Paul Toorop is een gretige kok met Indonesische roots. Dat koken heeft hij van zijn oma, die uit Indië kwam — zij stond altijd in de keuken en altijd maakte zij meer dan nodig was want je wist nooit wie er langs kwam. Natuurlijk: hij is jong, wat zeg ik: hij is 23. Hij heeft ambities, hij wil de Indonesische keuken een twist geven. Dinsdag is Toko Toorop weer open.
Een twist? Stel je een hamburger voor met Indonesische elementen, een tortilla. Of, om iets te noemen, een kapsalon? Je ziet hem meteen denken: hoe kan ik een kapsalon een Indische twist geven? 'Dat zou wel een leuke zijn, ja. Een patatje rendang, pindasaus, knoflook... Alleen de kaas is dan niet echt succesvol, denk ik.'
We praten in zijn Toko Toorop in het Pretoriablok. Zijn buren zijn de Satéman, Rotterdamsche Confituur, Boeren in Zicht. In zijn eigen onderkomen hier organiseerde hij op zondag zijn tientjesavonden. Die verhuizen nu naar de derde dinsdag van de maand, ook bekend als DinnerDinsdag. Studenten die daarvoor in aanmerking komen, zijn op de tientjesavond dus maar € 3,50 kwijt.
Op zijn Facebookpagina heeft hij zijn gasten op voorhand gevraagd of zij suggesties hebben, maar intussen neust hij in zijn kookboeken en speurt hij internet af om inspiratie op te doen — altijd op zoek naar iets nieuws. Alles wat hij vindt en bereidt, krijgt zijn eigen signatuur, maar altijd met een Indonesische ondertoon. Of boventoon, for that matter.
Indonesisch eten staat nooit stil
'Indonesisch eten staat wat mij betreft nooit stil,' zegt Paul. 'Iedereen heeft zijn eigen smaak; de een maakt het net wat zoeter, de ander wat pittiger. Er zijn verschillen per persoon en vaak ook per familie. Wat ik leuk vind, is er een vernieuwende draai aan te geven. Ik ben bezig met een serie filmpjes op YouTube waarin ik westerse gerechten combineer met Indonesische smaken en bereidingswijzen. Ik zoek de grenzen op om te kijken wat leuke combinaties zijn om te maken. Uiteindelijk wordt van een jonger iemand toch ook verwacht dat hij iets maakt wat vernieuwend is.'
In Toko Toorop kan hij zo'n veertig mensen kwijt. Verwacht geen gedekte tafeltjes. 'Het gaat net zoals vroeger bij mijn oma thuis. Je pakt een bord, je schept op bij het fornuis en dan zoek je een plekje. Dat is de sfeer die ik heb meegekregen, daar is het hier de perfecte plek voor. Mensen gaan op de trap zitten, op kratjes... Het is heel informeel, gezellig.'
Wees niet bang dat het eten na één keer opscheppen op is. Paul Toorop: 'Er is bij mij altijd genoeg. Beter te veel dan te weinig, je weet nooit wie er nog komt aanschuiven. Mensen nemen vaak nog iets mee naar huis.'
Deze aanpak past Paul de komende maanden elke derde dinsdag toe. Indonesisch eten wat de pot schaft. Rabobank-studenten meet de vaste bezoekers van de tientjesavond. 'Als de avond om is, vragen ze alweer: wanneer is de volgende?'
'Ik vind het fijn om ruimte te hebben'
Wordt het dan geen tijd voor een permanente Toko Toorop? Paul aarzelt geen moment: 'Ja, zeker weten. Maar het komt natuurlijk aan op geld, een mooie keuken, een mooie plek liefst in het centrum. Dat is nu nog toekomstmuziek. Ik wil mijn reis naar Indonesië nog steeds heel graag maken, ik wil een kookboek schrijven in combinatie met film — dat zijn projecten die ik óók wil doen. Daarom vind ik het nu nog fijn om die ruimte te hebben. Heb je een zaak, dan ben je daar zeven dagen per week mee bezig. Wat niet erg is, maar dan schieten die andere dingen erbij in.'
Het willen schrijven van een kookboek en het plaatsen van kookfilmpjes op YouTube zijn uitingen van Pauls missie. 'Ja, het is een drang: ik wil laten zien hoe makkelijk koken kan zijn, hoe je met weinig Indonesische kruiden al die smaak kunt neerzetten, hoe je met zijn tweetjes voor veertig man kunt koken. Ik vind het leuk om dat door middel van een boek of van video aan mensen te laten zien.'
Er is, zoals gezegd, altijd genoeg, maar reserveren voor DinnerDinsdag kan geen kwaad.
Paul Toorop kookt Frans (dus niet Indonesisch!) tijdens een Food Boot Camp van 18 t.e.m. 24 augustus 2014 in Bourgondië. Op het alternatieve filmfestival Roffa Mon Amour, van 17 tot 26 juli in Rotterdam, bereidt Paul de indo-wrap en de indo-burger.