In hartje China Town: no-nonsense in eethuis Beijing

Waar je ook binnenstapt op de West-Kruiskade, overal ga je een andere wereld binnen. In Beijing eet je smakelijk en authentiek voor een goede prijs.

22 Dec 2013 Frank van Dijl

blogger Frank is mede-oprichter van De Buik en was er tot 1 juli 2015 aan verbonden.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Beijing

West-Kruiskade 7B, Rotterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: West Keuken: Chinees Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

In hartje China Town: no-nonsense in eethuis Beijing

Het eerste stuk van de West-Kruiskade, tussen Kruisplein en Anna Paulownastraat, is vanouds het Rotterdamse China Town. Anders dan in steden als Londen, New York en Den Haag ontbreekt een traditionele vriendschapspoort, maar ook zonder kan er geen twijfel over bestaan: Chinese karakters bepalen het straatbeeld, vluchtige flarden van oosterse geuren prikkelen je neus, rijstbalen worden door snelle mannetjes uit dubbelgeparkeerde vrachtwagens geladen.

Deur naast deur zitten hier eethuisjes, restaurants, toko's en supermarkten met een groot aanbod van en voor de Aziatische keuken. In het voormalige Arena/Nighttown/Watt opende onlangs de supermarktketen Amazing Oriental een filiaal.

Overal waar je hier naar binnenstapt, stap je een andere wereld binnen. Was het motto van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001: 'Rotterdam is vele steden', het stadsmotto anno 2013-'14 kan niet anders zijn dan: 'Rotterdam is vele werelden'. Neem de West-Kruiskade.

Op de hoek met de Diergaardesingel begint China Town met het restaurant De Lange Muur dat zich tegenwoordig afficheert als dimsum- en seafoodrestaurant. Het is open tot één uur 's nachts, dus als je je op het Schouwburgplein te goed hebt gedaan aan cultuur (film, muziek, theater), kun je hier het lichaam voeden.

Muziek die aan je oren likt

Een paar deuren verder vind je Beijing, minder een restaurant dan een eethuis, maar van dezelfde eigenaar als De Lange Muur. Het is modern ingericht: aan Chinese tierelantijnen, zoals daar vroeger waren lampions, draken en kralengordijnen, heeft men hier een broertje dood. Aan Bob-Ross-achtige landschappen aan de muur doen ze hier evenmin. Wel likt zachtjes op de achtergrond Chinese popmuziek je oren met melodieën die je bekend voorkomen.

Net zo no-nonsense als de inrichting is de kaart. Voor de humoristen onder ons: de gerechten hebben een nummer. Gebakken vermicelli met varkensgehakt is nummer 41, gebakken riemvis met gember en sojasaus is nummer 48. Van alle gerechten staat een fotootje op de kaart: alles zier er goed uit.

Gebakken biefreepjes

Ik nam de gebakken biefreepjes met sechuansaus (€13), zeer smakelijk, maar voor hetzelfde geld, of nee: veel minder juist, had ik een lunchgerecht als in zoetzure azijn geroerbakte spareribs (€ 6,50) kunnen nemen,  of fijngesneden kipfilet met greenbean potatoes (€ 6). Of je daar dan ook zo'n schaaltje dampende witte rijst bij krijgt, weet ik niet.

Als je door de ramen niet af en toe een Rotterdamse tram voorbij zag gaan, zou je denken dat je werkelijk in Beijing zat.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Joey 22 Dec 2013, 18:43

Vond het zelf eigenlijk wat teleurstellend. Eten was een nogal flauw, wel aardige bediening en inderdaad verfrissend simpel interieur. Leuk voor een snelle lunch, maar voor het diner toch liever een paar deuren verderop bij De Lange Muur (of nog verderop bij Bij Bao).

Xiufang 3 Mei 2014, 20:13

Bij Bao idd heerlijk eten. De kok komt echt uit Beijing, en er eten veel Chinese uitwisselings studenten. Zeker de moeite waard daar te gaan eten :).

De Pekinees 12 Jun 2014, 6:41

`De kok komt wellicht uit Beijing maar de kaart niet hoor. Dat zijn toch typische zuidelijke of Shanghai gerechten. Écht Beijing voedsel is de zwaar voor de meeste eters in Nederland, zelfs de Chinezen.

Lees ook deze verhalen
Tim by Harries: dineren met lef en vakmanschap

De Buik ging langs bij restaurant Tim by Harries aan de Hoogstraat: gedurfde gerechten, verrassende wijnen en je wordt uitgedaagd en verrast.

De signature dishes van Cees Helder en François Geurds op een avond: tarbot versus piccalilly

Driesterrenchef Cees Helder kookte nog een keer zijn klassieke topgerechten, samen met François Geurds. Een vergelijking tussen hun signature dishes.

Van taco’s tot paloma’s: Botanero brengt kleur in de stad

Bij Botanero komt het beste van Rotterdam en Mexico samen. De Paloma steelt daar de show, maar de menukaart staat er harmonieus naast.