Koffieliefhebbers uit het Oude Noorden weten Nika natuurlijk al veel langer te vinden. Het 'multiculturele' koffiehuis van Nihat en Sakine Kaya introduceerde in 2000 naar eigen zeggen het 'echte koffiedrinken' in Rotterdam. Zes Ketelbinkie-trofeeën en een koffierevolutie later is het nu nog een van de weinige plekken in Rotterdam waar je rustig een bakkie kunt doen zonder hipsters, barista's en ingewikkelde latte-art. En dat is ook wel weer eens fijn.
In het jaar 2000, toen bij wijze van spreken niemand nog van een espresso had gehoord of zich aan dat sterke spul durfde te wagen, investeerde Nihat in een professionele, Italiaanse koffiemachine en leerde hij Rotterdam koffie drinken. Dat bleek een opdracht voor járen, blikt Nihat terug, want in de beginperiode waren er hooguit twee klanten per maand die een espresso bij hem bestelden. De rest bleef nog heel lang trouw aan het slappe Hollandse bakkie koffie, het liefst met room en suiker. Tot grote ergernis van Nihat overigens.
Nihat (53) kwam 26 jaar geleden vanuit het oosten van Turkije (Tunceli) voor zijn grote liefde Sakine naar Nederland. Hij werkte in de modeindustrie, maar eenmaal in Rotterdam besloot hij het te gaan wagen in de koffie-groothandel. Hij zocht naar de beste bonen en brandde zelf zijn koffie.
Toen de groothandel eenmaal goed liep, zag hij in zijn eigen buurt in het Oude Noorden een leuk hoekpand te huur staan en opende hij Nika (een samenvoeging van zijn voor- en achternaam). Samen met zijn vrouw maakte hij er een warm, gezellig koffiehuis van, met oosterse lampen aan het plafond, opgestapelde koffie- en theeblikken achter de toonbank en met uitzicht op het drukke kruispunt van de Zaagmolenstraat en de Benthuizerstraat.
Ook voor Turkse tosti's, linzensoep en wijn
In Nika kun je niet alleen een kop koffie (zes soorten bonen) of thee bestellen (die specialisatie is er later bij gekomen), maar ook bonen of gemalen koffie kopen voor thuis. Sakine staat in de keuken voor het bereiden van lunchgerechten zoals tosti's van pide (Turks brood) of Turkse linzensoep. En 's zomers zit je in de zon op het terras en wordt er een Turkse wijn geschonken.
Al is het vooral de Italiaanse koffiecultuur die Nihat aan de man brengt, je kunt bij Nika ook workshops Turks koffiezetten volgen. Daarvoor heeft hij een speciale kar aangeschaft met een verwarmingselement. Dat verhit grof zand en brengt zo een metalen koffiepotje (de 'cesve') langzaam aan de kook. Met in de pot (zeer) fijngemalen koffie, water en suiker. Die je, zo waarschuwt Nihat, dan voorzichtig opdrinkt zodat de drab onderin blijft liggen.
In Turkije wordt in koffiedrab de toekomst 'gelezen'. Nihat kan geen koffiedik kijken, maar wel voorspelt hij ons nog vele, mooie koffiejaren, en hij is ervan overtuigd dat de Rotterdammer het 'bakkie leut met koffieroom' uiteindelijk door de gootsteen zal spoelen.