Smells Good in the Hood – de rondtrekkende soulfood en barbecue block party avonden van Nathan Meyer (Big Nate) – krijgt vaste grond onder de voeten. Het pand in Rotterdam Noord waar eerder Wes Eettentje zat, wordt omgebouwd tot Smells Good in the Hood of ‘Smells Good’ zoals chef Big Nate het zelf afkort. Daarmee wordt de samenwerking tussen Nathan Meyer en Ruben Venema (bekend van ByJarmusch) verder uitgebreid dan de pop-up De Maaskantine.
Wes maakt plaats
Toen bekend werd dat Wes Eettentje ging sluiten, kreeg Ruben hier veel reacties op. De vraag was vooral wat ze van plan waren om in de toekomst te gaan doen. Ruben had geen kok meer die de recepten van Wes kon maken, allebei de koks waren wat anders gaan doen. Een van de twee koks was vertrokken naar Nijmegen en de ander is een nieuw avontuur aangegaan. Ruben vertelt: ‘’Toen vroeg ik mij af: wat gaan we doen? We hebben een specifieke kaart en keuken die niet elke kok zo kan overnemen.’’ De lockdown maakte het voor het restaurant lastig om een kok te vinden die zich deze kaart kon eigen maken. Ruben is gaan zoeken bij zijn twee andere restaurants: ByJarmusch en De Maaskantine.
Bij De Maaskantine werkt Ruben samen samen met head-chef Nathan Meyer, beter bekend als Big Nate. Nathan draait al heel wat jaren mee binnen en buiten Rotterdam en kookte onder meer bij Bird, had een eigen concept in Bar met streetfood barbeque en reisde de festivals van Nederland af met Smells Good in the Hood en streetfood barbeque: Nathan schetst hoe de samenwerking verder vorm kreeg: ‘’Ik was dus bij De Maaskantine bezig, daar ben ik de head chef. Toen kwam Ruben naar mij toe en zei: ’He Nate, we willen de samenwerking met jou uitbreiden, wat zou jij met Wes doen? Toen ben ik met Ruben naar het pand gegaan van Wes eettentje en werd mij gevraagd wat ik hier met deze locatie zou doen. Ik zei dat het verstandig was om het om te gooien naar een ander concept, en als het aan mij lag om er Smells Good van te maken. Dit sluit namelijk meer aan op de wijk’’, vertelt Nate over de samenwerking. De chef vindt het vooral belangrijk dat hij zijn eigen ei kwijt kan. ‘’Nate heeft het concept Smells Good in the Hood, zolang ik hem al ken wil hij een eigen zaak hebben. Hierdoor is de samenwerking nog verder gegroeid’’, voegt Ruben toe.
Hoe het begon met Smells Good
Smells Good in the Hood is een concept dat is begonnen bij Nathan toen zijn moeder kwam te overlijden. Hij miste de zondagen bij haar en zijn oma thuis, Big Nate vertelt hierover: ‘’Ik miste de samenhorigheid en de gezelligheid die we daar hadden, de gesprekken die we voerden. De verhalen met elkaar: je deelt, je huilt, je lacht, je maakt ruzie, maar thuis is alles zo bijgelegd. Dat is echt belangrijk voor mij, je kan het niet echter krijgen dan dat, daar sta ik voor, een echte familieband’’ Nate wil het restaurant dit gevoel meegeven, met een huiselijke sfeer: ‘’Ik zocht naar een plek als dit, iets met een huiselijke uitstraling. Niet al te groot, maar waar je wel een goed aantal mensen kwijt kan en midden in de buurt’’. Ruben en Nate willen met het eten en de sfeer wat neerzetten in de buurt. Hier staat Big Nate bekend om, lekker, goed en smaakvol eten.
Ruben vertelt over het toekomstige restaurant: ''Eten verbindt, juist als je mensen aan tafel kan krijgen kan je ze bij elkaar brengen. Wij willen een restaurant creëren waar je lekker en goed kan eten. We willen het menu zo inrichten met bekende dingen zoals een goede hamburger op de kaart. Maar dat je ook naar de dag en weekspecials gaat kijken en denkt dat ken ik nog niet maar ik weet hoe goed het eten hier is, ik ga dit gewoon proberen'', vertelt Ruben. All black every thing soep, botervis met bitta-wiri of een simpele diep fried okra met een spicy dipsaus zijn hier voorbeelden van. Nate vertelt over de recepten: ''Je moet hier naar binnen stappen en kunnen ruiken, hé dat wil ik eten dat ruikt echt lekker. Ik wil mensen kennis laten maken met de Caribisch Creoolse keuken''.
Het oude Noorden

Ruben merkt op dat in het Oude Noorden steeds meer tentjes zitten die bijdragen aan een goede sfeer. Voorbeelden hiervan zijn: Man met bril en Tom Coffee + Paper Goods. De plek waar eerst Wes zat, sluit aan in dit rijtje. Voor Big Nate is de omgeving bekend: ‘’Het is vijf minuutjes lopen vanaf mijn huis. Daarbij is het leuk dat ik deze buurt goed ken van vroeger, ik kwam hier veel als kind.’’ Het restaurant zit aan het kruispunt van de Benthuizerstraat en de Zaagmolenstraat in het oude Noorden. Volgens Nate is nu de eerste stap om de zaak te transformeren: ‘’Mijn team en ik moeten nu een restaurant naar onze hand gaan zetten, zodat de zaak past bij hoe ik kook. Ik wil spelen met alles wat ik gaandeweg heb geleerd. Ik wil een mix maken van Caribisch met American diner en soulfood, dan heb je mijn smaak te pakken.’’
Nate wil dat je kunt proeven op je lippen wat je gegeten hebt: ‘’Uiteindelijk moet je hier met een verzadigd gevoel weg gaan, dat botergevoel op je lippen, dat je lekker vol zit. Alsof je thuis bij je moeder gegeten hebt.‘’ Ruben vertelt dat de menukaart is gebaseerd op de jaren tachtig en negentig, de block parties in New York. Hij vertelt: ‘’Het wordt lekker, het wordt veel, een goede kwaliteit comfort food.’’
Oma's avondeten
‘’Je weet precies wanneer mijn oma aan het avondeten was begonnen, al mijn vriendjes wisten dit ook. Dat is wat ik wil neerzetten, dat mensen langslopen en denken: dit ruikt heerlijk.’’, aldus Big Nate. Ruben is erg blij met het nieuwe plan voor het pand. ‘’Met een beetje optimistische blik mogen we binnenkort mensen ontvangen op het terras, daarom willen we snel beginnen met het bezorgen en laten afhalen van gerechten. Op deze manier kunnen mensen alvast kunnen wennen aan Smells Good in the Hood’’