Bij een reclasseringskantoor denk je niet gauw aan een huiskamergevoel. Toch kan het bewijst Loran Reemer-Brandenburg in zijn restaurant met de toepasselijke, maar toch ook verraderlijke, naam Rauwdouwer. Sinds afgelopen weekend kookt hij in zijn eerste echte eigen onderneming aan de Westzeedijk in Delfshaven.
Loran is alweer 16 jaar werkzaam in de horeca. Zes jaar geleden besloot hij de keuken in te gaan en sindsdien heeft hij onder meer ervaring opgedaan bij Mangiare en Ballroom. Ondertussen was – en is- hij ook actief als cateraar en verkocht taarten en andere zoetigheden op lokale markten. Nadat Loran een 'eetgelegenheid' creëerde vanuit zijn eigen huis, begon hij langzaamaan te denken aan een eigen restaurant.

Maar enigszins verbazingwekkend is het dan ook hoe toevallig dingen soms lopen. Want Annefleur Verbaas en Amara van der Ree van De Verbaasde Ree kwamen ongeveer tegelijkertijd in contact met architectenbureau Powerhouse Company die bezig zijn met de herontwikkeling van het voormalige reclasseringskantoor aan de Westzeedijk. Op de begane grond, van wat uiteindelijk een stoer en sfeervol woon- en werkgebouw met de naam West Rotterdam gaat worden, voorzagen zijn een ruimte gevuld met karakteristieke horeca. De Verbaasde Ree werd benaderd voor de vintage inrichting - die ook te koop is - en de twee dames benaderden op hun beurt Loran voor de culinaire invulling. In het restaurant kan men genieten van de ongedwongen ambiance met een heerlijk glas wijn, een spelletje risk spelen met vrienden of na het werk een diner afhalen. Ook is er aan de kids gedacht, zij kunnen zichzelf vermaken in de knus ingerichte speelhoek.

Vol verwachting stapten we op een vrijdagavond binnen in een rauwe, maar toch ook al sfeervol ingerichte, ruimte. Loran verzorgt namelijk zijn eerste proefdiner. Voor de diners die Rauwdouwer gaat bieden, laat Loran zich inspireren door wat hij op de markt vindt. Het twintigtal dat aanwezig is laat zich verbazen door onder meer een humus van paddenstoelen, een perfect gebakken ribeye die wonderwel kan worden gecombineerd met de ook op het bord aanwezige druiven en een nagerecht bestaande uit gembercake, gestoofde peer en kaneelslagroom! Rauwdouwer Loran heeft alle landelijke, rustieke ingrediënten op een verbazingwekkende verfijnde wijze verwerkt.

Het proefdiner gaat uiteindelijk gemoedelijk over in een lange, behaaglijke nazit. Niet vreemd, omdat Loran een huiskamergevoel wilt creëren. Hij zegt: 'Ik wil een plek waar ik mij zelf ook het liefste bevind. Want daar zullen gasten zich thuis gaan voelen. Ik wil 's ochtends de zaak binnenkomen en dan pas vrij denken: Wat zullen we vandaag eens gaan doen.'
In afwachting van de definitieve vergunning zijn er voorlopig enkel nog proefdiners op vrijdag en zaterdag. Voor een diner, inclusief koffie, rekent hij 30 euro. Op zaterdag- en zondagmiddag wordt een High Tea geserveerd.