Zondagavond na de aanslagen in Parijs. Met Frankrijk in gedachten en Parijs op ieders lippen besluiten we naar het meest klassiek Franse restaurant te gaan in Rotterdam, Bistrot du Bac aan het Deliplein. De warme, welkome sfeer in het kleine restaurant, waar je omhoog kijkt naar de open keuken op de entresol, is precies wat we nodig hebben.
Verse slakken in 't groen

Ik wil zo Frans mogelijk eten, misschien wel de smaak van vroeger toen ik in Frans aandoende eetcafé's escargots bestelde, druipend van de knoflookboter. In Nederland kwamen ze eigenlijk altijd uit blik en ik kan me amper nog herinneren wanneer ik ze voor het laatst at. Hier staan ze ook op de kaart en die wil ik. Ze zijn duidelijk vers en sappig (wijngaardslakken worden in Nederland gekweekt bij Slow Escargot) en ze doen minder vet aan door veel frisse peterselie in de kruidenboter. Aanrader. Man neemt vooraf op mijn verzoek gebakken eendenlever en -maagjes op een salade van witlof. Vrouwen eten graag van andermans bord, mannen niet, maar zij die lang getrouwd zijn hebben die strijd opgegeven. De eendenlever is licht krokant van buiten en heerlijk zacht van binnen.

Runderwang in rode wijn, helemaal comme il faut
Als hoofd kiezen we in rode wijn gestoofde runderwang met sjalotjes en hazenrug met rode kool en appel. De runderstoof is zacht en troostrijk, met een rode wijnsaus helemaal zoals het hoort. Apart komt er een pannetje fluwelige puree bij. Man verdedigt zijn hazenrug met afwerende blikken en eet het gerecht tot het laatste drupje wildjus op. Alleen van het gelaagde aardappeltaartje, de pommes Dauphinois, krijg ik het krokante korstje nog te pakken.

Madeleine, ma belle
In Frankrijk bestelde ik ooit îles flottantes - drijvende eilanden - als dessert zonder te weten wat het was. Het bleken sneeuwwitte eiwitschuimbollen te zijn, drijvend in een meer van dunne custard vla met een drupje karamel. Alsof je in wolken hapt. Hier is dat dessert het enige dat een beetje tegenvalt. Bestaande uit één eiland op het droge, met overdadig veel karamel en kruim. Gelukkig komen er madeleine cakejes bij onze espresso's die zo geniaal lekker zijn dat alle aandacht daar naartoe gaat. Mijn dubbele aandacht dan, want man heeft uiteraard niet de kans gehad zijn mooie madeleine te proeven.