Met dit wonderlijk vroege voorjaar loopt niet alleen de natuur flink voor. Zo kwam een paar dagen geleden het bericht dat Biergarten achter het Schieblock aan het spoor al op 4 april open gaat, zes weken vroeger dan in 2013. Was dat al een aangename verrassing, werd die nog eens verguld door de mededeling dat Marnix Benschop van De Matroos en het Meisje er met de grilltang gaat zwaaien.
Als ik Marnix spreek, is hij druk in de weer is met de wederopbouw van Biergarten. Bovendien heeft hij nog een paar weken verplichtingen bij De Matroos en werkt hij ook nog aan een nieuw project in de buurt van het station, samen met Roeland Flierman en Tijmen Meijer van Mess.
Biergarten en Marnix: hoe is dat zo gekomen?
'Hoe lang heb je? Even wat terug in de tijd. Ik ben ooit bij François Geurds begonnen bij Puur in Asten en ik ben met hem meegekomen naar Ivy, nu FG. Keihard werken, dubbele shifts draaien, geweldig leuk. En op een gegeven moment wilde ik wel iets voor mezelf beginnen, maar ik werd ook vader. Ik ben gestopt bij Ivy, verfde de kinderkamer en ging daarnaast een handje helpen bij Floris Versluis (van De Keuken van Floris).
Mijn droom bleef opspelen
Van daaruit ben ik naar De Matroos en het Meisje overgestapt, met de belofte dat ik minimaal een jaar zou blijven. Inmiddels zit ik er anderhalf jaar. Daar leven ze mee met mijn nieuwe plannen. Ze wisten natuurlijk al toen ik er begon dat ik niet eeuwig zou blijven.
Mijn droom van dat eigen restaurant bleef opspelen... Bij een champagneproeverij van de Bergse Cave kwam ik Roeland en Tijmen tegen en we hadden meteen een klik. Dat resulteerde in een wildworkshop en daarna hebben we contact gehouden.
Roeland, Tijmen en Nikki van Dijk, ook van Mess, waren bezig met een nieuw initiatief, ik brainstormde vrolijk mee en ze 'gebruikten' mij als voorbeeld-chef in hun plannen. Dus ja, hoe gaan die dingen: pand gekregen van de gemeente, nu financiering zoeken en dan hopen we eind 2014, begin 2015 met dat nieuwe project los te gaan. Maar eerst nog even dubbele shifts hier en bij De Matroos, want daar werk ik nog tot eind april.'
En wat gaan we doen, hier op het terras en op de grill?
'Vorig jaar kwam je naar Biergarten voor een biertje met iets van de barbecue, maar vanaf vrijdag kom je hier eten en neem je een biertje erbij. In de stad struikel je tegenwoordig over de zaken waar ze hamburgers serveren, dus moeten we wel iets onderscheidends doen op de buitenbarbecue. Ik heb ooit bij Heston Blumenthal stage gelopen en ik ben erg fan van zijn werk In Search of Perfection, waarin hij op zoek gaat naar de perfecte hamburger. Ik draai vlees fijn door de molen, dan mengen en daarna door een grovere molen, zodat het vlees er in slierten uitkomt. En die slierten worden zo tot hamburgers gevormd, maar niet geplet en zo. Dat geeft een volstrekt andere burger met een 'bite'. Verder maak ik een vette knipoog naar de 'southern BBQ': ribs, wings, bratwurst, rice & beans, eigen sauzen. Maar ook veel vis, zoals Hollandse inktvis, makreel, een hele heilbot als die voorbij komt. En verder wat Schmidt zoal voor lekkers kan bieden. Ik werk al een tijd samen met Uit je eigen stad en ik wil ook hun verse peulvruchten uit de dop, jonge courgettes, snijbonen met dips en vinaigrettes op de grill doen.'
Deel van het terras overkapt
Hoe werkt het hier bij minder weer?
'We gaan een deel van het terras overkappen, er zijn al heaters, dus je bent bij elk weer welkom. haha! We gaan dus vrijdag 4 april open en de teller op Facebook staat inmiddels op dik over de 500 and counting! Dat vind ik wel heel erg spannend. Heb er veel zin in ook!'
Nog even over dat nieuwe restaurant: vertel 's wat meer...
'Tja, hoe zeg ik dat. Het wordt echt iets totaal nieuws en nog niet eerder vertoond, niet in Nederland, maar ook niet internationaal. Verder ga ik er echt niks over vertellen, hoor.' En met deze gruwelijk spannende cliffhanger neem ik afscheid van Marnix met de belofte dat hij het ons als eerste laat weten als hij meer kan vertellen. Nu moet hij snel verder met de voorbereidingen voor de opening van Biergarten. De weersvooruitzichten voor 4 april laten vooralsnog niets te wensen over.