Soms is een verhaal niet genoeg om het verhaal te vertellen. Vertel ik over open gaan na de intelligent lockdown, iets waar ik in mijn boek ‘Horeca na corona’ zelf over geschreven heb? Vertel ik over de all star cast die in de zaak aan de slag is om het beste voor de gasten te verzorgen? Vertel ik over het Scheepvaartkwartier dat met Bar Berta een boost krijgt? Vertel ik over eten aan de bar, wat de fijnste manier van eten is? Vertel ik over hoe ‘tapas’ in Nederland een vaag begrip is geworden? Of vertel ik over de Zuid-Europese tocht van Magdalena en Remco, die begon bij Italië, leidde naar Frankrijk, terugkwam bij Italië en nu beland is in Spanje?
Kom, laat me met het laatste beginnen en sta me toe alle verhalen kort met jullie te delen.
Van Foodies, Lux en La Pizza, naar Bistrot du Bac, Osteria Vera en Bar Berta

Remco is een chef met een verleden in deze stad. Begonnen in de school van Herman den Blijker, maar groot gegroeid onder de vleugels Geertje IJntema, bekend van Lux en La Pizza en in de goede oude tijd ook nog van Louis. Daar paste de L van Lagemaat prima tussen. Hij werd chef bij La Pizza en leerde daar zijn vrouw kennen. Samen besloten ze in de begindagen van de Buik de overstap naar zuid te maken: in een minipandje aan het Deliplein kwam Bistrot du Bac. Zoals de naam al doet vermoeden, typisch Franse gerechten, zonder opsmuk met fijne service. Dat is Bistrot du Bac nog steeds, al is de zaak inmiddels in andere handen. De Italiaanse kriebels gingen niet weg en midden in de stad in een groot en licht pand verrees Osteria Vera, vernoemd naar hun dochter. Met deze plek boterde het niet zo en toen zich een kans in het Scheepvaartkwartier aandeed voor weer een smal pand met veel historie, sprong het duo opnieuw in het diepe. Twee zaken was het idee, maar door de coronacrisis was het duidelijk: een zaak, nieuw avontuur, paste het best.
All star cast in het Scheepvaartkwartier

Wat opvalt bij de zaken van Magda en Remco, is de aandacht voor gastvrijheid. In de bediening staat Magdalena uiteraard vaak zelf en velen prijzen zich gelukkig als zij aan je tafel verschijnt, maar de warmte, het gevoel van welkom zijn en het oog voor detail, zie je terug bij alle mensen in de zaak. Bij Bar Berta valt op, hier staan geen groentjes en geen studenten met een bijbaan, maar ervaren rotten in het vak. Koppen die je kent uit de stad en mensen die weten wat je nodig hebt. Ook in de keuken is het niet mis. Uiteraard Remco zelf, maar ook Hette Hettema, de man die eerder in sterrenkeukens stond en tapasrestaurant Ayla naar een Bib Gourmand kookte, strooit zijn magie over de tapas in Bar Berta.
Het Scheepvaartkwartier krijgt met Bar Berta een enorme boost. Samen met oudgedienden Zinc en Zeezout, buren Captain's Cabin en recente aanwinsten Louise Petit Restaurant en een stukje verder By Flipp, begint het stuk tussen de Veerhaven en Het Park internationale allure te krijgen. De panden waren er al naar, het water ook en nu begint het ook een echt horecagebied te worden. Hier zullen meer zaken op afkomen.
Eten aan de bar
Bar Berta is, zoals de naam al zegt, een bar. Geen bistro, geen osteria en al zeker geen restaurant. Dat betekent bar food en drank aan de bar, tenzij het mooi weer is, dan zit je buiten op het terras. Eten aan de bar is de beste manier van eten. Continu in conversatie met het barpersoneel (of juist niet), contact met je buren en dicht op diegene met wie je naar de bar kwam (als dat gewenst is). Ook in chique restaurants eet ik graag aan de bar en ik raad het iedereen altijd aan, je ziet, proeft en leert meer als je aan de bar zit.

In Spanje eet je tapas in principe aan de bar, zo is Bar Berta bedoeld. Ook zijn de tapas bij de nieuwe bar van Remco en Magda bedoeld zoals tapas in Spanje bedoeld zijn. Snelle, kleine hapjes, hoog op smaak, die binnen no time voor je neus staan. Soms klassiek Spaans, zoals pan con tomate of patatas bravas. Soms minder bekend, maar minstens zo lekker zoals friet met chorizo en ei of chips van aubergine met ahornsiroop. Soms zijn het Europese klassiekers, zoals de oesters of de Russische salade. Mijn favoriet? De scheermessen met tuinbonen en bellota ham. Het is niet zo goedkoop als in Spanje, maar dat geldt voor meer dingen in het leven.
Een nieuwe zaak beginnen
Afsluitend dan, is het wijs om juist nu een nieuwe zaak te beginnen? De tijd zal het leren. Maar zonder de ballast van een tweede zaak en zonder een verleden dat je een bepaalde kant uit dwingt, kan het heel verfrissend zijn om juist nu een zaak te beginnen. De inrichting was anders bedoeld, de intimiteit en het aantal mensen in de zaak ook. Maar ja, niemand die dat ooit heeft kunnen ervaren. Dus Bar Berta is nu Bar Berta, met twee shifts, dus je moet er soms snel uit (al zat dat tijdelijk zijn), met wat meer ruimte dan voorzien, maar vooral met een niveau van gastvrijheid en geweldige menukaart. Ik zal hier snel terug keren en met mij vele anderen.