René Cieremans had de voorkomendheid om De Buik te wijzen op de dertiende verjaardag van zijn restaurant, Zotte. Op een van die zachte avonden waarin dit voorjaar grossiert, vervoegden wij ons op het opgegeven adres op een hoek van de Straatweg waar we anders alleen maar langsrijden. Vroeger kwamen we wel eens aan de overkant van de Philips Willemstraat toen Nok Noi er nog zat.
 
            
            Ooit was Zotte een café. Dat kan ermee te maken hebben. Je ging vanuit de stad niet naar Hillegersberg om dáár in een café te zitten waar je waarschijnlijk niemand kende. René maakte er dertien jaar geleden onder handhaving van de enigszins Vlaams aandoende naam een eetcafé van. Allengs reikten zijn ambities verder dan dat. Zotte werd een restaurant met lunch en diner; daarvan rest nu alleen nog het diner.
UItzicht op de Bergse Achterplas
We worden met alle égards ontvangen door René Cieremans. Vanaf ons tafeltje kunnen we de hele zaak overzien. Langs de wand rechts een bar waarachter beloftevolle flessen strak in het gelid. Het venster aan de kant van de Straatweg, geeft uitzicht op de Bergse Achterplas. De tafeltjes in Zotte zijn netjes gedekt met wit laken. De stoelen zijn comfortabel, ik zit – met mijn rug tegen de muur – op een uitnodigend bankje tegen de achterwand. Daarachter bevindt zich, zie ik later, nog een soort coupé waar je met een klein gezelschap privé kunt dineren. Eerst was daar de keuken, vertelt René, maar toen hij het buurpandje erbij kon betrekken, schoof die op naar achteren.
Eerst moet René mij iets vertellen over het twitterdiner, want dat maakte mij nieuwsgierig. Op dinsdag kun je via Twitter en Facebook reserveren voor een driegangendiner van € 35. 'De dinsdag was onze minst bezette dag,' vertelt de patron. 'Ik ben toen gaan zitten nadenken en kwam op dit idee. Normaal ben je voor drie gangen à la carte bij ons € 37,50 kwijt, reserveer je via Twitter of Facebook, dan ben je dus iets goedkoper uit. Dat werkt leuk,' zegt René. 'Er zijn dinsdagen dat ik vier tafels met twittergasten heb. Mensen vinden het leuk om te doen en het geneert ook traffic op de social media.' Vertel ons wat!
De prijzen op de kaart van Zotte zijn zeer overzichtelijk: voorgerechten doen € 9,75, hoofdgerechten € 19,75 en nagerechten € 7,50. (Het is wellicht goed om te weten dat het aspergeseizoen bij Zotte intussen in alle hevigheid is losgebarsten.) Ga je voor de specialiteiten, zoals de voor- of hoofdgerechten van black angus beef, houd dan rekening met een wat grotere aanslag op je portemonnee. De tournedos van black angus komt op € 32,50, maar die wordt dan ook gebarbecued in de green egg die prominent in de keuken staat.
De keuken van Zotte is niet eenkennig
Omdat we op Zottes verjaardagsfeestje zijn uitgenodigd en we onze gastheer niet op kosten willen jagen, houden we het simpel op een tartaar van gerookte zalm met aardappelsalade en een gepocheerd eitje en een sashimi van geelvintonijn met wakamé, gember, sojasaus en wasabi. Beide voorgerechten tonen al aan dat de keuken van Zotte niet eenkennig is.
Hetzelfde geldt voor de hoofdgerechten: mijn tafelgenote neemt de Aziatisch bevlogen krokant gebakken eendenborst met tsjauw min en in tempura gefrituurde groenten, ikzelf de meer Frans georiënteerde gepocheerde kalfshaas met jus van truffel, tuinboontjes, oesterzwammen en pommes dauphine. Alle gerechten zijn zichtbaar met liefde bereid en komen mooi opgemaakt op tafel. Het kalfsvlees is superzacht, de eend knapperig zoals het hoort.
Als we ten slotte nog de eerste lambada-aardbeien van het seizoen krijgen voorgeschoteld, voelen we ons goed gefêteerd en wensen we René Cieremans en Zotte nog vele jaren in voorspoed. We voelen ons warempel zelf ook een beetje jarig.