Wij doen alvast een willekeurige greep uit het aanbod (service van De Buik). En let op: dit is wat ze bij CNN een developing story noemen. De komende dagen vullen we de lijst nog aan en wie tips heeft: redactie@debuik.nl of via Facebook of Twitter.
Destino
Is dit jaar voor het eerst open op beide kerstdagen (maar gesloten op kerstavond). Het Spaanse restaurant onthaalt gasten op een tiengangenmenu, waarvan één gang met vlees (duif met ibérico en pancetta) en de overige met vis, kaas en groenten Enkele gerechtjes: wijting met avocado, prei, komkommer en avocado, topinamboer met parelgort, pompoen en machego, en jacobsschelp met langoustine, zeekraal en venkel. Gasten worden beleefd verzocht tussen 18.00 en 19.00 uur te arriveren. Er zijn voor beide plekken nog zo'n tien plekken over. Aanpassingen in het menu zijn op verzoek mogelijk.
Zaagmolenkade 37-38
010-8422059
La Stanza
La Stanza pakt uit met twee kerstmenu's, twee verschillende kinder- en twee vegetarische menu's (€ 35-45). Volwassen gasten kunnen kiezen uit de variant van € 41,50 of die van € 59.- Highlights op de twee kaarten zijn respectievelijk de hertenrug met amandelkorst met kroket van rode kool, kastanjepuree en jus van rode port, en een op het karkas gebraden konijnenrug vergezeld van Le Puy-linzen, krokante schorseneer en een saus van bloedsinaasappel. Vegetariërs kunnen onder andere uitzien naar de ravioli van eekhoorntjesbrood en de terrine van vergeten groenten.
Van Vollenhovenstraat 19
010-2771414
Rokkaa
Een Turks kerstmenu is in elk geval iets waar je niet in de eerste plaats aan denkt. Je moet ervoor naar het Westelijk Handelsterrein, Rokkaa zit in pakhuis 30. Na de amuse (romige aspergesoep met wintertruffel - dat klinkt meer als een gerecht dan als een amuse) volgen saffraan-risotto met gebakken sliptong, ravioli met kalfsragout, gebraden hert met paddestoelen en tenslotte zoetigheden als dessert (€ 39,50).
Van Vollenhovenstraat 15 unit 30
010-2250440
Smaak
Restaurant & Wijnbar Smaak is zowel op eerste als op tweede kerstdag geopend. Op beide dagen wordt tweemaal het kerstmenu geserveerd: om 17.00 uur en om 20.30 uur. Voor € 47,50 kunt u verwachten: voorgerecht met kabeljauw, chorizo en scheermes, tussengerecht van truffel en pancetta, hoofdgerecht hert, spruit, paddestoel en truffelaardappel en dessert van chocoladetaart met stoofperenijs.
Van Vollenhovestraat unit 32
06-38321355
Karakter
Karakter in het Westelijk Handelsterrein heeft een fraai decembermenu. Op beide kerstdagen is dat vanaf vijf gangen te bestellen voor € 45,50, eventueel uit te breiden met een extra kaasplank à € 7,50. Het restaurant waar de sfeer van de jaren twintig zorgvuldig wordt geconserveerd, heeft onder andere sukade van kalf, coquille met boudin noir en cassoulet van witte bonen met twee bereidingen van eend op de kerstkaart.
Van Vollenhovenstraat 15 unit 24
010-7370039
In de keuken van Floris
Kerstavond bij Floris zit al helemaal vol, maar voor eerste en tweede kerstdag zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Floris serveert een elfgangendiner voor € 142,50. Bij binnenkomst word je ontvangen met een glas champagne. Bij de elf bijzondere gerechten worden bijpassende wijnen en dranken geschonken. Die zitten in de prijs, maar als je meer champagne wilt, of een digestief, of nóg een digestief, dan betaal je daar natuurlijk extra voor, that's only fair.
Honingerdijk 259
06 41886666
ENGELS
Bij Engels, sinds mensenheugenis gevestigd in het Groothandelsgebouw, kan op eerste kerstdag niet alleen worden gedineerd, maar ook gedanst. DJ Niles Alister geeft oude vertrouwde hits het geluid van vandaag mee, probeer dan maar eens stil te zitten. Ook zangeres Lady Grey is er om de kerstsfeer kracht bij te zetten. Intussen kun je dineren in het grandcafé-restaurant: drie gangen voor € 59,50 per persoon, eventueel uit te breiden met supplementen. Wat kun je verwachten? Een taartje van zalm en garnaaltjes, kalkoenbiefstuk met preiselbeeren-rodeportsaus, dessert. Voor de kinderen is er een speciaal menu (€ 29,50). Liever brunchen? Dat kan op beide dagen in Engels à € 35 per persoon. Nieuwjaarsbrunch op 1 januari (€ 30).
Stationsplein 45
010-4119550
BIRD
Op tweede kerstdag brengt Bird een zesgangen-Xmas-diner met wildpaté met rode biet, pickles en perenchutney, coquilles met schorseneren en zeeëgel, op drie manieren bereide haas, knolselderijrisotto en verschillende kazen. Voor de vegetariërs is er onder veel meer aardperenschorsenerensoep (onthoud dit woord: komt goed van pas bij het scrabbelen na het kerstdiner). Ook de gnocchi met gestoofde palmkool, ei, noten, amarant en bearnaisesaus is niet te versmaden. Kosten: € 69,50. Wil je daarna uitbuiken met livemuziek van The Soul Birds en The Grapevyne, dan betaal je voor een combiticket € 79,95.
Raampoortstraat 26
010-7371154
EUROMAST
Kerst vieren op 96 meter hoogte met uitzicht op de stad is wel zo leuk: zo zie je de kerstboom eens van boven. Het restaurant in de Euromast serveert op beide dagen een luxe kerstdiner voor € 125, inclusief wijnarrangement. Voor wie dat te veel vindt, is er ook een kerstbuffet voor € 65 (inclusief wijn). Kinderen zijn welkom. Altijd leuk is het feest met oud & nieuw in de Euromast. Voor € 125 (incl. wijnarrangement) eet je tot middernacht, toost je gezamenlijk op het nieuwe jaar en roep je vanachter de ramen 'oooh' en 'aaah' bij iedere vuurpijl boven Rotterdam.
Parkhaven 20
010-2411788
IDRW - In Den Rust Wat
In het klassieke en monumentale IDRW - In Den Rust Wat in Kralingen kun je met de kerstdagen terecht voor een uitgebreide kerstlunch. We verklappen niet het hele menu, maar er zit wild bij (natuurlijk) en - vooruit dan - het voorgerecht is: gemarineerde coquille met pompoen, spitskool en tartaar van corvina (Spaanse zeebaars). Het menu kost € 59,50. Op 31 december is het restaurant gesloten.
Honingerdijk 96
010-4134110
Parkheuvel
Een warme en ontspannen sfeer en gerechten die uitblinken in smaak, beloven Erik en Anja van Loo van Parkheuvel, want: 'Voor een restaurateur is niets mooier dan het verwennen van families en vriendengroepen die zich verbonden voelen: die genieten, lachen en even de volle aandacht voor elkaar hebben.' Het kerstmenu telt acht gangen met onder andere sint-jakobsmossel, kreeft, noordzeetong, tarbot, grijspootpatrijs en reerugfilet. Het menu kost € 175, een begeleidend wijnarrangement € 100.
Heuvellaan 21
010-4360530
Restaurant De Jong
Bij Restaurant De Jong in de Hofbogen is het altijd een verrassing wat je op je bord krijgt, en dus ook tijdens de kerstdagen. Chefkok/eigenaar Jim de Jong kookt met de seizoenen en wisselt wekelijks van menu. Hij experimenteert graag en laat je de wonderlijkste combinaties proeven. Op eerste kerstdag serveert hij een uitgebreid verrassingsdiner van zes gangen voor € 65. Op tweede kerstdag kun je voor € 22,50 aanschuiven voor een gezamenlijk 'roast-turkey-dinner' met tafels vol eten. Met oud & nieuw is Jim overigens zelf aan het feestvieren. Geef hem eens ongelijk.
Raampoortstraat 38
010-4657955
Hotel Stroom
Hotel Stroom heeft sinds kort nieuwe eigenaren die weer wat leuks maken van het hotel-restaurant. En daarmee willen ze ook de nieuwe bewoners en het werkend volk van het (best wel) hippe Lloydkwartier binnenhalen. Het restaurants is zeven dagen per week open en met Kerstmis willen ze er een echt feest van maken. Op eerste en tweede kerstdag is er een uitgebreide familie-brunch (€ 28,50) met muziek en een knutselatelier voor de kinderen. 's Avonds een speciaal driegangen kerst-diner met wild of vis voor € 37,50 euro.
Op de avond van 31 december doet Stroom aan 'share-dining': tafels vol gerechten om samen te delen en toosten.
Lloydstraat 1
010-2214060
Z & M
Natuurlijk zit Rob Baris ook niet stil tijdens de feestdagen. Met kerst serveert hij een menu met sint-jakobsschelp met venkel, een kalfspasteitje, bospaddestoelen, hertenbiefstuk en nougat, dat alles voor € 60. Voor € 30 heb je er een passend wijnarrangement bij. Met oudjaar heeft Z & M een feestelijk St. Sylvesterbuffet.
Veerhaven 13
010-2800980
Lux
Met de feestdagen zelf is Lux dicht, maar voor kerstavond staat er een geweldig menu op de rol. Kies uit crostini met 63-graden-ei en geschaafd hart van tonijn, soufflé van pecorino en truffel, gegrilde scheermessen met gekonfijte varkenswang, ravioli met zwezerik, gebakken zeeduivel of heel speenvarken (vanaf acht personen, van tevoren bestellen) of gekonfijte konijnenbout. Ook qua dessert laat Milan Gataric niets aan het toeval over. Van drie tot zeven gangen, prijzen vanaf € 37,50; wijnarrangement vanaf € 17,50.
's-Gravendijkwal 133
010 - 4762206
Studio De Bakkerij
Voor wie tijdens het diner vermaakt wil worden is op 24, 25 en 26 december de kerstshow van Marja van Katendrecht (travestie-act van Art-Jan de Vries) in studio/theater De Bakkerij in Rotterdam-Noord. Optredens, live muziek, een levende kerststal en een drie-gangen menu voor € 39,50. Dit alles met een hoog Rotterdam-gehalte (en met Jack Kerklaan van Radio Rijnmond). Je moet er van houden.
Bergweg 283
010-8840900
Antichic
Een restaurant in 'typisch Rotterdamse sfeer' - zeggen ze zelf - is Antichic in de Soetensteeg. Daar laten ze zich voor het kerstmenu inspireren door de suggesties van de (vaste) gasten zelf. Op hun site (of twitter/facebook) kun je laten weten wat je favoriete Antichic-gerecht is en op basis daarvan gaat chefkok Ron van Beek een menu samenstellen. Het kerstdiner (op 24, 25 en 26 december) kost € 99, inclusief een wijn/drankarrangement. Wel al om 17.00 uur aan tafel! Met oud en nieuw is Antichic gesloten.
Soetensteeg 1
010-4132925
Hotel New York
In het voormalige hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn gaat kerstmis niet onopgemerkt voorbij. Het begint al op kerstavond met muziek, glühwein, erwtensoep en andere winterse hapjes op het terras aan de Maas (17.00-20.00 uur). Op beide kerstdagen is er kerstbuffet voor ontbijt of brunch (08.00-14.00 uur, € 27,50, kinderen t/m 12 jaar € 15)). Het feestmenu wordt geserveerd van 12.00-23.00 uur en kost € 45. Kies uit gerookte zalm of lam, hert of kabeljauw, grand dessert of kaas. Tot 20.00 uur worden de kinderen met knutselen, knippen en plakken onderhouden in de kinderkerstzaal. Op oudejaarsavond treedt DJ Blue Flamingo op. Reserveren zeer gewenst.
Koninginnehoofd 1
010 4390500
Eetlokaal Kuiter
Na de kerstweek gaat Joris Koeter van Eetlokaal Kuiter lekker een week dicht tot 7 januari. Voordat het zover is, bereidt hij een kerstmenu dat nu al (jawel!) in grote lijnen vaststaat. Krabcocktail, ossenstaartboeljon (spelling Koeter), visje met hollandaisesaus, gehaktbal HOZ (hert om zwijn) en chocoladetaart toe. Klinkt goed, en stoer.
Mathenesserweg 2
010 4155745
(BIJDRAGEN WIM DE JONG, FRANK VAN DIJL)