Wanneer de dagen zomers zijn, trekken wij Rotterdammers de stad in, de zon tegemoet! Een van de betere plekken om je vakantiegevoel goed aan te wakkeren is pop-up restaurant Viskantine aan de Cool, gelegen in de achtertuin van restaurant De Machinist in de Coolhaven. De geur van vers geroosterde vis, het zand onder de voeten en de locatie aan het water zorgen ervoor dat Viskantine aan de Cool in alle opzichten voldoet aan het  'vakantie-in-eigen-stad-gevoel'.
 
            
            Het is dan ook niet vreemd dat de openluchtkantine zo goed als vol zit op deze mooie dag. We kunnen nog net aanschuiven bij een tafel waar ook een ander stel aan zit. De Viskantine doet zijn naam eer aan: klaptafels en banken staan op kantine-achtige wijze in rijen achter elkaar opgesteld en wij zijn niet de enigen die een tafel delen. Delen is in dit geval vermenigvuldigen want het komt de sfeer ten goede. Op tafel staan grote blikken met bestek en katoenen servetten om zelf te pakken, kruidenplantjes, peper-en-zoutstelletjes. Het past allemaal binnen het ongedwongen decor voor de Rotterdamse viseter.
Smikkelen en smullen
Vanaf onze plek hebben we goed zicht op de keuken. Deze is vrij eenvoudig ingedeeld: werkbank; een grote ijzeren houtoven; en een Green Egg-barbecue. Marcel is de man van de grill en verwent ons met verschillende voorgerechten om onze papillen goed in de stemming te krijgen. In rap tempo wordt de tafel vol gezet met metalen schaaltjes met een bekend assortiment mediterraanse grilgerechten erop. Vongole, pulpo en gamba's badend in een goede scheut olijfolie glinsteren vanaf hun zilveren plateaus ons tegemoet. Handen uit de mouwen! Pellen, pulken en happen. We krijgen een vers broodje om de aromatische olie vol knoflook, peterselie en rode peper mee op te zuigen. De pulpo is lekker mals en al vingerlikkend ontdoen we de garnalen van hun jasjes om de handen daarna grof met de katoenen servetten weer schoon te vegen.
Het duurt niet lang voordat de eerste ronde verorberd is en de volgende begint. Hierbij krijgen we drie zalmmoten gepresenteerd die naast elkaar op een eikenhouten plankje liggen. De zalm wordt met plank en al in de Green Egg gerookt, waardoor hij een verfijnde rook- en eikensmaak krijgt. Wederom afgetopt met een flinke laag olijfolie is ook dit gerecht zo als sneeuw voor de zon verdwenen.
Het is hard werken
Na nog geen visgraat te hoeven omzeilen zijn we nu aan het echte werk toegekomen: de hele Dorade. De complete vis met tandjes en al heeft een mooi geroosterd huidje. Daarnaast krijgen we een gepofte aardappel met crème fraîche. Naast de dorade ligt een stuk citroen, nog zo'n smaak die aan het vakantiepalet toebehoort, we knijpen hem helemaal uit boven de inmiddels naakte vis.
Dan steekt er een klein dilemma de kop op: het toetje. Want na een korte babbel met de kok kunnen we kiezen uit een Ben & Jerry's-ijsje, citroentaart of... nog meer vis. Na een kort moment van twijfel en een blik op het krijtbord wint de zwaardvis het van de zoete afsluiter. Waarom geen vis als toetje? Dat is tenslotte waar de Viskantine om draait. Tevreden sluiten we af met een mooi gegrild stukje zwaardvis en met een glas koude witte wijn in de handen turen we het water over. Rotterdam als vakantiebestemming is zo gek nog niet.