Midden in de polder in Berkel en Rodenrijs, tussen alle andere boerderijen, zit een Italiaanse agriturismo verstopt. Hier kun je uitgebreid genieten van goede wijn, lekker eten en het boerenleven.
Friso en Giulia werken overdag op de boerderij en tijdens de lunch en het diner serveren ze hun gasten Italiaanse producten en vlees van eigen dieren. In de oude schuur, met de boerderijwinkel en het land er omheen, ben je hier even weg uit ons kikkerlandje.
Zondagslunch op z’n Italiaans

Agriturismo: een boerenbedrijf dat niet alleen wordt gebruikt voor agricultuur, maar ook wordt ingezet voor toerisme. Wie er in Italië weleens is geweest, komt bij deze Berkelse boerderij helemaal thuis. Ben je nog nooit in Italië geweest? Ga hier eten en je weet waarom zoveel mensen er graag naartoe gaan. Verwacht hier geen snelle hap of dat je met een uur weer buiten staat. Nee, een Italiaanse lunch is een middag- en maagvullend programma.
Een tafel vol

We nemen plaats in de schuur, die vol staat met houten tafeltjes met rood geblokte tafelkleden. Het is knus binnen en het geroezemoes van de ruimte vol mensen geeft het een gezellige sfeer. De taralli, zoutjes uit Puglia voor bij de aperitivo, staan al op tafel, waar gretig op geknabbeld wordt. Laat de vier-gangen lunch maar beginnen.
Zoals vaak in Italië, starten we met uitgebreide antipasti. Een tafel vol met onder andere vitello tonato met kalkoen in plaats van kalf, salade met vijgen uit eigen tuin, charcuterie van de slager in Italië, frittata en carpaccio van eigen runderen met truffelmayonaise. En dit is pas gang één.
Vers van het land

Het vlees van eigen runderen, varkens en kippen wordt bij Fattoria Naturale gebruikt voor hun gerechten. Tussen de gangen door is er de mogelijkheid om rond te lopen op de boerderij. Giulia: "Zo laten we mensen kennis maken met hun eigen eten." Deze onderbreking zorgt ook voor een perfect tempo tussen de gangen en zorgt voor voldoende rust, gezelligheid en eten om je dag mee te vullen.
Net zoals zijn Italiaanse voorganger en oprichter van Fattoria Alfredo, haalt Friso de rest van de producten uit Italië. Hiervoor rijdt hij nog steeds één keer per week zelf op en neer. Hierdoor kunnen ze hun gasten pure en verse Italiaanse producten serveren. Het menu wordt gebaseerd op hetgeen wat er te krijgen is en mee kan naar Nederland. Ook de wijnen worden meegenomen uit Italië.
Agriturismo-stijl

Van de Italiaanse kaasboer komt ook de Parmezaanse kaas van de volgende gang. Deze wordt geserveerd over de ravioli met groene asperge, geitenkaas en salieboter. Het is een vol en romig gerecht en daardoor zijn de drie ravioli precies de juiste portie. De Raboso Frizzante uit Veneto wordt hierbij geschonken. Een biologische wijn, met een volle bessensmaak.
De polderkip op boerenbont, uiteraard van eigen land, met doperwtencrème, jus van eigen kalf, venkel, aubergine en aardappel krijgen we als hoofdgerecht. Gepaard met een Valpolicella Ripasso. Dit gerecht is, wat ons betreft, net iets te aangekleed voor bij een agriturismo, in tegenstelling tot de voorgaande gangen. Desalniettemin, een heerlijk gerecht met smaken die elkaar complementeren.
Thuis nagenieten

Om de vier uur durende middag af te sluiten, een huisgemaakte tiramisu met Amarena-kers en Italiaans schuim. Wij rollen de schuur uit met een grote glimlach op ons gezicht. Voordat we het terrein verlaten, halen we onze aankopen nog op bij de boerderijwinkel, waaronder twee flessen Raboso Frizzante.
In de winkel zijn verder nog verschillende wijnen, gedroogde pasta’s, sauzen en andere Italiaanse producten te koop. Ook verkopen ze hier het vlees van hun eigen dieren, zodat je thuis nog kunt nagenieten. Mocht je in deze huidige wereld nu vliegschaamte hebben, geen enkel probleem. Italië kun je gewoon beleven in de polder in de Randstad.