral van tevoren weten hoeveel hij kwijt is. De prijs varieert van €2,80 voor een pizza met simpel beleg tot €3,80 voor een uitgebreidere variant.

Igor hoopt dat de Nederlanders snel de pizza zullen ontdekken als alternatief voor de oer-Hollandse boterham. Zijn pizza’s zijn licht verteerbaar en liggen niet zwaar op de maag. Je kunt daarna dus weer rustig aan het werk. Nou ja, rustig? Wij nemen eerst nog een espresso en blijven nog heel even dromen dat we in Rome zijn.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Hermes. 20 Feb 2015, 8:37

Komt allen!Hermes Werkt is verantwoordelijk voor de verbouwing en inrichting, gruwelijk lekker en gezond.

Youri 20 Feb 2015, 8:53

Al 3 keer geweest sinds de opening, moet oppassen dat het geen verslaving wordt, zo lekker!!

Ali 20 Feb 2015, 9:07

Gisteren nog bij Sugo gegeten met collega's. De pizza's zijn verrukkelijk!

Jacqueline 20 Feb 2015, 11:36

Heerlijk gegeten. Er is niets teveel gezegd. Super lekkere pizza's en leuk personeel!

Luuk 20 Feb 2015, 13:20

Gister voor het eerst geweest, Heerlijke pizza's! je proeft het verschil (biologisch enzo), zo vind je ze nergens anders in Rotterdam. Dit wordt mijn dagelijkse lunch... ik kan niet wachten om te zien wat er volgende keer ligt aan keuze...Zeer zeker het proberen waard!

Denise 20 Feb 2015, 15:54

Pizza's met heerlijke variaties. Je proeft de kwaliteit. Heel anders dan een gewone pizza. En ze hebben zelfs bio sapjes. Daarnaast vond ik het eten en drinken goed betaalbaar.

Joël 20 Feb 2015, 15:59

Lekkere pizza, proeft als een stukje Rome, bediening doet zijn best voor je en voor hen die beetje italiaans spreken kunnen de chef van italiaanse oorsprong vragen over de pizza's. 9.5/10

Romi 20 Feb 2015, 17:01

Super lekker en gezond! Geweldig concept voor Rotterdam! Love it!!

Ineke van Pelt 21 Feb 2015, 13:46

Eigenlijk houd ik helemaal niet van pizza's maar de pizza's van Sugo: dat is andere koek! Ik zou er zo weer de trein naar Rotterdam voor nemen. Heerlijk en gezond!

Domino 26 Feb 2015, 6:45

Gister gegeten en gelijk onder de indruk van zowel de erg lekkere deeg als de hoeveelheid aan lekkere toppings!! De perfecte plek om even een middag stadshap te eten of mee te nemen.En geloof me, de pizza nutella is ook verassend lekker!

Lees ook deze verhalen
Tweede vestiging Nonna’s Cucina opent in Nieuwerkerk aan den IJssel

Restaurant Nonna’s Cucina opent in Nieuwerkerk: Italiaans shared dining, private dining-zaal en evenementen zoals Festa Della Nonna.

Bar Benthuis in Noord weer open na verbouwing

Na de verplichte funderingswerkzaamheden mocht Bar Benthuis begin september de deuren weer openen. Oud en vertrouwd, maar dan net iets beter.

Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.