Het is vrijdag de eerste avond van het Vega Pop-Up Restaurant en wij nemen plaats aan een tafeltje in het voormalige Café Rotterdam op Kop van Zuid. Het prachtige uitzicht over de Maas wordt gecompleteerd met een glaasje bubbels en een amuse van eidooier-tzatziki, pompoenchutney, een krokantje van pompoen en Blinq blossom. Een eetbaar bloemetje op je bord. Dat is weer eens wat anders dan gevulde courgette of een geitenkaassalade!
En dat is ook de reden achter het Vega Pop-Up Restaurant. Initiatiefnemer Friedjof Kempenaar, zelf geen vegetariër, vond het opvallend hoe weinig creatief er wordt gekookt voor vegetariërs en veganisten. 'Dan komt er een bonnetje in de keuken binnen met de aantekening vegetarisch en dan hoor je de keuken zuchten.’ Dat kan beter moet hij hebben gedacht, want hier zitten we dan. De eerste avond van de in totaal drie avonden Vega Pop-Up Restaurant.
Tijd voor het voorgerecht. Op een mooi, rond bord ligt in maanvorm een crème van avocado, bonbons van kerriemousse met appelgelei, zoetzure komkommerrolletjes, gedroogde granny smith, radijs, afilla en daikon cress. Een fris en zacht gerecht geserveerd met een Carl Ehrhard Riesling Feinherb.
Er wordt genoten met volle teugen. Niet alleen aan onze tafel, maar ook aan de tafels naast ons. Direct wordt ook duidelijk dat we te maken hebben met een gemêleerd publiek. Alleen al links van ons zitten drie generaties aan één tafel te smullen. Vegetariër zijn ze niet, nieuwsgierig wel!
We krijgen uitleg over de wijn behorende bij het volgende gerecht. Strozzi Vermendino Arabesque, een nazaat van de Mona Lisa die een voorliefde heeft voor 1) wijnen 2) het Zwanenmeer. Een zwarte en witte zwaan sieren de fles. Het tussengerecht wordt uitgeserveerd en afgemaakt aan tafel door de chefkok. Gekonfijte minitomaatjes, basilicumgnocchi, zeekraal, gepofte quinoa, basilcress in een tomatenbouillon. Dit gerecht blijkt, aan het einde van de avond, de favoriet van mijn tafelpartner.
Er is weinig aanbod voor de luxe-vegetariër
De zon gaat rustig aan onder en de ruimte wordt ondergedompeld in een goud-oranje gloed. Het is jammer dat dit gebouw op zo’n bijzondere locatie leegstaat. Van mij mag een initiatief als het Vega Pop-Up Restaurant een vaste standplaats krijgen, bijvoorbeeld hier op deze plek. Maar zou er genoeg animo voor zijn? Volgens de dames rechts van ons wel. Er is weinig aanbod in Rotterdam om luxe te eten voor de vegetariër of veganist. Je kunt wel lekker eten, maar chic en uitgebreid vegetarisch dineren kan nog niet.
Terwijl we hierover filosoferen, wordt het hoofdgerecht opgediend. Krokante, gerookte polenta met gekonfijte knolselderij, gegrilde Kin-boleet, babywitlof, spinazie en warm truffelschuim en poeder van truffelolie. Een bijna herfstig gerecht met aardse smaken. De bijpassende rode wijn, een Pierre Ponelle pinot noir, maakt het helemaal af. Zowel het bord als het glas in deze gang is mijn favoriet van de avond, heerlijk!
Mijn tafelgenoot is een fervent vleeseter en ik vraag haar de hemd van het lijf. Mist ze vlees of vis? Heeft ze genoeg gegeten? Zou ze zo vaker uit eten gaan? Haar reactie is opvallend positief. Een belangrijk gegeven, want een dergelijk vegarestaurant zal ook vleeseters moeten aantrekken.
Een dessert als een eetbaar tuintje
Er wordt voor ons een Calem Fine Tawny Port ingeschonken, een niet zo’n stille hint dat het nagerecht er aankomt. Het dessert wordt geserveerd als een eetbaar tuintje. In het bloembakje zitten eetbare tuinaarde, chocoladecrème, eiwitpaddestoelen, mos van pistachecake, chocobonbon van vanille-ijs, bosaardbeitjes, cornabria en honeycress. Zoals de avond startte met een eetbare bloem eindigt de avond met eetbare viooltjes. Een vergeet-mij-nietje was misschien wel gepaster geweest, want ik vond het een zeer memorabele avond.
Enthousiast geworden? Er zijn nog een paar tafeltjes beschikbaar op 13 april. Reserveren kan via de Facebookpagina.