Borgo d'Aneto en de Goede Werken van Faouzi Chihabi

Trattoria Borgo d'Aneto in de wijk Feijenoord is meer dan een goede Italiaan. Chef Faouzi Chihabi helpt jongeren uit de buurt hun droom te verwezenlijken.

20 Mrt 2014 Cornelie de Jong

blogger Cornelie is documentair fotograaf en leiderschapscoach. En tussen de bedrijven door ook fervent eet-lezer,

Borgo d'Aneto en de Goede Werken van Faouzi Chihabi

Borgo d'Aneto is een Italiaanse trattoria met een eigenaar die naar de sprookjesachtige naam Faouzi Chihabi luistert, van Belgisch-Marokkaanse afkomst is en op de prachtige Maaskade in Feijenoord is neergestreken. Laat ie nou ook nog eens dominee zijn (geweest) én daarbovenop nog een heel plezierig Italiaans menu op tafel kunnen toveren. Dat smeekt toch om uitleg?!

Op een zaterdagmiddag rijd ik even langs bij Borgo d'Aneto. Ik had er eerder die week gegeten, maar toen was Faouzi er niet. Op retraite, vertelt hij me, even tijd nemen om na te denken, te reflecteren, energie op te doen.
Energie is wat hij je in woord en gebaar laat voelen als je met hem praat. Een waterval aan verhalen. Hij vertelt vol gedrevenheid over de jongeren die onder zijn leiding in het restaurant werken en leren, over de wijk Feijenoord waar Borgo d'Aneto is gevestigd.
Af en toe klinkt ook wat frustratie door... Dat niemand ziet wat er op Zuid voor kansen liggen, hoe bedrijven in de omgeving heel simpel zouden kunnen helpen om Rotterdam-Zuid er weer bovenop te krijgen. Met wat van die 450 miljoen euro 'noodhulp' van het Deltaplan Rotterdam-Zuid en superambtenaar Marco Pastors, ja.

Lekker eten als middel

Maar het kan dus ook door jongeren werkervaring op te laten doen. Goed voor hun eigenwaarde, maar ook welbegrepen eigenbelang, want zo glijden ze niet af, iets wat op de loer ligt als je hen bij voorbaat afschrijft. De plannen van Marco Pastors voor Zuid zijn belangrijk, maar ze werken vanuit een 'top-down' aanpak, waar Faouzi graag 'bottom-up' zou zien. Daartoe heeft hij ook de coöperatie Made in Feijenoord opgericht om met een groeiende groep ondernemers de economische bedrijvigheid te vergroten en daarbij de jongeren uit de eigen wijk te betrekken, zodat ze leren en werken aan hun toekomst.
Ja, ik weet het: De Buik is een blog over eten, maar soms is lekker eten niet alleen het doel, maar ook een middel om iets te bereiken. Voor Faouzi is Borgo d'Aneto een middel om jongeren een duwtje in de rug te geven. Op naar een volgende baan.
Of misschien zelfs: op naar een eigen restaurant. Zoals Carlos (17) die inmiddels al twee jaar vanuit een leerwerktraject vier dagen per week bij Borgo werkt. Zijn droom: z'n eigen restaurant.
Enfin, terug naar mijn avond aan tafel. We zitten er prima bij achter de grote ramen, met prachtig uitzicht over de Maas en de stad. We kijken uit over het megaterras dat straks weer goede dienst zal bewijzen bij mooi weer, met dat weidse uitzicht op de skyline, met de Willemsbrug en het Unilever-gebouw als bonus.
Borgo werkt met een driegangenmenu voor € 34,50, dat wisselt al naar gelang humeur en (indien mogelijk lokaal) aanbod. Er is dus elke dag wat anders, aldus Carlos. Je kunt het menu uitbreiden met een extra gang en voor sommige gerechten moet je een bescheiden bedrag bijbetalen.

borgo2Blijvertje op de kaart

Blijvertje op de kaart is de antipasto misto, zeker een aanrader als je met een groter gezelschap bent. Daarnaast zijn er als antipasti een houthakkerskaasje met rauwe ham en San Daniele-ham met walnoten, peer en rucola. We kiezen allemaal iets anders, om te kijken wat dat voor moois oplevert op de bordjes. De misto is zoals het betaamt: geroosterde groentes, smeuïge mozzarella, geen vlees voor deze vegetariër. De kaasjes in rauwe ham zien er heel bescheiden uit, maar smaken stevig. En de San Daniele-ham met peer en zo is ook lekker.
Als extraatje kun je een primo bestellen en vanavond is dat een spaghetti met bottarga (licht gezouten kuit van harder). Wij slaan 'm over. Als secondi zijn er brandade van kabeljauw en Hoekse aardappelen, eendeborst met raapjes, balsamico en bloedsinaasappel en gnocchi met een tomatengroentensaus. Voor de hongerige eter staan er ook wat contorni op de kaart. Ook hier maakt onze tafel verschillende keuzes uit het menu. De brandade is eenvoudig maar goed, de eendenborst prachtig rosé en goed op smaak en mijn gnocchi (altijd een moeilijk gerecht om te bereiden) zijn erg lekker in een stevige tomatensaus.

Daar zul je hem net hebben

Intussen is zowaar onze allereigenste superambtenaar voor deltaplan R'dam-Zuid, Marco Pastors, ook neergestreken voor het diner. Van Faouzi begrijp ik dat hij hier vaker langskomt.
Wij sluiten af met de panna cotta en de torta all limone. Vooral die citroentaart met heel dunne zanddeegbodem is zeer smakelijk. Een bordje Italiaane kazen behoort ook tot de mogelijkheden, maar dat doen we een andere keer. De citroentaart was echt te verleidelijk...
We drinken een flesje wit en een flesje rood en dat gaat er allemaal heel plezierig in. Hoewel hij er deze avond niet is, toosten we op Faouzi en wat hij doet voor en met die jonge mensen in Feijenoord. Salute.

Op de foto van links naar rechts: Carlos Andrade Vezo, Francis Liz en Faouzi Chihab.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

gracemargriet 21 Mrt 2014, 11:54

kende ik nog niet en wist ook niet dat in die hoek daar zo iets leuks te vinden is..wat een leuke tip nou toch weer!

Jan 21 Mrt 2014, 15:52

Bij Faouzi is het altijd de moeite waard. constante kwaliteit, altijd wat anders en op verzoek mooie spullen zoals verse truffel. En in de zomer een van de mooiste uitzichten van Rotterdam. Zeker een keerje doen en maak zeker een praatje met Faouzi als 'ie er is.

laurens 21 Mrt 2014, 16:38

Fantastische plek om te arbeiden en vertoeven!! Ook voor lunch geopend vanaf 30 april 2014!

Mo Kruisman 24 Mrt 2014, 15:05

Ik ben ook een grote aanrader van deze plek. Heerlijk uitzicht, lekkere gerechten en een mooie sociale instelling van de chef.

Erwin 25 Mrt 2014, 8:00

Mjah. Eén keertje geweest (okee: enkele jaren geleden) en na zorgvuldig genegeerd en slecht bediend te zijn door de bedienende dame, die meer dan genoeg aandacht had voor het aangrenzende tafeltje, waar schijnbaar bekenden zaten, besloten dat Borgo d'Aneto de favorieten lijst niet zou gaan halen. Ondanks het lekkere eten en de fijne locatie.

ferdy 25 Mrt 2014, 19:37

Het is daar super ik heb daar stage ge loop en ge werkt en heb en heel leuk tijd ge hat

laurens 27 Mrt 2014, 20:29

Ha Erwin, vervelend zo'n ervaring! Kom eens terug, er waait nieuw wind ook in de bediening.gr, Laurens de (nieuwe kok aldaar :) )

a den ouden 9 Mei 2014, 21:22

Top tent, mooie locatie en ontspannen sfeer.Heerlijk gegeten, prachtig opgemaakte gerechten.En zo nu en dan de gastheer die langs komt, en een verhaaltje verteld.Een aanrader, verdient het om ontdekt te worden.

a den ouden 9 Mei 2014, 21:22

Top tent, mooie locatie en ontspannen sfeer.Heerlijk gegeten, prachtig opgemaakte gerechten.En zo nu en dan de gastheer die langs komt, en een verhaaltje verteld.Een aanrader, verdient het om ontdekt te worden.

Roberto en Ana Maria 4 Mei 2015, 11:39

Heerlijke ambiance, genieten met de hoofdletter G van smaakvolle dagverse gerechten.Hoog gastheerschap en zeer vriendelijk personeel.Aanrader 5 sterren.

Lees ook deze verhalen
Eurobrouwers opent nieuw café aan het Middellandplein

Eurobrouwers in west: een bar met bistrogerechten, een ruim terras en een sfeer midden tussen een Belgische bruine kroeg en een Italiaanse aperitivobar.

Dit zijn de tien beste terrassen volgens Rotterdam, stem nu op jouw favoriet!

Welk terras verdient jouw stem in de zoektocht van Ondernemen010 en de Buik naar het mooiste terras van 2025?

Uit ons magazine: Interview met Mowie en Hanna Hu van Jasmijn & ik

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met de zussen Hanna Hu en Mowie van Jasmijn & ik in Utrecht.