Iens Boswijk, natuurlijk wijd en zijd bekend van haar roemruchte website, brengt een erg leuk idee ten uitvoer: de komende maanden vraagt ze spraakmakende Nederlandse chefs voor één keer heel anders te koken dan ze gewend zijn. Eerste in de reeks was zaterdag Erik van Loo van het Rotterdamse Parkheuvel. Hij verraste zo'n 150 gasten in eigen restaurant met een tweesterrendiner op 'bouwvakkers wijze'.
'Schafttijd' luidde de vrolijke naam die Van Loo zelf aan het uitgebreide diner had gegeven. De inspiratie ervoor kwam van de werklui die op dit moment druk zijn met de verbouwing van Parkheuvel. Het oudste bestaande sterrenrestaurant van de stad ondergaat opnieuw een metamorfose. Zo wordt de voormalige private dining room omgetoverd tot een - tweede - open keuken. Gasten kunnen Van Loo er straks live aan het werk zien en er ook ter plekke eten.
De restyling wordt geleid door interieurarchitect Jeroen Smeele van het Rotterdamse bureau Smeele de Blieck, dat onlangs ook tekende voor de herinrichting van Admiraliteit Bar & Kitchen en Salt & Tasty). Die make over is nog in volle gang, wat Erik van Loo en echtgenote Anja op het idee bracht om de ene werkvloer met de andere te laten fuseren. De 'wereld van de sterrenkeuken' met die van 'bouwvak'.
Van de mannen op laatstgenoemde werkvloer kreeg hij een lijst opgesomd van de snacks en stevige kost die zij thuis en tijdens de schaft graag lusten. Met die informatie ging Van Loo vervolgens aan de slag. De eetliefhebbers die zich via iens.nl voor het diner hadden aangemeld en een gezelschap vaste gasten van Parkheuvel aten gisteren zodoende pizza's, broodjes half om, frites, cup-a-soup, milkshakes, een hotdog, snickers, frikandel, bitterballen en spareribs - maar dat alles dan dus wel gewetensvol 'culinair geherïnterpreteerd' door Van Loo. Een execercitie waarin hij meesterlijk slaagde.

Het puntgave worstje van de Parkheuvel-hotdog was bijvoorbeeld gedraaid van kreeft met een mayonaise van prei, de bitterbal was voorzien van een vulling van kikkerbil, de beker cup-a-soup was gevuld met achtereenvolgens een essence van eekhoorntjesbrood en een soep van roodfruit, de frikandel (opgediend in zijn standaard langwerpige plastic bakje) kwam deze ene keer in de gedaante van een asperge, de milkshake bestond uit een combinatie van karnemelk en rum, en behalve onder andere Moezelwijnen werden er geen gewone potjes pils geschonken, maar afgemeten cocktailglaasjes op Bordeauxvaten gerijpt bier van Kaapse Brouwers en Brouwerij De Molen.
De aankleding van 'Schafttijd' vormde een vette knipoog op zichzelf. Op de tafels lagen behalve spijkers en bouwhelmen ook massa's sausstrips met picalilly, Zaanse mayo en ketchup. De bitterballen werden geserveerd in een lunchtrommeltje met een elastiekje eromheen. Door de luidsprekers van het restaurant klonken dril- en klopboren, en naar goed gebruik in de bouwvakkersmode ging het personeel van Parkheuvel voor de gelegenheid gekleed in witte T-shirts en kapotte 'werkbroeken'. Het ontbrak er nog maar aan dat de dames aan tafel op het alom geliefde bouwvakkersdécolletée werden getrakteerd.
'Schafttijd' was het eerste CarteBlanche-event dat Iens Boswijk in samenwerking met Nederlandse chefs organiseert. De komende maanden zullen ook Jonathan Karpathios van restaurant Vork & Mes in Hoofddorp, Schilo van Coervorden van Tunes by Schilo (Conservatorium Hotel, Amsterdam) en Dick Soek van de Piloersemaborg in Den Ham de uitdaging aannemen en out of the box voor eetliefhebbers gaan koken. In hun eigen zaak dan wel tijdens bijvoorbeeld een pop-up picknick op het strand. Geïnteresseerden kijken op iens.nl wanneer en waar de volgende CarteBlanche van directrice mevrouw Boswijk op stapel staat. Aanbevolen!
Op de foto links: Iens Boswijk met Erik van Loo. Foto rechtsboven: hotdog Parkheuvel-stijl.