Chefs Nathan Vermunt en Pety Breugem koken al vijf jaar lang in restaurant Karakter in het Westelijk Handelsterrein met vooral biologische producten. Om hun lustrum te vieren serveert Karakter deze maand een verjaardagsmenu met succesvolle gerechten van de afgelopen vijf jaar. Kayleigh Bergwerff ging proeven.
Ik kom aan in het sfeervolle Westelijk Handelsterrein en het aanzicht bij aankomst belooft veel goeds: het is werkelijk nergens zo druk als op het terras van Karakter. Vandaag ben ik er om me tegoed te doen aan het zes-gangen jubileum-menu. De hele maand juli worden namelijk de meest succesvolle gerechten van de afgelopen vijf jaar geserveerd, gemaakt met seizoensgebonden en biologische producten die ‘zowel duurzaam als ontzettend lekker moeten zijn’.
Duurzaam

Na een amuse van gebakken buikspek in piccalilly beginnen we aan ons eerste gerecht, en dit is direct als een waar schilderijtje opgemaakt: Makreelfilet en gestoofde octopus in tomatenvinaigrette. Als visliefhebber is dit voor mij meteen het hoogtepunt van het menu: de octopus is werkelijk zo mals als ‘vlees’.
Dan gebakken coquille met knolselderij, een saus van tarwegras en een soepje van aardpeer er overheen gegoten. “De vergeten groente,” licht de bediening toe. Gelukkig niet vergeten in dit gerecht, want de aardpeer geeft het geheel een heerlijk zoete, nootachtige smaak.
Terras op het Westelijk Handelsterrein

Het derde gerecht is de eerste waar ik minder enthousiast over ben, maar dit heeft ongetwijfeld te maken met persoonlijke smaak. Op de één of andere manier wil de combinatie van huisgemaakte paté en rabarber met aardbeien-extract bij mij niet helemaal slagen. Niet getreurd, nog genoeg gangen te gaan.
Want dan staan er ineens ossenhaas-medaillons voor mijn neus met een risotto van parelgort, courgette, groene asperges en Nederlandse schapenkaas. Ik heb maar één hap van de ossenhaas nodig om te concluderen dat ik een stukje topvlees aan het verorberen ben. Dit blijkt Simmentaler rund: vlees van koeien uit de Duitse en Oostenrijkse Alpen weiden, die naast gras ook de aanwezige Alpenkruiden eten. Hierdoor ontstaat de karaktervolle, kruidachtige smaak. Voor vleesliefhebbers is dit een absolute must.

Bij ieder gerecht word ik verrast door de keuzes voor, en combinaties van producten. Neem nu het hoofdgerecht: scholfilet bereid op de graat met bospeen en gele wortelcrème.
Ik plof bijna uit elkaar, maar een nagerecht mag natuurlijk niet ontbreken. We sluiten de avond af met kersbereidingen van cake, bavarois en parfait, omgeven door chocolademousse en… kersen. De kersen zijn perfect recht afgesneden waardoor deze elegalant in het dessert geplaatst kunnen worden.

Karakter is van de details
Eén ding is duidelijk: Karakter is van de details. In de keuken, maar ook in de bediening: ieder gerecht en iedere wijn is deze avond vakkundig voorzien van een interessant verhaal. Het wordt daardoor een amusante zit van zeker drie uur, waarbij ik echter nooit te lang op een volgende gang hoefde te wachten. Het enige waarmee ik weliswaar te lang heb gewacht, is een eerste bezoekje brengen aan dit toprestaurant.
