De parallelle wereld van Uit Je Eigen Stad is een sprookje

Alsof er een koepel over het complex staat. Uit Je Eigen Stad doet alles volgens de eigen regels en heeft daarmee een idyllisch stukje grond gecreëerd.

19 Apr 2015 Vera de Sterke

blogger Vera deed een literaire studie en was professionele kok. Ze is kookboekenredacteur. Het liefst maakt ze extravagante diners voor haar vrienden.

De parallelle wereld van Uit Je Eigen Stad is een sprookje

In de outskirts van Rotterdam vind je Uit Je Eigen Stad. Het is een stadsboerderij, restaurant, leverancier van groenten en fruit aan de horeca, leerschool, viskwekerij, kippenhouderij , imkerij en paddenstoelenteelt. Ook worden er workshops gegeven en is het mogelijk om er je eigen moestuin te onderhouden. Dit alles met als doel de voedselproductie weer onder de mensen te brengen. Zo weten de generaties na ons ook waar een ei vandaan komt.

Rotterdam hoorde voor het eerst van Uit Je Eigen Stad toen het meedeed met het eerste jaar van het Stadsinitiatief. Stadslandbouw op deze schaal werd in Europa toen nog niet gedaan. En de bewustwording van lokale productie van je boodschappen was nog niet zo hip als nu. De loopbrug bij het Hofplein ging er dat jaar met de winst vandoor, maar Uit Je Eigen Stad liet zijn koppie er niet bij hangen en startte een crowdfunding-campagne. De rest is geschiedenis. Tegenwoordig is het een bloeiend en inspirerend bedrijf dat voor particulieren, maar ook voor Rotterdamse horeca niet meer is weg te denken. Ik kreeg een rondleiding over het complex en verbaasde me over de hoeveelheid aan activiteiten en nieuwe initiatieven waar de stadboerderij mee bezig is. Uit Je Eigen Stad heeft slechts een paar professionele tuinders in dienst en moet het verder hebben van vrijwilligers. Die krijgen voor hun harde werk informatie, scholing van de tuinders en ervaring terug. De rondleidingen woren verzorgd door de tuinders, zij laten je het hele complex zien.

Uit Je Eigen Stad heeft zijn eigen eiland

Even voor het beeld, en voor diegenen die er nog nooit zijn geweest. Uit Je Eigen Stad is gevestigd op een grote lap grond langs de Schiedamsedijk, vlakbij het Marconiplein. De auto kun je parkeren op het erf. Daar sta je direct voor de enorme tunnelkassen waar grote hoeveelheden groenten en fruit worden gekweekt. Een eindje verderop is het restaurant, met daaraan vast een grote kas, waarover later meer. In het restaurant voert hout de boventoon, lange tafels gemaakt van lange planken en over de lengte een grote open keuken met daarin een mooie houtoven. Ook vind je in het gebouw het kleine boerderijwinkeltje, waar biologische producten worden verkocht, maar ook bijvoorbeeld vrouwelijke overalls voor in de tuin en biologische zaden van De Bolster.

Buiten, langs de tunnelkassen en het restaurant, zwaait de moestuinierder de scepter. Hier houden particulieren een moestuin, waar ze overigens een cursus bij krijgen. En kweken de professionele tuinders de groenten in de zomer. Ook vind je hier de kippenhouderij, een stuk of dertig kippen scharrelen hier samen met enkele hanen rustig rond. Op het moment zitten er net nieuwe kuikentjes aan te komen: het voorjaar is echt begonnen. Hier worden ook kinderen bij betrokken, zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een zogenaamd eibonnement te nemen, waarbij kinderen zelf ’s ochtends hun eigen eitje kunnen komen rapen.

Super slim kweekstysteem

Tijdens de rondleiding blijkt dat Uit Je Eigen Stad opnieuw enig in zijn soort is. Niet langer komen de groenten als sla, tomaten, paksoi en kruiden alleen van de koude grond en uit de kas: er wordt sinds december gebruik gemaakt van Aquaponics. Dit woord is samengesteld uit twee woorden, namelijk aquaculture: het kweken van waterdieren en hydroponics: het kweken van planten op water.* Het systeem is bedacht door Jan Botman en werkt eigenlijk heel logisch. In de kas die aan het restaurant vastzit staan op kniehoogte enorme bakken met water, op het water drijven plantjes: sla, paksoi, tomaten. Zij kunnen leven van de voeding die in het water zit, deze voeding wordt geproduceerd door de vissen (tilapia en meerval) die een eindje verderop rondzwemmen. Het water dat de vissen vies maken, wordt naar de bassins met planten gepompt. De planten zuiveren het water en dat gaat weer terug naar de vissen. Het is een gesloten cirkel dat oneindig doorgaat. Op deze manier wordt er zowel groenten als vis gekweekt. Het is wel de bedoeling de vissen te voeren, dit voer wordt afgestemd op de behoeften van de vis en op die van de groenten zodat ze beide optimaal groeien. De dansende kroppen sla vormen in de kas samen een magische plantengolf, zeker de moeite waard om te zien.

Stadsmarkt, workshops, bijen, kippen, worst maken, het houdt niet op...

Eigenlijk is er te veel te doen en te zien om op te noemen. Ik vergeet bijvoorbeeld helemaal de Uit Je Eigen Stadsmarkt, waar je elk weekend biologische producten kunt kopen die net weer een ander soort zijn dan we gewend zijn uit de supermarkt. Maar er staan ook een aantal bijenkassen op het terrein, broodnodig uiteraard als je op ecologische wijze je gewassen wilt bestuiven. Er worden workshops georganiseerd en eens in de zoveel tijd komt er een vakspecialist een masterclass geven. Zo is Paul van Wild Vleesch regelmatig te gast en laat dan bijvoorbeeld zien hoe je een half varken uitbeent.

Nu de zon weer schijnt kan ik niet wachten hoe het land daar zal floreren, het zal een machtige ervaring zijn van uit de grond schietend nieuw leven. Alleen al gewoon over het erf rondlopen is een fijne bezigheid. Het is vooral het enthousiasme en de innovatie die Uit Je Eigen Stad nastreeft die ervoor zorgen dat ik met rode konen en vol energie terug naar huis ga. Het is net alsof ik een dagje op vakantie ben geweest, het hele terrein is eigenlijk een grote speeltuin met alleen maar mogelijkheden en creativiteit. En dat gewoon hiero, in onze eigen stad.

Je kunt zelf ook een rondleiding nemen door Uit Je Eigen Stad.

* Informatie van Uit Je Eigen Stad

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
By Ami Café: de nieuwe brunchplek in de Wijnhaven waar je nooit meer weg wil

De derde in de rij van een reeks opvallende zaken. By Ami Café kiest deze keer voor een middagconcept, aangekleed in savanne-thema. Opent eind oktober.

A5 Yama: topniveau sushi in Naarden-Vesting

In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.

Pastrami in de Pannekoekstraat bij Lemon’s Deli

Lemon's Deli heeft bekende favorieten zoals (huisgemaakte) pastrami, maar je kan er ook take-away maaltijden of culi-cadeaus halen