Lekkerste zomersalade is die van De Olijventuin'

De lekkerste zomersalade van Rotterdam anno 2014 is allicht die van De Olijventuin. Het geheime ingrediënt: pekmez!

29 Jul 2014 Wim de Jong

blogger Wim is mede-oprichter van De Buik en was er tot 1 juli 2015 aan verbonden.

Lekkerste zomersalade is die van De Olijventuin'

Na de Chinees, de 'Indonees' en de Italiaan kwamen dertig jaar geleden ook de Griekse, Mexicaanse en de Turkse keukens naar Rotterdam. Anno 2014 kennen wij zelf in de stad geen onvervalste Griek meer (tip ons!). De Mexicaan was hier altijd al ondervertegenwoordigd, maar schijnt wereldwijd aan een comeback bezig te zijn. En van de 'Turken' hebben we er gelukkig nog een paar. Zoals De Olijventuin.

Een Turks restaurant met een Nederlandse naam, dat is alvast bijzonder. 'Ja opvallend, en voor zover we kunnen overzien ook uniek in de Rotterdamse horecabranche als geheel. Wij kennen tenminste zo een, twee, drie geen Italiaan die bijvoorbeeld De Gouden Leeuw is gedoopt, of een Chinees die met zijn naam níet naar het aloude keizerrijk of de een of andere muur of draak verwijst. Best gedurfd ook. Als je je restaurant 'Izmir' of 'Bosporus' noemt, snapt 95 procent van je gasten wat ze er kunnen verwachten. Bij De Olijventuin is dat toch maar afwachten. Het zou ook zomaar de naam van het eerste bijbelse restaurant van ons land (op heel de aarde?) kunnen zijn. 

Is de zaak ook anderszins geen traditionele Turk? Het interieur roept niet meteen die duizend-en-éen-nacht-sfeer op, als je dat bedoelt. De ambiance is er meer die van een groot, gezellig koffie- en eethuis waar je de hele buurt aan tafel kunt verwachten. De menukaart telt wel een flink aantal authentieke Turkse schotels maar net zo goed ook een hele reeks Italiaanse pizza's en pasta's. We weten niet precies waarom, maar Turken hebben wat met dat land aan de overzijde van de Middellandse Zee. Denk aan hun pizza-shoarma.

Maar daarvoor ga je ongetwijfeld niet naar De Olijventuin. Klopt. Maak vooral een keuze uit de specifiek Turkse broodjes, salades, mezze en gerechten die ze er hebben. We noemen: de pides met Turkse salami of kaas, de herderssalade, de gebakken groenten met Turkse yoghurt en knoflook (Kizartma) en de Karnaiyarik: gevulde aubergine met gekruid rundergehakt en tomatensaus. Bij dit verhaal staat onder meer een foto van de Ispanakli pilav, een pilaf met de in Turkije zo geliefde wilde spinazie en yoghurt. Een nogal royaal opgediend bijgerecht, maar gezond en lekker. Dit was de keuze van mevrouw De Jong.

En nu moet ik zeker vragen wat de keuze was van...? ... Graag! Dat was de salata piyaz uit Antalya. Tot dusver het lekkerste zomergerecht wat ik dit seizoen heb gegeten. Een salade van witte bonen, verse tomaat, groene paprika, chili, mint, olijfolie, sesampasta (tahin), hardgekookt ei en pekmez. Laatstgenoemd ingrediënt is voornamelijk verantwoordelijk voor de bijzondere smaak van deze schotel. Het is een druivenmelasse, die wel wat weg heeft van rietsuikerstroop. Voor een bonenliefhebber als ik was die toevoeging niets minder dan een openbaring. En over peulvruchten gesproken: mogen die, tegelijk met de Mexicaanse keuken, ook rekenen op een comeback in de Rotterdamse restaurantwereld? Zou fijn zijn.

Tot slot: heet De Olijventuin ook zo omdat er sprake is van een tuin? 'Ja, en een die er wezen mag. Hij is weliswaar betegeld, maar de grote potten met olijfbomen en ander groen geven je wel degelijk het gevoel in een stadsoase te zijn beland. Vooral onder de overkapping van het restaurant, met uitzicht op de Nieuwe Binnenweg en de Lage Erfbrug, is het heerlijk zitten.

 

 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Mineke 29 Jul 2014, 14:02

Rotterdamse Griekse restaurants:http://www.olympiarotterdam.nl/enhttp://www.dionysos-rotterdam.com/of zijn die vervalst?

Chiel 29 Jul 2014, 15:18

Of http://www.tavernejorgos.nl/ ...

De Buik 29 Jul 2014, 15:54

Dank je Mineke en Chiel, we gaan er mee aan de slag!

Wolter 29 Jul 2014, 16:02

Kostas de Griek op de Hesseplaats is geheel Grieks.Goed eten ook. Het enige probleem is de locatie.

Lees ook deze verhalen
Het culinaire slotakkoord van Marco Somer bij De Harmonie

Marco Somer en Sabine Kromkamp stoppen na deze kerst met De Harmonie. De Buik blikt terug met ze, en vooruit.

The Oyster Club waar fancy dining en het nachtleven elkaar treffen

Voor een volledige avondje uit, zit je bij the Oyster Club aan het Rodezand op de juiste plek. Begin met sushi en een cocktail en eindig op de dansvloer.

Herfstsfeer in de Markthal: 10 x comfort food plekjes voor de koudere dagen

We delen een top 10 van comfort food plekjes tijdens de herfst in de Markthal: rijke bouillons, kruidige wereldkeukens en knusse plekken voor warme dranken.