K(EET)en als bij di mama tijdens het eerste clubfeestje van pop-up KEET

Keet Rotterdam heeft iets nieuws: de KEETCLUB. Hier kun je eens in de zes weken pop-up dineren in een bepaald thema. De aftrap was Italiaans.

4 Okt 2015 Willemijn Dortant

blogger Willemijn studeert cultuursociologie en is als nieuwe inwoonster foodstad Rotterdam aan het ontdekken.

K(EET)en als bij di mama tijdens het eerste clubfeestje van pop-up KEET

Als bakermat van bruisend creatief ondernemerschap, liet KEET Rotterdam afgelopen vrijdag een smakelijk proefballonnetje op. Proostend op het Italiaanse dolce vita zette de KEETCLUB molto bene de trend voor een aanstaande reeks themafeestjes. Eens in de zes weken zal de KEETCLUB voortaan 'haar leden' laten smullen van een meer-gangen pop-up dis. 

Dat gebeurt in een gemoedelijke huiskamersfeer, waarin je met het grootste gemak voor je buurvrouw een bordje opschept.

Dineren als bij een Italiaanse mama thuis

binnenkant keet op de oppert

Tijdens mijn ontgroening voor de KEETCLUB nam ik afgelopen vrijdag plaats aan een lange eettafel, naast een wildvreemde tafeldame. Ietwat onwennig stel ik me voor aan mijn buurvrouw. “Goh wat grappig, dat je hier gewoon een tafel deelt met een onbekende”, laat ik me ontvallen. Bij de KEETCLUB van eigenaresse Claire zitten de gasten, toepasselijk genoeg, immers als een grote Italiaanse familie rond de (eetkamer) tafel. Het is een verrassing wat di mama deze avond op het menu heeft staan. Met een welkomsttoast breekt Claire het ijs voor een gezellig avondje KEET-en:  ‘We hebben hard gewerkt om er iets lekkers van te maken vanavond. De afgelopen dagen zijn alle gerechten bereid in ons kleine keukentje, op twee pitjes. Normaal gesproken verzorgen we hier bij KEET alleen ontbijt en lunch, dus voor dit speciale diner hebben creatief moeten passen en meten in ons kleine kookpaleis.’

De weelde aan lekkernijen leidt tot keuzestress

Keet Italiaanse ham

Het kleine KEET-team geeft geen blijk van plankenkoorts voor het poppen van hun eerste feestje. Met een gemoedelijk joie de vivre worden de lange eettafels voorzien van schalen en planken vol Italiaanse delicatessen. 'Jullie mogen zelf het brood snijden en pakken wat je lekker vindt', legt Claire uit. Ietwat onwennig vraag ik mijn buurvrouw haar bordje bij te houden, zodat ik haar op kan scheppen. Ik voorzie haar van plakjes Italiaanse hammen, waar ik als vegetariër de zoete vijgen tussen vandaan pik. De ongedwongen eetkamer sfeer voelt als een warme deken, en nippend aan goede Italiaanse wijnen verdwijnt elke onwennigheid als sneeuw voor de zon. Met het voorgerecht is de toon gezet voor een heerlijk avondje Mediterraan smikkelen. Verleidelijk lekker is het krakend verse pesto-brood en de met dadels bedekte bruschetta. Haast té verleidelijk, want di mama heeft nog drie gangen Italiaans genot voor ons in petto. De weelde van de Italiaanse keuken ontvouwt zich verder wanneer een drieledig tussengerecht wordt gepresenteerd: een malse Vitello Tonnato (althans, zo laat ik mij vertellen) met romige tonijnmayonaise en pijnboompitjes spannen de kroon. Mij vallen vooral de in olijfolie gegrilde mediterrane groenten in de smaak. De pastasalade met funghi en blauwe kaas laat ik aan me voorbijgaan, er staat simpelweg té veel lekkers op het menu. 'Het is een beetje experimenteren voor ons, zo deze eerste keer', zegt Claire. 'We zijn nog onervaren met het verzorgen van diners, en dan maak je liever te veel dan te weinig. Daar leer je weer van, voor de volgende editie.' Aan de kwaliteit van de gerechten zal het zeker niet liggen, want de KEETCLUB vult zich met enthousiast gekwebbel en lofzang op de kok. 

Een goed glas vino maakt de eerste KEETCLUB tot een écht Italiaans sprookje

Met het hoofdgerecht (garnalen-venkel linguini en een klassieke carbonara) worden wij clubleden verrast met een toelichting op de speciale wijnkaart. Uiteraard zijn onze glazen deze avond gevuld met druivenpracht van Italiaanse bodem. Een wijnkenner maakt met ons een kleine giro d’Italia langs diverse wijngaarden in het Italiaanse land: we zijn gestart met een frisse wijn uit de Adriatische heuvels; vervolgd met een aromatische Vedecca uit Apulië; en tot besluit een barberdruif van de kalkbodems van La Vigna Vecchia. Claire: “Tijdens elke editie van onze KEET-feestjes willen we een passende ‘extra’ bieden om de beleving van het thema die avond nog mooier te maken. Vanavond is dat het wijnarrangement, want vino is natuurlijk onmisbaar in een Italiaanse droom.” Voor de komende edities heeft Claire al tal van ideeën in gedachten: een stamppotjes-avond, tapas of kaasfondue. Ik ben nu al benieuwd hoe De KEETCLUB ons mee zal nemen in Oud-Hollandse sferen tijdens een gure winterdag. Een ding is zeker: de KEETCLUB zal geen moeite hebben  haar gasten van een druilerige winterdip te genezen met een hartverwarmend dinertje. Wie wil nou niet lid zijn van zo’n gezellig club? ‘Contributie’: 25 euro exclusief drankjes, kijk op de site of facebook voor upcoming events.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Waarom een dagje Rotterdam begint en eindigt bij Hotel New York

De Buik heeft een route uitgestippeld voor een dagje Rotterdam, te beginnen bij Hotel New York, dan de Maas en het centrum van de stad als uitgangspunt.

The Oyster Club waar fancy dining en het nachtleven elkaar treffen

Voor een volledige avondje uit, zit je bij the Oyster Club aan het Rodezand op de juiste plek. Begin met sushi en een cocktail en eindig op de dansvloer.

Chef Michael van der Kroft van Tres over andere smaakmakers dan zout

De Buik spreekt smaakmaker Michael van der Kroft, de chef van Restaurant Tres die net een Groene Ster toegekend kreeg van Michelin.