Troost zoeken in Bistrot du Bac

Bistrot du Bac aan het Deliplein op Rotterdam Katendrecht heeft een warme, welkome Franse sfeer. Precies wat je zoekt op moeilijke dagen.

17 Nov 2015 Mo Kruisman

blogger Mo werkt als freelance copywriter voor uiteenlopende opdrachtgevers, is af en toe gastdocent en geeft yogalessen.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Bistrot du Bac

Sumatraweg 5, Rotterdam Maaltijd: DinerLunch Stadsdeel: Zuid Keuken: Frans Prijsniveau: Wat duurder Bekijk restaurant

Troost zoeken in Bistrot du Bac

Zondagavond na de aanslagen in Parijs. Met Frankrijk in gedachten en Parijs op ieders lippen besluiten we naar het meest klassiek Franse restaurant te gaan in Rotterdam, Bistrot du Bac aan het Deliplein. De warme, welkome sfeer in het kleine restaurant, waar je omhoog kijkt naar de open keuken op de entresol, is precies wat we nodig hebben.

Verse slakken in 't groen

Escargots-Bistro-du-Bac

Ik wil zo Frans mogelijk eten, misschien wel de smaak van vroeger toen ik in Frans aandoende eetcafé's escargots bestelde, druipend van de knoflookboter. In Nederland kwamen ze eigenlijk altijd uit blik en ik kan me amper nog herinneren wanneer ik ze voor het laatst at. Hier staan ze ook op de kaart en die wil ik. Ze zijn duidelijk vers en sappig (wijngaardslakken worden in Nederland gekweekt bij Slow Escargot) en ze doen minder vet aan door veel frisse peterselie in de kruidenboter. Aanrader. Man neemt vooraf op mijn verzoek gebakken eendenlever en -maagjes op een salade van witlof. Vrouwen eten graag van andermans bord, mannen niet, maar zij die lang getrouwd zijn hebben die strijd opgegeven. De eendenlever is licht krokant van buiten en heerlijk zacht van binnen.

Gebakken-eendelever-bij-bistro-du-bac-Rotterdam

Runderwang in rode wijn, helemaal comme il faut

Als hoofd kiezen we in rode wijn gestoofde runderwang met sjalotjes en hazenrug met rode kool en appel. De runderstoof is zacht en troostrijk, met een rode wijnsaus helemaal zoals het hoort. Apart komt er een pannetje fluwelige puree bij. Man verdedigt zijn hazenrug met afwerende blikken en eet het gerecht tot het laatste drupje wildjus op. Alleen van het gelaagde aardappeltaartje, de pommes Dauphinois, krijg ik het krokante korstje nog te pakken.

Runderwang-bistro-du-bac-rotterdam

Madeleine, ma belle

In Frankrijk bestelde ik ooit îles flottantes - drijvende eilanden - als dessert zonder te weten wat het was. Het bleken sneeuwwitte eiwitschuimbollen te zijn, drijvend in een meer van dunne custard vla met een drupje karamel. Alsof je in wolken hapt. Hier is dat dessert het enige dat een beetje tegenvalt. Bestaande uit één eiland op het droge, met overdadig veel karamel en kruim. Gelukkig komen er madeleine cakejes bij onze espresso's die zo geniaal lekker zijn dat alle aandacht daar naartoe gaat. Mijn dubbele aandacht dan, want man heeft uiteraard niet de kans gehad zijn mooie madeleine te proeven.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Linda 17 Nov 2015, 12:11

De aanslagen in Parijs gebruiken als aanleiding voor een restaurantrecensie. Smakeloos.

Francine 20 Nov 2015, 12:53

Eens met Linda, ik wist niet wat ik las! Shame on you Mo (en de hoofdredactie)

Niels 12 Dec 2015, 10:11

Waardering juist. Eten met hart en ziel en op zo'n moment op zo'n manier dichtbij willen zijn is mooi. Azijnplaseen, da's dan weer niet zo mooi.

Lees ook deze verhalen
Bistrot Du Bac is zo Frans als oui, bonjour en au revoir

Een Franse enclave in Nederland: dat is Bistrot Du Bac op Katendrecht. Veel Franser kun je het in Rotterdam niet krijgen. Heerlijk, die bloedworst.

Uit eten om de hoek: 14 x leuke restaurants in een woonwijk

Uit eten gaan kan ook gewoon om de hoek, in je woonwijk inplaats van in de drukke stad. Ontdek hier 14 leuke restaurants verstopt in een rustige woonwijk.

Op dit hoekje tref je Rotterdam op z'n MAASbest

De Buik bracht een bezoekje aan Restaurant MAAS in Feijenoord en streek neer op hun zonovergoten terras voor een diner.