Koning Willem-Alexander opent op 13 maart het nieuwe station Rotterdam Centraal. Het stationsgebied, het Weena en het Kruisplein zijn zo'n tien jaar lang een bouwput geweest, maar we krijgen er een schitterend gebouw voor terug en een bepaald grootsteedse entree tot de stad. Uiteraard zijn wij van De Buik nieuwsgierig wat dit 'Central District' bijdraagt aan Foodstad Rotterdam. Laten we eerst maar 's een bakkie doen bij Lebkov.
Lebkov, voluit: Lebkov & Sons, zit sinds 2006 in de noordoostelijke hoek van het Groothandelsgebouw. Dat het Stationsplein overhoop lag, met steeds nieuwe wandelroutes naar de treinen, was voor Lebkov — naar eigen zeggen 'de eerste echte sandwichspecialist in Nederland' — niet eens per se ongunstig. Juist omdat het overal zo'n zooitje was, zochten veel mensen hun heil in de betegelde zaak waar het altijd warm was en heerlijk naar versgemalen koffie rook. Hier ging het stampen van de heimachines verloren in het gesis van de espressomachine en het gekout van mensen die het gezellig hebben met elkaar.
Schuilplaats werd trefpunt
Nu Rotterdam Centraal op een enkele nog aan te draaien schroef klaar is, blijkt dat Lebkov van schuilplaats een trefpunt is geworden, niet alleen voor reizigers maar ook voor Rotterdammers die helemaal geen plannen hebben om op een trein te stappen.
Hier en daar wordt zelfs gewerkt (Rotterdam hè) op opengeklapte laptops of iPads. Ook bezitters van smartphones profiteren van de aanwezige gratis wifi. Op het entresol zit je, wat werken betreft, het rustigst. Beneden is de grote bar het middelpunt van de zaak. Hier moet je je bestelling doen. Langs de bar zijn zitjes, langs de wand en aan de ramen. Daar is het lekker kijken hoe anderen zich haasten.
Koffie is er alle variëteiten en in de maten klein, medium en groot. Omdat koffie zo gevoelig is voor temperatuur en vochtigheid, worden de machines meerdere keren per dag afgesteld, vertelt bedrijfsleider Gabriël Jacques. De koffiedrab die overblijft, wordt verzameld en doet dienst als kweekbodem voor champignons.
Vijftien verschillende sandwiches
Brood, muffins en cakes worden vers gebakken, maar de sandwiches liggen voorverpakt in de vitrine. Dat heeft het voordeel dat je nooit lang op je boterham hoeft te wachten. Er is ruim keuze: oude boerenkaas, beenham met honing-mosterdmayo, krabsalade, tonijnsalade, humus met zongedroogde tomaat en rucola (€ 2,40-2,90) en carpaccio met tomatenmayo en rucola, mozzarella met tomaat en pesto (€ 3,75); vijftien sandwiches in totaal. Er zijn ook soepen en salades, uiteraard ook om mee te nemen.
Er zijn intussen drie Lebkovs in Nederland: behalve in Rotterdam zijn er vestigingen in Den Haag en Leiden. Amsterdam volgt spoedig. Voor De Buik is Lebkov & Sons de komende week de uitvalsbasis in Rotterdam Central District. Misschien horen we ook nog hoeveel zonen die meneer Lebkov eigenlijk heeft.