Dit zijn de 11 favoriete adresjes van Rotterdamse pasta-fanaten

Een stomend bord pasta vol smeuïge saus: het ultieme comford food. Bij deze 11 Italiaanse restaurants in Rotterdam eet je de lekkerste pasta.

25 Apr 2024 Britte Kramer

blogger Britte Kramer mag dan Rotterdams zijn; ze lult liever dan dat ze poetst. En dan vooral op papier. Deze freelance journalist schrijft graag over lekkere gerechten en alles daaromheen.

Dit zijn de 11 favoriete adresjes van Rotterdamse pasta-fanaten

Een stomend bord pasta vol smeuïge saus en mooie Italiaanse ingrediënten: is dat het niet het ultieme comford food? Zo’n portie spaghetti, tagliatelle, ravioli of gnocchi gaat er altijd wel in. En dan natuurlijk het liefst vers bereid, met een saus die barst van de volle, rijke smaken. Bij deze 11 (stiekem zijn het er 14) Italiaanse restaurants in Rotterdam eet je de lekkerste pasta.

Mamma Licia

Mamma Licia is een heerlijk Italiaans familierestaurant, met een ruim aanbod aan pastagerechten. Wat dacht je van gnocchi met gesmolten gorgonzola, besprenkeld met verkruimelde pistachenoten? Of orecchiette met Italiaanse worst, broccoli, pepers, knoflook, parmezaanse kaas en pecorino? Juist. Smullen met een hoofdletter S!

Casereccio


Hoewel Casereccio ook uitblinkt in pizza’s en andere Italiaanse gerechten, kan deze Overschiese parel in deze lijst niet ontbreken. Op het pastamenu: tagliatelle met huisgemaakte basilicumpesto, burratacrème en pijnboompitten, paccheri met guanciale (wangspek), pecorino en zwarte peper, calamarata met vongole en gamberi en spaghetti vongole met peterselie en knoflook. Stuk voor stuk gevaarlijk verslavend.

Nerello


Je kunt haast niet naar Nerello gaan zonder de tagliatelle met Parmezaan en truffel te bestellen. Die wordt voor je neus bereid in een enorm kaaswiel. Het oppervlak van die kaas wordt geflambeerd met een flinke scheut drank, en vervolgens wordt de pasta met boter en salie in de kaas gegoten. Voor het serveren wordt daar nog truffel en parmezaan over geschaafd. Subliem! Als goede tweede: de romige casarecco met pesto van pistache en pecorino.

Mangiare


Eenmaal bij Mangiare geweest, gaat-ie regelrecht in je favorietenlijst. Het is dan ook niet voor niks dat er inmiddels drie locaties te vinden zijn in Rotterdam. En toch voelt het totaal niet als een onpersoonlijke keten. Wat op het menu staat hoor je pas zodra je aanschuift, maar dat risico durf je bij deze oer-Italiaan met gemak te nemen. Serveren ze de pasta parmigiano? Grijp dan je kans, want die is waanzinnig.

Spaghettata


Spaghettata is een lekker toegankelijk pastarestaurant aan de Nieuwe Binnenweg, waar je zo met het hele gezin kunt aanschuiven. Maar liefst tien verschillende pasta’s hebben ze op de kaart, en dat gaat van spaghetti alla vongole en taglitatelle met zalm tot pappardelle met geconfijte eend en ravioli van krab met garnalenbisque.

Spaghetteria


Even verderop op de Nieuwe Binnenweg zit Spaghetteria. Ook hier is de sfeer lekker toegankelijk en informeel. Het is elke dag weer een verrassing welke zeven pasta’s je op het menu aantreft, maar de arrabiata, Toscaanse worst en - afhankelijk van het seizoen - frutti di mare of mosselen zijn vaste prik. Deze landelijke keten heeft een tweede vestiging in Rotterdam, op de Pannekoekstraat met een gezellig terras tussen Bokaal en de Pizzabakkers.

Oliva


Bij Oliva is de keuze qua pastagerechten niet reuze, maar waarom zou je meer soorten op de kaart zetten als de drie die je hebt gigagoed zijn? Het is nú al lastig kiezen tussen de spaghetti met gamba, softshell krab, ‘nduja, gedroogde tomaat en burrata, de ravioli met doperwten, citroenboter, daslook en ricotta salata en de tagliatelle met guanciale, tuinbonen en pecorino Toscana.

Gusto


Centraal, supergroot en toch heel gezellig en intiem: eigenlijk is Gusto perfect voor elke gelegenheid die een bord pasta verdient. Dit restaurant aan de Schiedamse Vest is het broertje van Oliva, met een wat uitgebreidere sectie pasta’s op het menu. Onze favoriet? De Rigatoni Diavola met pikante worst, ‘nduja, tomaat, rode ui en burrata. De gnocchi met rode biet, gorgonzola, peer en radicchio is ook verrassend lekker.

Burro e Salvia

Op Katendrecht vind je het fijne Burro e Salvia - favoriet van menig fijnproever. Hier serveren ze onder meer inktvisspaghetti met knoflook, chili, ansjovis en broodkruimels en drie zalige ravioligerechten. Uiteraard is de pasta zelf huisgemaakt en o zo vers.

Ristorante Napoli


Bij Ristorante Napoli op de Meent kun je als pastalover je lol op. Maar liefst 19 (!) soorten staan er op de kaart, en je kunt ze bijna allemaal als kleinere of grotere portie bestellen. De klassiekers zijn hier molto bene, maar verras jezelf ook eens met de gnocchi met gorgonzola, walnoot en peer.

La Salute

La Salute is een begrip in Hillegersberg, en bestaat niet voor niets al bijna dertig jaar. Op de menukaart staan zowel klassieke als verrassende gerechten. In de koudere maanden is de spaghetti met truffel een aanrader, die aan tafel bereid wordt in een wiel parmezaanse kaas. Als het even kan neem je plaats in het schattige binnenplaatsje, maar ook binnen waan je je even in Italië. Ben je met een groter gezelschap, laat dan meerdere pastagerechten en pizza’s op tafel zetten en proef van alles wat.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Wereldhavendagen 2025: ontdek wat er te doen is én waar je wilt eten

Van 5 tot en met 7 september 2025 viert Rotterdam de 48ste editie van de Wereldhavendagen. Lees hier wat er te beleven valt en waar je wilt eten.

De beste kapsalon van Rotterdam volgens de lezers van de Buik

Friet, shoarma, gesmolten kaas, salade en knoflooksaus: dit zijn de beste kapsalons van Rotterdam volgens de lezers van de Buik van Rotterdam.

Dit zijn de tien beste terrassen volgens Rotterdam, stem nu op jouw favoriet!

Welk terras verdient jouw stem in de zoektocht van Ondernemen010 en de Buik naar het mooiste terras van 2025?