La Taqueria, de taco-bar binnen Café Cultura, is de enige echte Mexicaan in Rotterdam. En met echt bedoel ik authentiek, met traditionele taco's, Mexicaanse koks en geïmporteerde ingrediënten. Naast vlees-klassiekers zoals de Cochinita Pibil, staan er verschillende vegetarische gerechten op de kaart, die net zo authentiek en minstens zo heerlijk zijn. Tussen de folklore binnen, of onder de vrolijke vlaggetjes op het terras, het voelt overal als een Latijns-Amerikaans feestje met een cerveza en een taco.
Toegegeven: het is niet de meest voor de hand liggende keuken om over te schrijven in een vega rubriek, maar ik ben nu eenmaal een echte sucker voor (Tex) Mex. Zonder het vlees heb je nog steeds knapperige mais tortilla’s, frisse limoen, romige avocado en alle kleuren en smaken pepers van de regenboog. Dat weten Vincent en Lorena van Cafe Cultura ook, want op de website van La Taqueria staat in koeienletters: ‘No meat? No problem. We love our chicken and beef tacos but please note that we also have some great vegetarian dishes’. Ik ben om.
Een kleurrijke oase in de Hoogstraat

Het kan nog net in de herfstzon, dus we gaan op het terras zitten: een mooie houten vlonder, met houten stoeltjes en tafeltjes, tussen de geparkeerde auto’s. Begrensd door de kleurige vlaggetjes, is het net een Mexicaanse oase in een beetje een grauw deel van de Hoogstraat. We zijn omringd door Mexicanen, Spanjaarden en een paar Nederlanders die steevast in het Spaans bestellen en daarom weten we zeker dat het hier om het echte Mexicaanse werk gaat.
Eerst een drankje en die zijn net zo authentiek als de taco’s. Geïmporteerde biertjes en frisdrankjes (Jarritos!), exotische mixdrankjes en klassiek Latijns-Amerikaanse cocktails. Ik kies het meest avontuurlijke wat ik zie staan, een soort bier-cocktail met de naam Michelada. Vriendje neemt een Dos Equis biertje.
Vincent vraagt of we vast wat nacho’s willen, maar we hebben de menukaart al volledig uitgeplozen en bestellen ons tafeltje vol, ik natuurlijk alle vegetarische gerechten. De taco’s zijn tussen €3,00 en €7,50, bijgerechtjes maximaal €3,00 en nacho’s €6,00. Hij vertelt dat de taco van de dag ‘Rajas Poblanas’ is, jawel, een vegetarische taco met poblano peper. Wat een feest, doe die er ook nog maar bij.
Mijn Michelada is een schot in de roos, want ik heb nog nooit zoiets geproefd. Het lijkt nog het meest op een Bloody Mary, maar dan zonder tomaten, met bier en tropische frisheid. Een smaaksensatie. Eerst komt er een schokje zout & chili binnen, want dat zit aan het randje van het glas. Dan fris, koud en licht bier, gevolgd door weer een vleug zoutig- en pittigheid, bestaande uit onder andere tabasco en worcester sauce, en tot slot een frisse afsluiter: limoen. Het is heerlijk.
Poblanos en Habaneros

De tafel komt inderdaad helemaal vol. We hebben 4 verschillende taco’s, guacamole, frijoles, empanadas en quesadillas, een kleurrijk feestmaal. Alles is vers en huisgemaakt, ik heb de groente binnen in de vitrine zien liggen, en zo smaakt het ook. Knapperig, fris en comforting.
De grote verrassing is het bijgerecht ‘frijoles’, oftewel bonen. Een schaaltje met een zijdezachte pasta van gestampte, zwarte bonen met gesmolten kaas er overheen. Ultiem comfort food. Maar winnaar is de taco van de dag, met poblano peper in de hoofdrol. Ik had er al veel over gehoord, onder andere dat ‘ie zeer moeilijk te krijgen is in Nederland, maar nu heb ik hem dan eindelijk gegeten. Een licht pittige, sappige en kruidige peper, in deze taco met zoete mais en zure room.
Bij een van de taco’s werd een klein schaaltje met een nog kleiner geel stukje peper geserveerd. Hoewel ik de bui al voelde hangen, nam ik toch een likje, wat resulteerde in een half uur lang een lamme bek van de hitte. Het bleek een (heel klein stukje van een) habanero. Vincent zegt dat ze die expres apart serveren, omdat Nederlands hier doorgaans niet echt tegenop gewassen zijn. Ik geef hem gelijk, maar voel me best stoer.
No meat? No problem!
Als ik aan Lorena vraag waarom ze op de website adverteren met hun vegetarische gerechten, vertelt ze dat dat is omdat hier relatief veel vegetariërs zijn. De gerechten zijn echter niet speciaal aangepast voor Nederlanders. Ze drukt me op het hart dat deze taco’s in Mexico gewoon gegeten worden en dat Mexicanen heel veel doen met bijvoorbeeld paddenstoelen, aardappels en pompoen.
De taco van de dag is er regelmatig eentje zonder vlees en de ‘Vegetariano’ op de kaart wisselt per seizoen. Nu is het met een pittig mengsel van aardappels en sperziebonen, maar binnenkort komt de herfst pompoen. Ik kan niet wachten.
Meer dan alleen een echte taco-bar

Café Cultura heeft ook een winkeltje, aangekleed met folkloristische kleden, kaktussen en Mexicaanse vlaggen. Je kunt er terecht met je zoektocht naar echte Latijns-Amerikaanse delicatessen en producten, zoals bijvoorbeeld een tortilla-pers of een zakje gedroogde ancho pepers.
Bovendien zijn er regelmatig evenementen en thema-avonden, vol warmhartige Mexicanen. Zo is er op 22 oktober is er Beer&Taco Tasting, waarbij je vier, door Bier&zo geselecteerde, Rotterdamse bieren en vier taco’s van La Taqueria krijgt. Op 14 november is de Hot Sauce Competition, waar je je voor in kunt schrijven op de website. De winnaar neemt €125,00 aan Mexicaanse producten en eeuwige roem mee naar huis!