Hoeveel weet jij eigenlijk over koffie? Er bestaan pads, cups en bonen. Daar houdt het bij velen op qua kennis. Tijdens het koffiespreekuur van Man Met Bril Koffie aan de Vijverhofstraat vertelt en beantwoordt barista Siebe, onder het genot van een vers bakkie, wat de beste manier is om bonen zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Voor die tijd mogen alle koffie problemen op tafel worden gelegd.
Man met Bril Koffie staat bekend om hun koffiebonen. De kans is groot dat je weleens een kop koffie van ze hebt gedronken in een horecazaak of (bij iemand) thuis. De bonen zijn namelijk ook te koop voor particulieren. Nu ligt de kennis thuis vaak wat lager dan bij een barista, en daar bedachten de eigenaren iets op: een heus koffiespreekuur. De vragen die via de mail of telefoon worden gesteld, worden in real life beantwoord en sommige dingen worden zelfs voorgedaan door een van de aanwezige barista’s. Iedere eerste zondag van de maand kun je vanaf 10:00 terecht in de zaak aan de Vijverhofstraat voor al je koffieproblemen.
Alles begint met koffie
De zondagmorgen begint gelukkig met een verse cappuccino. Want wat is een koffiespreekuur zonder koffie? Precies, niks. Het leukste is misschien wel de sfeer die deze morgen met zich meebrengt. De ontbijtende gasten zijn te horen en zien, en het NK Risk wordt tussen neus en lippen door ook nog even klaargezet. Geen klaslokaal sfeer of kille ruimtes, wat zorgt voor een ontspannen vibe. Bij binnenkomst valt direct iets op: de mega koffiemachine achterin de zaak waar dit ‘onderonsje’ plaatsvind. Alle koffie problemen mogen op tafel worden gelegd. “Hoe kies ik de beste stand van een maler?” of “Hoe zit het nou met dat tampen?”, Siebe beantwoordt alles en heeft naar een ieders verbazing overal antwoord op. We hangen aan zijn lippen en luisteren met volle aandacht naar zijn uitleg. De passie over koffie is duidelijk zichtbaar en dat maakt het, ondanks deze vroege ochtend, een stuk aangenamer.
Hier leer je wat van
Alle persoonlijke vragen van de aanwezige vijf koffieliefhebbers zijn beantwoord en de mini-cursus kan beginnen. Niet op een professionele beamer met aanwijsstok, maar ‘gewoon’ op een tv-scherm die aangesloten is op een laptop. Deze zondag gaat het grotendeels over het tampen en malen van koffiebonen. Wist je bijvoorbeeld dat de gemalen bonen met de tamper best hard aangedrukt moeten worden? Het water wordt namelijk veel harder geperst dan de kracht in jouw handen. En, een klein tikje tegen vlak getampte bonen heeft veel invloed op de smaak van een verse kop koffie. En jij maar denken dat je goed bezig was. Hier leer je het echte werk en maak je indruk op je visite. Want niemand in de familie zet zo’n lekker kopje als jij na deze zondag.
Bad vs. right
Er wordt een goede espresso gezet en foute. Het verschil is duidelijk te proeven; de foute smaakt bitter en stroomt ook ongelijk uit het apparaat. “Een goede espresso heeft de juiste verhoudingen en sterkte nodig voor het perfecte cafeïneshot”, aldus Siebe. Vragen worden tussendoor beantwoord wat deze ochtend zo vermakelijk maakt. Ook zonder persoonlijke vragen wordt je kennis aardig opgekrikt.
Eerste zondag van de maand
Elke eerste zondag van de maand vindt het koffiespreekuur plaats vanaf 10:00 tot 11:30 uur. De eindtijd is afhankelijk van het aantal vragen en het onderwerp van de maand. Wees niet bang om vragen te stellen. Ook als leek kun je regelmatig inhaken op vragen van anderen. Aanmelden kan via de mail of Instagram van Man Met Bril Koffie. Sluit de zondagochtend erna af met een lekkere brunch in het pand. En nog een laatste tip van Siebe om mee af te sluiten: “Verse koffie begint met verse bonen.”