BAR is totaal vernieuwd. We gaan een kijkje nemen in de kleurige zaak op de Schiekade. Als we zijn gaan zitten aan een knalgele tafel verzekert mijn tafelgenoot mij: 'Nate is echt een baas!'. Nathan Meyer maakt samen met Egon Constancia streetfood in Bar en wij gaan proeven.
Dat Nate een begrip is, wordt ook direct beaamd door onze serveerster, die meteen uitgebreid begint te vertellen over het geweldige BBQ-seizoen van afgelopen zomer en de vele fans die speciaal voor ‘Nate’ naar BAR komen. ‘Nate’ is de afkorting van Nathan, die door zijn vele fans en vrienden ook wel ‘Big Nate’ wordt genoemd. Big Nate klust samen met Egon (“E” of “E Made It” in de volksmond) in de keuken van BAR streetfood BBQ met een Caribische twist, zoals hotwings, mac ’n cheese en vele andere klassiekers.

Sinds de verbouwing is het domein van de heren een open keuken geworden met een hoge bar aan de voorkant. Die keuken is bij binnenkomst zichtbaar en je kunt tijdens het koken even komen gluren of een snel praatje met de chefs maken. Hier wordt gretig gebruik van gemaakt: de hele avond zie ik gasten die even gaan groeten of zelfs ‘aanschuiven’ en genieten van het diner in het gezelschap van de chef. De heren hebben vanuit de nieuwe keuken zicht over alle tafels en wanneer ik niet kan kiezen, raadt Nathan mij vrolijk verschillende gerechten aan terwijl hij in zijn pannen roert.
Straatjongens met eigen concept: streetfood

Uiteindelijk gaan we voor de hotwings, gevolgd door de curly fries, ‘teak ’n cheese sandwich’ een salade en de echte klassieker: de O.G. (Original Gangster) burger. Typisch Amerikaanse gerechten maar wél met een Caribisch tintje, want ondanks dat Big Nate en Egon beiden zijn opgegroeid in de straten van Rotterdam hebben ze Carribean roots. Het is streetfood geworden, omdat ze straatjongens waren die hun eigen concept wilden creëren. ‘Toen wij begonnen met het gebruiken van het woord streetfood, waren we de eerste in Rotterdam!’.
Met de nieuwe keuken gaan de streetfood BBQ Boys ook een nieuwe uitdaging aan en willen ze, naast het gewone menu, gaan werken met specials. Echte creoolse gerechten zoals je als je ze onder andere op Curaçao kan vinden. Denk hier aan piska kora met funchi* en kabritu stoba**.
De hotwings zijn heerlijk spicy en als voorafje een groot succes. Ze zetten de toon voor de rest van de maaltijd. De burger, met de zelf gemaakte salsa, was ook top en de salade had een maaltijd op zich kunnen zijn door alle verschillende groenten en de saus. Toch was ik stiekem wel jaloers op de cheese steak van m’n tafelgenoot, die de lekkerste was die ik ooit heb gegeten. Het vlees was ontzettend mals en de saus was geweldig: dit is een aanrader.
Dinner and a party
Niet alleen de keuken van Nate en Egon, maar ook de rest van BAR heeft een nieuwe look gekregen. De tafeltjes zijn voorzien van helgele verf, de WC is gepimpt - ideaal voor selfies - en de nieuwe indeling van BAR zorgt voor veel extra ruimte. Dit mag ook wel, want op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond staat het propvol tijdens het populaire CHIPS en andere druk bezochte feestjes.
Niet zo gek dat BAR zo razend populair is: de sfeer is erg gezellig en intiem en ook het personeel heeft het duidelijk naar de zin. De serveerster komt steeds even kletsen en Nate roept zo nu en dan wat vanuit de keuken. Wanneer we rond tien uur uitgegeten zijn, begint achterin BAR de karaoke night. Er worden prachtige duetten gezongen en varianten op klassiekers die voor mij nieuw waren. BAR was sowieso een hele nieuwe ervaring voor mij maar, nu ook ik er geweest ben, kan ik het iedereen aanraden. Streetfood BBQ op z’n best, een verfrissende sfeer en of je nu blijft hangen of niet, je avond is gegarandeerd een feestje!
* Red snapper met een kriyoyo saus en een stevige poleta
** Geiten stoofvlees