Rotterdam bindt met Vivu de concurrentie met Hanoi aan

De Vietnamees Vivu zit op de Witte de Withstraat en iedereen die er voor het eerst aanschuift, beschouwt dat als een persoonijke culinaire ontdekking.

24 Nov 2013 Wim de Jong

blogger Wim is mede-oprichter van De Buik en was er tot 1 juli 2015 aan verbonden.

Rotterdam bindt met Vivu de concurrentie met Hanoi aan

Meet je de kosmopolitische allure van een stad af aan haar hoogbouw, of veeleer aan wat er zich op straatniveau afspeelt? Het laatste mag je toch veronderstellen. Reden waarom we stiekem nog altijd blijer zijn met dat ene bescheiden Vietnamese eethuisje in Rotterdam dan met de komst van de zoveelste woon- en kantoortoren - hoe shiny De Rotterdammer van Rem Koolhaas verder ook zijn mag.

Dat eethuisje heet Vivu, zit op de Witte de Withstraat, en de eigenaren hebben er binnen de kortste keren vaste grond onder de teenslippers gekregen. Iedereen die er voor het eerst aanschuift, beschouwt dat als een persoonijke culinaire ontdekking. Als een alleen bij insiders bekend adresje bovendien. En nou, dan gaat het vervolgens hard met de mond-tot-mondreclame. Zelfs met twee maaltijdrondes per avond zit het eethuis tegenwoordig vaak van donderdag tot en met zaterdag vol, dus tijdig reserveren op die dagen is in elk geval een vereiste.

Genoeg sojasaus 

Die grote toeloop roept ook meteen de vraag op waarom we nog steeds maar één zo'n zaak tellen in de stad. Er vloeit toch genoeg sojasaus door de aderen van de Rotterdammers, zou je denken. Niets ten nadele van andere populaire lokale Aziaten als Hung Kee, See you, See me, San San, Deli Bird, Tai Wu, Warung Mini en Little V (*). Maar één (1!) authentieke vietnamees in Rotterdam is en blijft toch echt te weinig. Hallo, we moeten hierin gewoon Hanoi en Parijs achterna.

Dicht zelf de culinaire kloof met die twee andere wereldsteden, en kies dus vaker voor de vietnamees wanneer je in Rotterdam uit eten gaat. Financieel zal het je bij Vivu de kop niet kosten. En de schotels zijn ook anderszins prima te behappen, want subtiel, gezond, zeer gevarieerd en doorgaans niet té heet. Invloeden van onder meer de Chinese, Franse en Indiase keuken zijn er volop, en toch eet je onmiskenbaar Vietnamees.

Vivu heet zo omdat 'Vi' in Vietnam een gangbare afkorting van de landsnaam is, en 'Vu' de achternaam van de familie die het eethuis runt. Op de kaart van de Vu's staan uiteraard verschillende loempia's, die je zelf aan tafel met kruiden, sauzen en groenten kunt vullen en rollen. Vanzelfsprekend ontbreekt ook de phò niet, de lang getrokken kruidenbouillon die al net zo op-en-top Vietnamees is. Phò's komen gevuld met noedels, biefstuk, kip, vleesballetjes, spareribs, stoofvlees, garnalen en/of krab. Allemaal zijn die onweerstaanbaar lekker, al melden we er meteen maar bij dat elke phò meteen wél een stevige bodem legt. Reken daarom die soep maar tot de hoofdgerechten.

Vietnamese pannenkoek

In diezelfde categorie kun je verder kiezen uit rijst- of noedelschotels met vlees, tofu, vis of schaaldieren en combinaties daarvan. En uit de Vivu-specials Bánh xèo (Vietnamese pannenkoek), Cua xào (stukjes krab met chili) en Nem cuon (een uitgebreid loempia-assortiment). In hun rijke smaak, textuur en lichtheid lijken die snacks overigens in niets op het gefrituurde fingerfood dat je in Nederland bij Vietnamese eetstalletjes haalt. Van harte aanbevolen zijn de wat grotere springrolls of nèms in Vivu. Ultradunne en transparante rijstvelletjes gevuld met garnalen, fricandeau, koriander, komkommer en munt, dan wel geserveerd in een rundvleesvariant. Allebei gaan ze vergezeld van dips van zoete chilisaus, Vietnamese pindasaus en hoisin.

De kinderen die we mee naar Vivu hadden genomen, genoten van alles wat ze kregen voorgezet. Voor deze en andere moeilijke eters is de Vietnamese drempel dus gemakkelijk te nemen. Ook al omdat de Nederlands sprekende bediening de tijd neemt om iedereen met de verschillende gerechten en ingrediënten - en hoe je ze eet - vertrouwd te maken. Dat lukte bij de jongste overigens niet volledig, toen deze als toetje een coupe kokosmelk met palmfruit en waterkastanje geserveerd kreeg. Geen punt, dat stukje extra culinaire opvoeding nemen we graag zelf voor onze rekening. Voor de rest: laat de verdere opmars van de Aziaten in Rotterdam maar vooral aan de Vietnamezen over!

*) Inderdaad, Little V is ook een vietnamees, maar die voert een veel meer verwesterde kaart. Vivu is traditioneel.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Mo Kruisman 27 Nov 2013, 15:20

Die verse Nem springrolls zijn niet alleen erg lekker, maar ook een kunstwerkje om te zien. De ingrediënten schijnen door het half-transparante rijstvelletje heen. Ik ben een maand in Vietnam geweest en heb veel nems en phò soepen gegeten en die van Vivu brengen me weer even terug naar daar. Mooi aan dit soort gerechten is dat ze heel traditioneel Vietnamees zijn, maar dat iedereen zijn eigen hand van nem rollen heeft en zijn eigen twist van phò bouillon trekken. Vivo is een prima plek als je een opkikker nodig hebt zonder poeha in een vriendelijke sfeer.

Roxi 14 Feb 2015, 23:08

Mijn reactie was voor pho op de west kruiskade hij mag verwijderd worden. Mijn excuses

1 Apr 2016, 10:27

Vivu is een lekker goed vietnamees restaurant, maar de porties zijn karig voor mannen met grote trek. Voor vrouwen zijn de porties Ok. De prijzen zijn vrij duur voor zo' n karig maaltijd die voorgeschoteld krijgt. Er zijn op de witte de wit veel goede goedkopere en lekere restaurants voor weinig geld

1 Apr 2016, 10:27

1 Apr 2016, 10:27

1 Apr 2016, 10:27

1 Apr 2016, 10:27

1 Apr 2016, 10:27

Lees ook deze verhalen
Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.

Station Bergweg opent bezorghub in het Vroesenpark

In het Vroesenpark hoef je voortaan geen zware picknickmand meer mee te nemen. Via de bestelhub van Station Bergweg wordt je eten tot je kleedje bezorgd.

De Proef op de Sommelier met: Emy Koster

Voor de serie Proef op de sommelier gaat Niels van Laatum in gesprek met Rotterdamse sommeliers. In deze editie Emy Koster van Tres.