Vrijheid blijheid gaat bij Spaghettata boven alles

Na de make-over van Louis zijn we gezegend met een nieuw pastarestaurant: Spaghettata. Een lekker bord met pasta of een lekkere pizza.

2 Jan 2014 Martijn van Hennik

blogger Martijn proeft, drinkt, praat, leest en denkt na over wijn. Hij combineert wijn graag met allerlei gerechten, die hij vaak zelf bereidt.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Spaghettata

Nieuwe Binnenweg 151, Rotterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: West Keuken: ItaliaansMediterraansMediterraan Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Vrijheid blijheid gaat bij Spaghettata boven alles

Niet iedereen was er blij mee toen Geertje Yntema haar restaurant Louis een make-over gaf. Louis was één van de weinige plekken in de stad waar je goede Franse bistroklassiekers kon eten. En nog betaalbaar ook. Net als de louter Franse wijnen op de kaart. In de plaats van Louis kwam Spaghettata, een 'pastarestaurant', zoals het zichzelf noemt.

De make-over betrof vooral de menukaart, want het interieur bleef grotendeels hetzelfde - gelukkig. Tegenwoordig hoor je zelfs de grootste francofiel niet meer met weemoed over Louis praten. Iedereen eet nu een bordje pasta bij Spaghettata. Druk is het er altijd. Zeker nu je er sinds afgelopen zomer ook lekkere pizza kunt eten. Een aanwinst voor de stad, want er zijn niet zoveel plaatsen in het centrum waar je goede pizza kunt eten. Pizza serveren deed Geertje trouwens al eerder - en nog steeds - in haar restaurant La Pizza op de Scheepstimmermanlaan.

Uitgebreide keuze antipasti

Het woord 'pastarestaurant' doet geen recht aan wat Spaghettata is. Je hoeft er helemaal geen pasta te eten om toch goedgevuld naar buiten te gaan. Er is een uitgebreide keuze aan antipasti. Op de kaart staan er tien, klassiekers als vitello tonato of de Siciliaanse caponata, maar ook minder bekende gerechten als insalata di spinaci e cicoria (salade van spinazie, witlof, topinamboer, parmezaan en truffel) of polpa alla sarde (gestoofde octopus met doperwten, aardappel en bosui). We vinden er ook bistecca (gebakken rib eye met rucola) en als antipasti van de dag - buiten de kaart om - zijn er lamskoteletjes. Zijn dit nog antipasti, vragen wij ons af? Dat is het eigenwijze van Spaghettata: je eet er je biefstukje vóór de pasta. De gemiddelde Italiaan zal zijn wenkbrauwen fronsen. Maar vrijheid blijheid is bij Spaghetta een groot goed. Pasta's en pizza's zijn er in de maten klein en groot. Als je zelf ook eigenwijs bent, kan je eerst een pizza eten en daarna pasta of een gegrild lamskoteletje.

Spaghettata serveert een mix van traditioneel en nieuwe gerechten, lekker uitgesproken van smaak. Eigenzinnig en typisch Italiaans: combinaties van slechts een paar ingrediënten, maar o zo uitgekiend. Bijvoorbeeld de pappardelle met gekonfijte eend, boter, salie en parmezaan (€ 13 of € 16) of de pizza salsiccia fresca met verse pittige (lees knoflook, veel knoflook) worst, scamorza, radicchio en mozzarella (€ 13).

Formaggio of ijs

Italianen doen er zelf niet zo veel aan, maar wij Hollanders houden wel van zoet na de maaltijd, of anders kaas. Dus is er bij Spaghettata een mooi lijstje dolce, met lekker zelfgemaakt ijs (drie bollen € 5), of de taart van de dag (€ 5,50) - en uiteraard formaggio (drie soorten voor maar € 6,50).

Bij Louis dronk je uitsluitend Franse wijn. Bij Spaghettata is de zendingsdrang minder groot, en het aanbod gevarieerder en prettig geprijsd. Er staan nog een paar Franse wijnen op de kaart, zoals een makkelijk drinkende gascogne (€ 19 per fles) en een pinot noir uit de Languedoc (€ 22,50). Uiteraard zijn er Italiaanse wijnen, zoals de sappige, soepele Rosso di Forca uit de Marken (€ 26) of een glaasje prima prosecco (€ 5,75). Opvallend is de Australische cabernet sauvignon (met ook wat shiraz en merlot), een stevige jongen die bij de rib-eye goed zal smaken. Maar wat moet je daarna nog drinken? Misschien een negroni, een klassieke Italiaanse cocktail van Campari, Martini Rosso en gin (€ 7,25). Als je wat te vieren hebt, drink je bij Spaghetta champagne van Billecart-Salmon voor de zeer schappelijke prijs van € 55 per fles.

Wij aten en dronken met z'n tweeën bij Spaghettata voor ruim € 80. Niet duur voor deze kwaliteit en deze entourage. Spaghettata blijft in 2014 één van mijn favoriete restaurants - met of zonder pasta.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Inge Hordijk 2 Jan 2014, 11:30

Hier wil ik wel een keer gaan eten, klinkt goed !Maar er wordt over Spaghettata én Spaghetta gesproken/geschreven ??!!Foutje ???

De Buik 3 Jan 2014, 17:51

Was inderdaad een foutje. Hersteld, intussen.

Lees ook deze verhalen
Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.

Station Bergweg opent bezorghub in het Vroesenpark

In het Vroesenpark hoef je voortaan geen zware picknickmand meer mee te nemen. Via de bestelhub van Station Bergweg wordt je eten tot je kleedje bezorgd.

Thuiskomen bij Gamasot: Koreaanse gerechten in hartje Rotterdam

Bij Gamasot in de Pannekoekstraat proef je authentieke Koreaanse gerechten zoals bibimbap en bulgogi, geserveerd met huiselijke gastvrijheid.