Paul Sharo (Man met Bril) is nu ook Man met Koffiezaak

Koffiefanaten krijgen er met 'Man met Bril Hoofdkantoor' een 'tempel' bij. Paul Sharo opent zijn eigen koffiebar onder het Hofplein-luchtspoor.

3 Jan 2015 Gijsbregt Brouwer

blogger Gijsbregt is mede-oprichter van de Buik, foodtrendwatcher en podcast host

Paul Sharo (Man met Bril) is nu ook Man met Koffiezaak

Paul Sharo is een bijzonder ondernemer. Hij vindt dat hij zijn koffie niet buiten Rotterdam moet leveren, dus doet hij dat niet. Paul is de Man met Bril van de gelijknamige koffie. Paul was er vroeg bij in de wereld van specialty coffees. De koffiebrander heeft inmiddels ruim vijftig klanten in Rotterdam. Vanaf maandag 12 januari heeft hij ook zijn eigen hoofdkantoor aan de Vijverhofstraat.

Paul koopt een deel van zijn koffiebonen direct bij een boer in El Salvador in, Finca Las Mercedes heet die boerderij. Paul Sharo (op zijn Amerikaans uit te spreken, zijn vader is Amerikaan en woont net buiten New York in New Jersey) praat vol vervoering over koffie. Over de bonen, over de apparatuur, over zijn favoriete tenten over de hele wereld en dus over de boeren die de koffiebonen maken.

Een afspraak met Paul verwordt altijd ergens halverwege tot een koffiecollege - op een Rotterdamse manier, dat wel. Specialty coffee kan heel ingewikkeld zijn met al die zetmethoden, bonen en moeilijk kijkende barista's. Dat geldt ook voor Man met Bril, die een van de beste koffiezetters van Rotterdam in dienst heeft, maar als je gewoon een bak filterkoffie wilt, dan kan dat ook. Koffie smaakt als koffie bij Man met Bril. 

Nieuwe plek in Noord

Man met Bril zat al jaren - tijdelijk - in een pand aan de Goudsesingel en al jaren vond Paul dat er een koffiezaak hoorde bij zijn magazijn/branderij. Het vinden van het juiste pand was een uitdaging, en het omtoveren van dat pand tot een mooie koffietent bleek een nog grotere uitdaging. Maar het is allebei gelukt, Man met Bril Koffie Hoofdkantoor opent de deuren aan de Vijverhofstraat 70. Dat is een van boogjes van de Hofpleinlijn, maar niet zo centraal als de Hofbogen.

De boog ligt midden tussen de Teylingerstraat en de Bergweg. Het is de enige witgeschilderde boog in een rij waar lang niet alle bogen even strak zijn als bij de Hofbogen. De plek is daarmee een uitdaging, zeker geen locatie met high traffic, al fietsen veel mensen vanuit het noordelijk deel van Rotterdam-Noord en uit Hillegersberg via de Vijverhofstraat naar de stad. Daarnaast gaat Noord hard in gentrification zoals dat in New York heet, en bij gentrification horen hippe koffiezaken. Lokaal Espresso en de nog te openen tweede vestiging van Hopper zitten ook in Noord, maar Paul duikt met deze plek verder in het diepe. 

Wit met eiken

Eén ding wist Paul zeker, de zaak zou minimalistisch maar warm worden. Dat betekende voor Paul visgraat eikenhout. Maar tot de verbazing van de leggers van het hout, kwamen de planken niet op de grond maar een niveau hoger: op de tafels, op de bar, op de werkbank, onder de espressomachine. Aan de voorkant zit de koffietent, achter het magazijn en de branderij. Overigens zonder afscheiding, de twee delen horen bij elkaar.

Paul bouwde eigenhandig twee bovenlichten in het plafond en alles is verder wit. De retrotrend wordt niet helemaal overgeslagen: de lampen waarin de TL-buizen hangen komen uit een Duitse schuur. Ook de lampen buiten en boven de keuken zijn oud en stoer. Als er voor de rest iets tweedehands te vinden is, is het vooral een 'zaak van budget geweest'. Er is een mooie lage bar aansluitend aan de keuken. De leestafel wordt nog op maat gemaakt en hetzelfde geldt voor de hoekbank die het magazijn in kijkt.

Koffie in een koffiezaak

Niet geheel verrassend serveert Man met Bril Koffie vooral koffie. Er komt een kleine eetkaart zodat je niet weg hoeft als je honger hebt. Je hoeft ook niet zonder verbinding met het internet of stroom te zitten. Er is wifi en er zijn slimme USB-poorten waarmee je smartphone of tablet kan opladen.

Terug naar de koffie: er staat een Slayer-espressomachine, de enige in Nederland volgens Paul. Met de espresso komt het dus wel goed. Daarnaast zijn er diverse slow coffee-alternatieven (zoals french press) en komt er een bunn. Dat is zo'n grote Amerikaanse thermoskan met goede filterkoffie. Sterk maar niet te sterk, direct klaar om mee te nemen, in een grote beker. Het zal zijn Amerikaanse vader deugd doen.

Man met Bril heeft veel verschillende koffie liggen in het magazijn, maar Paul gaat zich richten op Midden- en Zuid-Amerika. Dat is koffie die smaakt naar koffie volgens de heren barista's van Man met Bril. Niet te veel fratsen dus, zoals rood fruit of chocolade. De mannen gaan ver in hun liefde voor goede koffie. De Mahlkönig-koffiemolen is de beste die er is (zeiden ze dat ook niet al over de Slayer?) en met de espressoblend wordt geëxperimenteerd zodat die perfect samen gaat met de melk voor de cappuccino. Al het water wordt eerst gefilterd voordat het in de koffie gaat.

De koffie en vooral de hele beleving erom heen, inclusief de uitleg van Paul en zijn collega's, zijn de hoofdreden om je naar Noord te begeven. Elke dag cupping, de molen horen malen, de geur van vers gebrande koffie en bepaalde extreme koffies, het wordt een show in de boog met nummer zeventig.

Op de foto: de Slayer van Man met Bril

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

jeannette 8 Jan 2015, 8:58

Heel veel succes. Ik kom zeker langs.

Lees ook deze verhalen
7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.

‘Als één tafel een kan hard lemonade bestelt, wil het hele terras een kan’

In dit verhaal bespreken we Hard lemonade, een ‘jenever mixed drink' bedacht door Nolet Family Distillery in Schiedam, bij de Pui, Bokaal en Biergarten.

Uit eten om de hoek: 14 x leuke restaurants in een woonwijk

Uit eten gaan kan ook gewoon om de hoek, in je woonwijk inplaats van in de drukke stad. Ontdek hier 14 leuke restaurants verstopt in een rustige woonwijk.