Met enige regelmaat – en eigenlijk al voordat ik mezelf Rotterdammer noemde – kom ik bij Café Stobbe in Kralingen. Stobbe, waar studenten aanschurken tegen kantoorboys op hun vrijmibo, families met kinderen in alle maten aanschuiven voor een Stobbeburger, waar buurtgenoot Ivo Opstelten een niet zo geheim overleg voert met onze premier, en een hockeyteam na de wedstrijd de overwinning viert of het verdriet verdrinkt.
 
            
            Dat is al sinds dik 70 jaar (sinds 1942 om precies te zijn) wat je in deze ‘gouwe ouwe’ in Kralingen kunt verwachten. En soms is het heel fijn om precies te weten wat je kunt verwachten. Want veel is er niet veranderd in de afgelopen decennia. Het biljart en het grote aquarium hebben weliswaar plaatsgemaakt voor tafels, maar de royale toog is gebleven, en daarmee het bruinekroeggevoel. 
Bij Stobbe kom je niet voor groots en meeslepend eten, maar voor een biertje (of een paar) aan de bar en een goede hap aan tafel. Waarmee ik het eten overigens niet te kort wil doen. Klassiekers op de kaart zijn de gloeiendhete garnalenkroketten (€ 11,50), de Stobbeburger (€ 12) en saté van varkenshaas of kip (€ 14,50), maar ook bijvoorbeeld een lekker visje (tarbot € 24,50), een Vlaams runderstoofje (€ 20,50) of een royale tournedos (€ 24,50) behoren tot de culinaire mogelijkheden. Een en ander sinds mensenheugenis geserveerd met een grote bak dampende, dikke frieten, mayo en sla met Stobbes onvolprezen frambozendressing.
Blijven hangen tot drie uur 's ochtends? Geen probleem
Het is in Stobbe allemaal heel relaxed: je lege glas wordt goed in de gaten gehouden en desgevraagd in een mum bijgevuld. Extra frieten of sla? Geen probleem. Praatje en grapje met de bediening: altijd gezellig. Blijven hangen tot drie uur ’s ochtends ook geen probleem. De uren rijgen zich moeiteloos aaneen als je eenmaal hier binnen bent, en aan de bar lijkt het of er altijd wel een vriend van een neef van een tante van je schoonmoeder te vinden is. Een beetje Cheers in Rotterdam: where everybody knows your name, ook al ben je voor de eerste keer hier binnengestapt. Buiten blijven kan trouwens ook: er zijn een fijn terras aan de trottoirkant en een tuin aan de achterkant, voor als het warmer wordt.
Stobbe voelt – kortom - altijd een beetje als thuiskomen, ook voor mensen die van buiten Rotterdam komen aanwaaien. Of je nu als habitué of als nieuwkomer vraagt of er een tafeltje vrij is of straks komt, je wordt in Stobbe altijd onthaald als de oude bekende die eindelijk weer eens langskomt. De leuke, no-nonsense bediening geeft je meteen het gevoel hebt dat je erbij hoort.
Om er zeker van te zijn dat je een tafeltje hebt, is reserveren overigens wel een aanrader: Stobbe zit avond aan avond stampendvol. Daarbij zij aangetekend dat rondom de bar wachten met je glas bepaald geen straf is. Voor je het weet ben je in gesprek met een alleroorspronkelijkste Kralingse mevrouw of meneer, de lokale makelaar, een groepje studenten of wie weet: een wat meer illustere buurtgenoot. 
.