Verhip, café in grappig pandje op historische plek

Vroeger heette café Verhip Neeleman: nog steeds zeggen Rotterdammers wel dat ze naar Neeleman gaan. Hoe dan ook, het is al sinds 2006 Verhip en niet anders

30 Jan 2014 Frank van Dijl

blogger Frank is mede-oprichter van De Buik en was er tot 1 juli 2015 aan verbonden.

Verhip, café in grappig pandje op historische plek

Alweer zo'n zeven jaar heet Verhip Verhip, maar ik zou niet graag de Rotterdammers de kost geven die nog steeds spreken van Neeleman. 'We gaan even naar Neeleman' — vaak klinkt er iets nostalgisch in door. Het vrijstaande pand uit 1928 ging vroeger schuil achter de loodsen van Van Gend & Loos langs de Westzeedijk. Hier begon de geheimzinnige wereld van de Rotterdamse haven.

Maar de haven verdween uit zicht en de stad nam bezit van het Lloydkwartier. Wat bleef was dat grappige pandje van Neeleman, sinds 2006 dus Verhip. In dat jaar namen Danny en Paul de zaak over. Eerder deze eeuw was het café al ingrijpend veranderd, maar gelukkig niet zodanig dat de uitstraling van havenkroeg helemaal verdween. De foto's van toentertijdse zeekastelen aan de wand en een enkel scheepsmodel helpen daar een handje bij.

Mensen die komen aanwaaien

De havenarbeiders en taxichauffeurs die het café vanouds bevolkten, maakten plaats voor hippe types die in de buurt werkten, veelal in de audiovisuele industrie waar de gemeente een paar jaar lang een groot zwak voor had. Nu die liefde danig is bekoeld en alle av'ers naar Amsterdam en Hilversum zijn vertrokken, moet Verhip het hebben van de bewoners van de Müllerpier en omstreken en van mensen die zomaar komen aanwaaien.
Toen ik er was, zat een Engelstalig echtpaar over de plattegrond van Rotterdam gebogen alsof het wilde uitvinden hoe het hier in godsnaam was terechtgekomen. Nadat de man en vrouw (windjacks, rugzak) waren vertrokken, kwam de vrouw terug: nordic walkingsticks vergeten!
Aan het belendende tafeltje werden zaken gedaan door twee mannen die zich hun kopstoten goed lieten smaken. Ook verderop werd plezier gemaakt. Er hing kortom een aangename sfeer waar Danny en Paul zeker het hunne toe bijdroegen. Onthoud hun namen trouwens, samen vormen ze het wachtwoord van het wifi-netwerk dat de gasten gratis ter beschikking staat.
De menukaart is vooral gericht op de lunch. Ciabattabroodjes figureren erop, maar er zijn ook pistoletjes, tosti's en landbrood met allerlei soorten beleg, variërend van serranoham met rucola en paprikacoulis, geitenkaas, pecannoten en honing tot een uitsmijter ham en kaas.

Kipsaté: flink gevuld bord

Voor de stevige trek is er kipsaté, varkenshaassaté en kogelbiefstuk, met brood of friet. Mijn trek was middelstevig zodat ik de kipsaté bestelde. Er kwam een flink gevuld bord op tafel met zoveel frietjes dat mijn beide tafelgenoten, die ieder de huisgemaakte bal gehakt hadden gekozen, er ruim van konden nemen. Als garnering waren sla, tomaat en kroepoek niet vergeten. Dik in orde dus.
Als je na de lunch de deur van Verhip achter je dichttrekt en het moderne decor van de Lloydpier bekijkt, is het moeilijk om je voor te stellen dat hier vandaan voor de oorlog de passagiersschepen naar Indië vertrokken. Ook in de naoorlogse geschiedenis speelt deze plek een rol: hier werden in 1951 de KNIL-militairen die niet in Indonesië konden blijven aan land gezet, onder wie zo'n 12.500 Molukkers.

 eetcafe verhip 1

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Ben Aalbers 30 Jan 2014, 9:00

Bij de toentertijdse zeekastelen neemt de Willem Ruys een prominente plaats in , ik dronk al een biertje bij Neeleman in 1963 toen ik op de Ruys voer , lang leve de hardblaauwe tegeltjes op de buitenmuur , Neeleman forever !

Jan Eikenboom 30 Jan 2014, 14:00

Bij saté hoort zeker geen sla en tomaat als garnering en al helemaal geen patat. Hooguit ketan (kleefrijst) en, vooruit, wat krupuk. De pindasaus komt ook zeker niet uit de verfemmers van de Makro

Wester 31 Jan 2014, 8:31

Ik denk dat mr. de recensie schrijver op verkeerde tijdstip is geweest.. De lunch is prima hoor maar met de borrel en diner is het pas echt gezellig bij Verhip!De dinerkaart staat op een krijtbord. En deze gerechten wisselen dagelijks, smaken goed en zijn zeer schappelijk geprijsd! Verhip is gewoon een hele leuke zaak.

Toine Neeleman 29 Apr 2014, 15:17

Nooit geweten , zou het dan familie zijn en hebben ze ook speciale familie korting ?

dennis neeleman 29 Apr 2014, 17:24

Leuk...:-)

Roelf Smedema 23 Okt 2015, 21:59

Ken het al uit de periode 1952 - 1958 als wij in de middagpauze van het Rotterdamsch Lyceumkattekwaad gingen uithalen op het enorme rangeerterrein bij het Blauwhoedenveem.Het was een cafe voor chauffeurs en havenwerkers. Wij ?wamen daar niet binnen. Wel een pilsje of een biljartje leggen op de Willem Buytenwegtraat. Ben er nu verschillende keren geweest en er lekker gegeten. Zoonlief en lieve vriendin zijn stamgast ?!

Trudi Melsert 20 Mei 2021, 9:45

Aan de bar links hangt een schildje met de tekst “thanks for the watering hole” (of iets dergelijks) Tot 1983 huisde een afdeling van de US Army in Loods Java aan de Lloydstraat. Een van de vaste klanten was mijn Amerikaanse collega Bob Archibald die wel een borreltje lustte. Toen de Army een nieuw pand in Capelle aan den IJssel betrok schonk Arch, zoals hij werd genoemd het schildje aan cafe Neeleman.

Trudi Melsert 20 Mei 2021, 9:45

Aan de bar links hangt een schildje met de tekst “thanks for the watering hole” (of iets dergelijks) Tot 1983 huisde een afdeling van de US Army in Loods Java aan de Lloydstraat. Een van de vaste klanten was mijn Amerikaanse collega Bob Archibald die wel een borreltje lustte. Toen de Army een nieuw pand in Capelle aan den IJssel betrok schonk Arch, zoals hij werd genoemd het schildje aan cafe Neeleman.

Lees ook deze verhalen
De Pizzabakkers vernieuwd: vertrouwde smaken in een fris jasje

De Pizzabakkers is vernieuwd maar wel vertrouwd. Wij schuiven maar al te graag aan op het vernieuwde terras om dat zelf te ervaren.

Eurobrouwers opent nieuw café aan het Middellandplein

Eurobrouwers in west: een bar met bistrogerechten, een ruim terras en een sfeer midden tussen een Belgische bruine kroeg en een Italiaanse aperitivobar.

Dit zijn de tien beste terrassen volgens Rotterdam, stem nu op jouw favoriet!

Welk terras verdient jouw stem in de zoektocht van Ondernemen010 en de Buik naar het mooiste terras van 2025?