Het culinaire slotakkoord van Marco Somer bij De Harmonie

Marco Somer en Sabine Kromkamp stoppen na deze kerst met De Harmonie. De Buik blikt terug met ze, en vooruit.

30 Okt 2025 Senna Wijnhoven

blogger Senna's eerste baantje was al in de horeca en sindsdien is ze daar nooit meer uit vertrokken.

Restaurant toevoegen aan favorieten

De Harmonie 23

Westersingel 95, Rotterdam Maaltijd: LunchDiner Stadsdeel: Centrum Keuken: Frans Prijsniveau: Wat duurder Bekijk restaurant

Het culinaire slotakkoord van Marco Somer bij De Harmonie

Na 16 jaar dragen Marco Somer en Sabine Kromkamp het stokje van De Harmonie 23 over. Per 1 januari nemen nieuwe eigenaren de zaak over en gaan Sabine en Marco iets anders doen. Wat ‘iets anders’ dan inhoudt, is voor Marco zelf ook nog niet helemaal duidelijk. De Buik sprak met Marco over hun besluit en de toekomstplannen.

Vooraf: de Buik en Marco Somer

Marco Somer is en (bijna was) 16 jaar actief bij De Harmonie, de Buik bestaat 12 jaar. De overlap in deze periode heeft geleid tot mooie producties op de Buik, zoals een gesprek (podcast zouden we nu zeggen) op Operator Radio, een profiel in de serie over chefs van Mo Kruisman met prachtig beeld van John Vane, een artikel in de serie, 'buiten de keuken van', over waar hij zelf graag gaat eten.

Bovenstaande foto komt eveneens uit een serie 'de smaak van', die vind je hier.

Tijd voor een nieuwe fase 

Marco was zijn tijd flink vooruit, getuige dit matcha-tonijn-gerechtje uit 2019

Het idee om te stoppen kwam voor Marco en Sabine niet van de ene op de andere dag. “Na zestien jaar zit je in een vast ritme", vertelt Marco. “En dat is fijn, want dat is ook waar je goed in bent. Maar we voelden dat we toe waren aan een nieuwe fase, zonder direct te weten wat dat precies zou zijn.”

Belangrijk voor hem was dat als dat moment zou komen, De Harmonie er ook sterk voor stond. “We hebben een geweldig team en een volle zaak. Dán is het moment om te zeggen: we sluiten dit hoofdstuk af. Niet pas als het bergafwaarts gaat.”

Een grote verrassing

Juist doordat het nog zo goed gaat met De Harmonie, kwam het besluit voor anderen wel aan als een verrassing. “In eerste instantie was het voor het personeel wel even schrikken, want ze zagen het totaal niet aankomen. Ondertussen is die schok wel een beetje gedaald en zijn ze vooral benieuwd naar de nieuwe uitdaging”, vertelt Marco.

Patron Cuisinier Marco Somer kwam in 2010 binnen bij De Harmonie als sous-chef, na gewerkt te hebben bij Maze in Londen en restaurant Amarone* in Rotterdam. Twee jaar daarna groeit hij door tot chef-kok en in 2016 neemt hij dan ook de exploitatie over van Dudok Horeca Group en wordt hij naast chef-kok ook eigenaar van De Harmonie.

1001 ideeën voor de toekomst

Wat er na de Harmonie komt, weet Marco nog niet. En dat is precies de bedoeling. “We willen eerst even terug naar een nulpunt. Niet meteen iets nieuws beginnen, maar de tijd nemen om te bedenken wat we nu willen. Anders kom je toch alweer snel terug in hetzelfde en dan zou de verkoop eigenlijk zinloos zijn.” 

Een nieuw restaurant komt er dus in niet. “We blijven zeker wel in de hospitality, maar ik verwacht niet dat we weer een nieuw restaurant gaan openen. Eerst gaan we even weg uit het Rotterdamse, misschien letterlijk door een vliegtuig te pakken en even naar the middle of nowhere te gaan met zijn tweeën.”

Dankbaar voor zestien jaar bij De Harmonie


Als hij terugkijkt, overheerst dankbaarheid. “Zestien jaar vol mooie momenten, met vaste gasten, bijzondere avonden en een team dat alles gaf. Het was een bruisende tijd, zelfs op dinsdagavond zat de zaak vol. Dat ga ik missen.

Over de toekomst van De Harmonie maakt hij zich geen zorgen. “De nieuwe eigenaren willen het concept voortzetten zoals het nu is. Het hele team blijft. Natuurlijk gaan ze daar uiteindelijk wel hun eigen draai aan geven, maar dat hoort ook.”

Een lange afscheidstour

Op de vraag of er nog een knetterend afscheidsfeest komt, heeft Marco een kort antwoord. “Nee, in principe niet. Tweede kerstdag is ons laatste diner en de nieuwe eigenaren nemen het dan vrij snel over.”

Ook merk ik dat de weekenden tot dan al bijna vol zitten met gasten die gedag willen zeggen of nog een keer bij ons willen komen. Eigenlijk doen we een heel lang afscheidsfeest, dat nu al begonnen is. En natuurlijk zullen we nog wel met het personeel een eindborrel drinken.”

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De Stoofboot: stoofvlees, friet en een biertje op de Rotte

Bar Alaska en Rivercity slaan de handen ineen voor de Stoofboot. Een rondvaart over de Rotte met stoofvlees, dekentjes, goed gezelschap en een biertje.

Waarom een dagje Rotterdam begint en eindigt bij Hotel New York

De Buik heeft een route uitgestippeld voor een dagje Rotterdam, te beginnen bij Hotel New York, dan de Maas en het centrum van de stad als uitgangspunt.

The Oyster Club waar fancy dining en het nachtleven elkaar treffen

Voor een volledige avondje uit, zit je bij the Oyster Club aan het Rodezand op de juiste plek. Begin met sushi en een cocktail en eindig op de dansvloer.