De Italiaanse keuken heeft altijd al mijn voorkeur gehad en de sferen en smaken bij De Pasta Kantine zorgen ervoor dat ik er graag terugkom. Vriendin Sophia deelt mijn mening en de vraag waar ditmaal te eten op Dinnerdinsdag is dus ook geen moeilijke voor ons. Op naar de Pannekoekstraat.

Het interieur doet eer aan de naam. We nemen plaats aan een van de schooltafeltjes in de hoek en wanen ons inderdaad in een kantine. Een zeer stylish en sfeervolle kantine, met een vleugje retro. Mijn oog valt meteen op het krijtbord waar de dag specials vermeld staan. Alsof de Pasta Kantine wist dat ik een bezoekje kwam brengen, staat daar in sierlijke letters cheesecake geschreven. Ik zit goed hier.
Maar eerst de pasta. Een pasta uitkiezen is hier een dagtaak: de keuze is reuze. Ik dacht dat ik redelijk bekend was met de Italiaanse keuken maar een groot deel van de kaart is voor mij een vraagstuk. Van rigatoni tot orecchiette, en van strozzapreti tot fagiolini. De serveerster is de beroerdste niet en legt geduldig uit wat voor lekkernijen zij allemaal op de kaart heeft staan. Ook fijn is dat je bij de pasta kantine kan kiezen uit een kleine portie of een ‘normale' portie (normaal betekent hier zeer royaal). Daarnaast serveert de kantine meerdere lasagne en salades.

Ik ben dramatisch in het maken van keuzes, en zeker als het eten betreft dus ik waarschuw Sophia dat dit een lange zit wordt. Om de ergste honger te stillen bestellen we alvast een mandje brood met olijven (€3). Het mandje brood en de olijven horen niet bij het dinnerdinsdagmenu maar Sophia en ik stemmen beiden in dat we niet wakker liggen van die drie euro.Na lang wikken en wegen en twee glazen rode wijn verder ben ik eruit. Ik houd het simpel en ga voor de traditionele spaghetti alla carbonara. Sophia neemt de penne con pancetta e spinaci crudi: penne met spek en rauwe spinazie. Deze worden, ondanks de drukte, in een rap tempo op tafel gezet.
Perfect al dente
De carbonara kan ik het best omschrijven als simplicity at its finest. Zo simpel en doch zo smaakvol. De spaghetti is perfect al dente. Er wordt geen room toegevoegd aan de pasta, maar ei. Dit zorgt ervoor dat het geen vette hap wordt. De spekjes zijn dun gesneden en goed op smaak.
Mijn omschrijving gaat ook op voor de pasta van Sophia. De zachte, zoute spekjes vormen een goede balans met de knapperige, frisse spinaziebladen. Sophia krijgt haar ‘normale’ portie pasta niet op en schuift haar bord al mijn kant op. Daar hoef ik inmiddels niet meer om te vragen bij mijn vrienden.

Vol of niet, het dessert overslaan doen wij niet aan. Dat hoort niet, en al helemaal niet als er cheesecake op het dagmenu staat. De borden worden afgeruimd en niet veel later staan er twee prachtexemplaren op de tafel. Ik bestempel mijzelf als ervaren cheesecake-beoordeelster en de zoektocht naar de perfecte cheesecake is nog altijd gaande. Maar met deze cheesecake, met haar bodem van bastogne en haar luchtige beslag met een vleugje citroen, denk ik dat ik mijn zoektocht geslaagd is.
De Pasta Kantine is een van de restaurants die deelnemen aan DinnerDinsdag, een initiatief van Rabobank Rotterdam. Studenten dineren elke dinsdag voor maar € 3,50 bij de leukste restaurants van Rotterdam. Check dinnerdinsdag.nl!