Het credo van Burgerclub op de Nieuwe Binnenweg luidt: 'We bring Burgers to life through thoughtful ingredients'. En die burgers daar zijn ook nog eens niet te versmaden, dus besluit ik hier met oud-klasgenoot Alex neer te strijken voor een rustige lunch op een zondagmiddag in november.
De zaak kent een industriële uitstraling door de lampen aan lange draden en robuuste tafels. Hond Jack, de mascotte van Burgerclub, overwintert in Spanje en is dus helaas niet in de zaak. Al staat de Juicy Jack burger wel vol trots op de kaart.
Burgerclub heeft een indrukwekkende lijst burgers met dito namen, maar zijn ze ook indrukwekkend van smaak? Elke burger ligt op een zoet brioche broodje, wat mooi in contrast staat met het vlees. Ik mag het geen hamburger noemen, want hamburgers zijn volgens Nanet, eigenaar en gastvrouw, sterk gekruid en dat is bij Burgerclub niet het geval. De burgers van Burgerclub zijn minimaal gekruid en zonder toevoegingen. Vlees moet herkenbaar zijn; zonder te veel opsmuk.
Kiezen, proeven, smullen
We proeven eerst de bekende Sliders, een proeverij van de drie verschillende soorten vlees: MRIJ rund (met het Nice To Meat label), Iberico (varkensvlees) en Wagyu (luxe rundvlees met een hoog vetgehalte). Ik besluit na deze proeverij voor de sappige iberico-burger als hoofdmaal te kiezen: de Nanet's burger is belegd met een dot roomkaas, sla, stukjes Iberico-chorizo, gegrilde rode paprika, artisjok en tomaat. Na de eerste hap waan ik me in de Spaanse burgerhemel. Op aanraden van Nanet strijk ik er salsa brava op, wat de burger een tikkeltje pittiger maakt en de smaken naar een hoger niveau tillen.
Ik vraag haar vervolgens wat voor saus er eerder op de Sliders geserveerd werd. Dat blijkt een heel mysterieuze saus, de BC; een hamburgersaus speciaal gemaakt door de Burgerclub. Ik doop er met mijn vork in en lik er aandachtig aan. ‘Hmm, een soort whiskeysaus?’ Nanet schudt haar hoofd. ‘Mosterd!’ roept Alex uit. Een mysterieuze glimlach ontvouwt zich op haar gezicht, maar ze houdt haar kaken stevig op elkaar. Het is het geheim van de keuken. We zijn wat benieuwd naar wat anderen van deze secret BC saus vinden.

We proeven ook nog een nieuwe burger: de Tunasteakburger. Belegd met wakame salade en wasabimayonaise. Een culinair hoogstandje, want de burger is medium rare bereid, gegrild en warm van buiten, maar van binnen nog ietwat rauw. Zowel mijn tafelgenoot, als ikzelf zijn met deze perfecte Asian seared tuna vreselijk in onze nopjes.
Gin en tonic, een onlosmakelijk duo

Burgerclub heeft naast het burgermenu ook een lijst met 'ready mixed gin tonics', geserveerd in zo’n typisch bol gin en tonic glas. Van de lokale Loopuyt gin uit Schiedam en de Bobby’s Gin, tot aan de favoriet van Nanet, de Gin Mare in combinatie met de Fever Tree Mediterranean tonic: ‘Dan waan ik me zo in Spanje’, verzucht ze. Alex proeft de populaire Amerikaanse Bluecoat gin. Met een smaak van bosvruchten is dit een heuse winnaar. Niet te zwaar en qua smaakbeleving goed uitgebalanceerd, zeker samen met de 1724 tonic. Bij Burgerclub selecteren ze van te voren een gin en tonic die qua smaak en balans goed bij elkaar passen. Zo bepalen zij de beste combinatie voor hun gasten.
Hartelijke service

De gastvrijheid en vriendelijkheid van gastvrouw Nanet en haar echtgenoot chef-kok Luis Ruiz kent geen grenzen. Zo vertelt zij geduldig en gepassioneerd over alle burgers, beantwoordt vragen met ruime uitleg en geeft je aandacht waar nodig. Fanatiekere gastvrouwen heb ik zelden meegemaakt. Als we gedag hebben gezegd, wandelen we verder, maar niet voorbij Koekela (met alle gevolgen van dien). Wat hebben we vandaag weer genoten van de Nieuwe Binnenweg.