Niemand komt iets tekort in de wagon van Gare du Nord

Verstopt in de Agniesebuurt ligt de groene stadsoase Gare du Nord. In een treinwagon geniet je van een wonderlijk, volledig plantaardig driegangenmenu.

22 Okt 2015 Marianne Lock

blogger Marianne Lock is beeldmaker, Rotterdammer en dierenvriend, met een obsessie voor goed eten. Voor de Buik gebruikt ze deze combi in Mary's Meatfree Meals.

Niemand komt iets tekort in de wagon van Gare du Nord

Verstopt in de Agniesebuurt, ergens tussen de Zomerhof- en de Teilingerstraat, ligt een groene stadsoase die bestaat uit een moestuin, een terras en een treinwagon. Uit de kleine keuken komen grote borden vol biologisch en plantaardig eten en ik garandeer je dat zelfs de grootste carnivoor er zijn vingers bij aflikt. Als je echt iets bijzonder wilt, ben je bij Gare du Nord aan het juiste adres.

Het is niet moeilijk om hier iets vegetarisch op de kaart te vinden. Ten eerste omdat er voor het diner geen kaart is, maar een dagelijks wisselend driegangenmenu à €24,50. Ten tweede omdat de keuken volledig plantaardig is, dat wil zeggen: helemaal zonder dierlijke producten (dus bijvoorbeeld ook geen zuivel en honing).

GareDuNord interieur1

Ik realiseer me dat eten wat de pot schaft voor sommige mensen wat gewaagd is en al helemaal als er geen vlees of kaas in zit, maar het is het risico dubbel en dwars waard, geloof me.

Gare du Nord: Uit eigen tuin en van het seizoen

Er zijn maar 10 tafeltjes en een mini-keuken in de voormalige DDR-wagon en door het nostalgische, houten formica interieur voelt het gegarandeerd knus.

Bij binnenkomst worden onze jassen netjes aangenomen en krijgen we een plekje met uitzicht op de tuin. De vriendelijke bediening vertelt dat die in het beheer van het restaurant is en dat eigenaar Hans Kervezee het bovendien als buurtproject ontwikkeld heeft; mensen uit de multiculturele wijk verbouwen hier hun groente. Maar natuurlijk worden de producten uit de tuin ook gebruikt om mee te koken. Lokaler, verser en diervriendelijker wordt het niet!

GareDuNord keuken

Het menu staat op een krijtbord geschreven, maar de serveerster komt bij iedereen langs om het persoonlijk toe te lichten. Ze vertelt dat er met een dagmenu gewerkt omdat de chefs vooral seizoensgebonden producten gebruiken en omdat er op deze manier minder eten weggegooid hoeft te worden dan met een uitgebreide kaart, waar beperkt houdbare ingrediënten voor nodig zijn. Stuk voor stuk mooie uitgangspunten voor een betere wereld.

Borden vol verrassingen

We gaan uiteraard allebei voor het volledige menu. Het voorgerecht komt snel; een bord dampende soep, vandaag wortel-sinaasappelsoep, mooi opgemaakt met soja room versiering. Het smaakt rijk en toch fris en de structuur is lekker zalvig. 

Tussen de gangen door kijk ik even in de open keuken waar chef-kok Genaro Iannini en zijn rechterhand Fredy Estepa zich als een geoliede machine langs elkaar heen manoeuvreren. Samen met Mari Pitkanen runnen zij het kleine, maar zeer creatieve keukentje van Gare du Nord. Hun achtergronden zijn heel divers. Genaro heeft Italiaanse roots, is geboren in Colombia en heeft lange tijd in Andalusië, Spanje gewoond. Fredy is ook Colombiaan en Mari is Finse.

Dat multiculturele is heel duidelijk terug te vinden in de gerechten.

GareDuNord voorgerecht

Zo is het hoofdgerecht van vandaag spaghetti alla Napoletana, geroosterde witlof met ‘kaassaus’ en een salade van sinaasappel en zeekraal. Het bord is mooi en aandachtig opgemaakt, met eetbare bloemetjes uit de tuin, en bij het opdienen zijn overal “Ah” ‘s en “Wauw” ‘s te horen. Alle componenten die een mens nodig heeft zijn er: een vullende pasta, een troostende kaassaus en een frisse salade. Maar alles is ook bijzonder lekker; de tomatensaus smaakt rijk en zoet en is gegarneerd met zoute, kruimige pesto tofu. De salade is sappig en verrassend in combinatie met zeekraal. En dan de kaassaus! Die is weliswaar nep (want op basis van soja), maar zo gemeen lekker dat je er je bord bij af wilt likken. 

GareDuNord hoofdgerecht

Het dessert is weer een knaller: sinaasappelbloesem panna cotta met bosbessen-coulis. We zitten ons verwonderd en voldaan af te vragen hoe het kan dat een roomtoetje zonder echte room zo goed kan zijn.

Het menu was een verrassende, creatieve wereldreis, maar de drankjes mogen er ook wezen. Er is hier (gelukkig) geen Coca Cola en Fanta te krijgen, maar bio frisdrankjes van Whole Earth met bijvoorbeeld vlierbloesem- en gembersmaak. Vooral die laatste is een topper. Maar de biologische chardonnay La Noria spant de kroon en is op slag mijn nieuwe lievelingswijn.

Dineren in oude treinwagon

GareDuNord exterieur1

Het publiek in de trein is een grappige mix van doorgewinterde veganisten, bewuste hipsters en verbouwereerde vleeseters die zijn meegenomen door familieleden. Vooral op die laatste categorie is de impact van het restaurantje enorm, want bij iedereen die er eet, rijst - na de conclusie dat het heerlijk was - de realisatie dat ze het vlees en de zuivel eigenlijk helemaal niet gemist hebben.

Iedereen wordt hier verrast door de wonderlijke, plantaardige creaties van de chefs en in dit decor is het echt een geweldige totaalbeleving. Als je van goed en origineel eten houd, moet je dit gaan ervaren.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

krysia peka 27 Nov 2015, 13:07

Beste mensen, Ik heb pas 1 keer bij jullie gegeten en dat was erg lekker. Ik wil graag nog een keer bij jullie eten, en wel 2e kerstdag. kan dat? Groet Krysia Peka

Lees ook deze verhalen
Chef Michael van der Kroft van Tres over andere smaakmakers dan zout

De Buik spreekt smaakmaker Michael van der Kroft, de chef van Restaurant Tres die net een Groene Ster toegekend kreeg van Michelin.

15x Franse bistro’s en brasserieën

Als je op de Franse toer wilt, zit je prima in Rotterdam. Hierbij een lijst brasserieën en bistro's voor iedereen die zich in la douce France wil wanen.

Bij de nieuwe Bar Kruk hoef (en wil) je straks niet meer weg

Klaartje van den Dool van Klaar Gemaakt opent binnenkort Bar Kruk, in Blijdorp. De kaart is gevuld met kleine gerechtjes en goede (alcoholvrije) wijnen.