Angelo Betti: Rotterdams met Italiaanse inslag

Angelo Betti op de hoek van de Schiekade en de Bergweg is al generaties lang een geliefd adres voor pizza en ijs. Nu ook met dépendance op het Westplein.

1 Dec 2013 Frank van Dijl

blogger Frank is mede-oprichter van De Buik en was er tot 1 juli 2015 aan verbonden.

Angelo Betti: Rotterdams met Italiaanse inslag

Angelo Betti op de hoek van de Schiekade en de Bergweg is al generaties lang een geliefd adres voor pizza en ijs. De eerste Angelo Betti kwam in de jaren twintig in Rotterdam aan. Hij kwam terug uit New York waar hij had geprobeerd om te wortelen, maar hij vond het daar niks.

Zo werd hij een van de eerste Italianen die in Nederland Italiaans ijs spreekwoordelijk maakten. Hij begon met één ijskarretje, dat werden er meer en uiteindelijk open de hij een heuse ijssalon. Zijn nazaten begonnen er pizza's bij te bakken en zo werd Angelo Betti een begrip, een puur-Rotterdams fenomeen.

Hier tref je iedereen

Pizza en ijs: wat is daar zo puur-Rotterdams aan? Je hebt gelijk: pizza en ijs zijn natuurlijk in de eerste plaats Italiaans. Maar de zaak, die nu wordt geleid door de jongere Angelo Betti, is volkomen Rotterdams. Hier tref je iedereen. Rond zes uur kan het behoorlijk druk zijn en moet je wel eens wachten op een tafeltje. Dat is geen straf met een goed glas wijn erbij. 's Zomers wacht je buiten en zie je iedereen zich haasten naar de dichtstbijzijnde file, terwijl jij weet dat je straks heerlijk aan de pizza zit.

Wat maakt de pizza's van Angelo Betti dan zo bijzonder? Om te beginnen het deeg. Dat is niet het platgeslagen brooddeeg van de supermarktpizza of het karton van de bezorgpizza. In de keuken staat de kok met plakjes pizzadeeg te jongleren net zo lang tot het hem soepel genoeg is. Dan legt hij er de gewenste vulling op en hoppa: in de oven. Een paar minuten later ligt de pizza op je bord. Wat betreft die vulling is er volop keuze. Natuurlijk de margherita voor als je niet kunt kiezen, en verder alles van quatre stagioni tot quatre formaggio, van vegetarisch tot vlees of vis, van pittig (stravagante) tot romig (de monte bianco met rucula en mascarpone). In totaal staan er zo'n dertig pizza's op de kaart, waarvan de crasciana is genoemd naar het geboortedorp van Angelo I. Dat ligt vlak bij Lucca. En als je niet van pizza houdt, neem je de tagliatelle.

Dépendance

Kun je iets zeggen over de sfeer? Zeker. Zoals gezegd kan het wel eens druk zijn, maar dat verhoogt alleen maar de gemoedelijke sfeer. Daar dragen Angelo, de kleinzoon van de pizzapionier, en het bedienend personeel met grapjes en soms een plaagstootje het hunne toe bij. De zaak is kindvriendelijk. Je kunt boven en beneden zitten.

Verder nog iets? Ja, op het Westplein in het Scheepvaartkwartier heeft Angelo Betti tegenwoordig een dépendance: Gelati van Angelo Betti.

Interview met Angelo Betti.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Margreet 2 Dec 2013, 9:39

Het was weer smullen met mijn twee kleinzonen bij 'Angelo Bettie, het toetje 'Tiramisu... hmmmm!Tot ziens, Ciao Margreet

Mike Berghuis 15 Mrt 2014, 11:35

Goede pizza's (alleen zijn de randen niet eetbaar) maar de prijs-kwaliteit verhouding is er niet beter op geworden

Lees ook deze verhalen
Casa Thai opent een tweede locatie met focus op Thais comfort food

Casa Thai heeft een tweede vestiging geopend op de Eendrachtsweg, met een focus op Thais comfortfood.

Morena: een Latijns-Amerikaanse hotspot voor shared dining

Het warme en sensuele Morena combineert verschillende smaken vanuit Latijns-Amerika in kleine gerechtjes om te delen, zodat je alles kan proeven.

Uit ons magazine: tussen Arubaanse pastechi en Peruaanse empanadas

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met François Geurds en Daniella Jáuregui Jeri.