Bij het Erasmus Paviljoen eet je lekker en duurzaam

Prijswinnend paviljoen op de campus van de Erasmus Universiteit serveert duurzame Italiaanse gerechten. Op Dinnerdinsdag eet je er nog voordeliger!

11 Sep 2014 Martijn van Hennik

blogger Martijn proeft, drinkt, praat, leest en denkt na over wijn. Hij combineert wijn graag met allerlei gerechten, die hij vaak zelf bereidt.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Erasmus Paviljoen

Burgemeester Oudlaan 350, Rotterdam Maaltijd: OntbijtLunchDiner Stadsdeel: Oost Keuken: MediterraansItaliaans Prijsniveau: Kleine prijs Bekijk restaurant

Bij het Erasmus Paviljoen eet je lekker en duurzaam

Afgelopen maandag ontving chef-kok Mark Baan van het Erasmus Paviljoen een prijs voor de duurzaamste horeca. Over alles wat je in het paviljoen eet, is nagedacht met het oog op duurzaamheid. Duurzaam, is dat iets met geitenwollen sokken? Nee hoor, het duurzame paviljoen is 'een sexy clubhuis met het beste eten van de campus'. Maar wat is dat eigenlijk een duurzaam gebouw? En wat eet je in een duurzaam restaurant?

Het Erasmus Paviljoen past bij de ambitie van de Erasmus Universiteit Rotterdam om zo duurzaam mogelijk te zijn. Het gebouw is bijvoorbeeld voorzien van flexibele lamellen aan de gevel waarmee licht en warmteinstroom worden geregeld. Dat scheelt in je energieverbruik. Daarnaast is er natuurlijke ventilatie, opslag van warmte en koude onder de grond (google eens op WKO) en er zijn zonnepanelen op het dak.

Duurzaam, niet duur

In de keuken let Mark Baan op duurzaamheid. Dit deed hij bijvoorbeeld al eerder bij Rotown, waar hij tekende voor de herziening van de keuken en de menukaart. Het gaat in de eerste plaats om 'de intentie' duurzaam te werken, volgens Baan. In de praktijk zitten er soms nog wel haken en ogen aan. Duurzaam betekent meestal duurder (maar ook van betere kwaliteit) en dat gaat niet altijd samen met voordelige prijzen op de menukaart. Daar ligt dus de uitdaging voor Baan en zijn compaan Ruben Cieremans (operationeel directeur van het paviljoen; van hem komt de quote over het 'clubhuis').

Lokaal

In het paviljoen kookt Baan met seizoensproducten die hij inkoopt bij lokale leveranciers, bijvoorbeeld van Biologisch Goed, een coöperatie van kleine biologische boeren. Brood komt van Jordy's, fairtrade koffie van De Man met Bril en ijs van Doppio. En zo zijn er nog veel meer leveranciers. Dat is niet altijd handig, veel leveranciers, maar de tijd van één cateraar voor de hele campus (bijna 30.000 mensen in totaal) is voorbij. Er wordt tegenwoordig echt gekookt op de campus.

Coaster

Om de kosten te drukken is er geen bedienend personeel in het paviljoen. Dat is trouwens niks nieuws in een universiteitskantine. Je bestelling doe je aan de bar, even in de rij staan hoort erbij, waarna je een coaster meekrijgt die buzzt als je bestelling klaar is. Die haal je dan op aan de afhaalcounter.

Pizza en brownies

Het paviljoen heeft een Italiaans-mediterrane kaart. Een duidelijke signatuur met gerechten die goed passen bij de formule 'licht-snel-vers-en-betaalbaar'. Het Erasmus paviljoen is er in de eerste plaats voor studenten, dus betaalbaarheid speelt een belangrijke rol. Dat maakt de uitdaging om duurzaam te werken alleen maar groter voor Mark en Ruben. Voor € 6,50 eet je er een pizza van de dag, voor € 5,20 een caesar salad met gepocheerd ei en parmezaanse kaas. Of ravioli gevuld met artisjokken, tomaat, rucola en citroen voor € 7,50. Er is een indrukwekkende lijst van bars, cakes and cookies van Koekela (vanaf € 1,60) en ijs vanaf € 1,50 per bol. Daarnaast zijn er elke week specials, waaronder een hoofdgerecht van de dag (vanaf 17.00 uur). Je kunt ook prima borrelen in het paviljoen trouwens. Bijvoorbeeld met een La Chouffe van de wisseltap. Opvallend om te zien dat je in het paviljoen weinig vlees eet, maar het woord vegetarisch vind je er niet. Dat past in de formule van duurzaamheid en sluit aan bij de eindstand van het debat van afgelopen maandag. Voor deze horeca-ondernemers is duurzaam vanzelfsprekend, daar loop je niet mee te koop.

Internationaal

De menukaart is in het Engels, want de studentenpopulatie zorgt voor een internationale clientèle. Daar zijn Mark en Ruben blij mee, want die buitenlanders eten ook vaak 's middags warm en tonen interesse in allerlei verse producten, anders dan de sandwich. Hoewel die er zeker ook mogen zijn.

Kruidentuin

Mark en Ruben hebben grootse plannen voor nog meer duurzaamheid in en rond het gebouw: bijvoorbeeld een eigen kruidentuin op de nu nog anonieme grasveldjes naast het paviljoen. Zij willen de bezoekers niet om de oren slaan met het begrip duurzaamheid. Maar ze hebben wel een missie. Zij laten dat graag zien, geen woorden maar daden dus. Binnenkort zullen zij elke maand een leverancier uitnodigen om te vertellen over zijn producten. Ruben ligt toe: 'veel studenten komen van buiten de stad en kennen plekken als de Fenix Loods helemaal niet. Al die rechten- en economiestudenten hebben een pittig programma waardoor ze misschien weinig tijd hebben om de stad te ontdekken. Wij bieden ze een kennismaking met al die mooie leveranciers en producten.'

Nog maar het begin

Wat dat betreft ziet Mark Baan het winnen van de Falco Eleonorae Award vooral als een begin. Hij hoopt aansluiting te vinden bij anderen die zich met duurzaamheid bezighouden, bijvoorbeeld dicht bij huis binnen de universiteit, maar ook daarbuiten.

Voor iedereen

Last but not least: iedereen kan bij het Erasmus Paviljoen eten en drinken, niet alleen studenten en medewerkers van de EUR. Bij mooi weer zit je er heerlijk op het terras aan de gloednieuwe vijver, middenin de intellectuele hotspot van Rotterdam. Maar studenten hebben het geluk dat Erasmus Paviljoen meedoet met DinnerDinsdag. Meer informatie.

Foto boven: interieur van het Erasmus Paviljoen. (Foto Martijn van Hennik)

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Alex vd Made 11 Sep 2014, 9:13

Ik zie goede verbeteringen, maar helaas nog produkten waar veel dieren/ mensen en milieuleed aan vastzit, kaas en eieren bv. Ook het brood van Jordy s is niet biologisch.

Mark Baan 11 Sep 2014, 19:40

Beste Alex, biologisch is ook niet altijd het antwoord op de problemen waar we als mensheid tegen aan lopen. Toch bebruiken wij veel biologische producten. Kwalitatief en qua duurzaamheid (weinig foodmiles) is Jordy een goede keuze. Daarnaast is hij een Rotterdamse producent en dat vinden wij ook belangrijk. De 3 p's van duurzaamheid zijn dan ook people, planet, profit. Als wij helemaal veganistisch zouden worden komen er nog maar erg weinig mensen. Op de manier waarop we nu werken bereiken we een hele grote groep mensen (studenten) die we lekker, snel, voedzaam, bewust gekozen, voordelig voedsel voor schotelen. Ik denk dat we daar meer mee bereiken dan met een dogmatisch biologisch en veganistisch concept.Onze eieren zijn van de minst duurzame maar van de meest diervriendelijke en sowieso de kwalitatief beste soort namelijk biologisch en bij aanschaf slechts 1 dag oud. Vrijwel ieder product is bewust gekozen. We doen ons best maar aan elke keuze zit een keerzijde. Iets dat 100% diervriendelijk, 100% energie neutraal en geen enkele schade toebrengt aan aarde en mensheid bestaat niet. Blijf kritisch maar weet wel waar je t over hebt.

Alex vd Made 13 Sep 2014, 8:44

Beste Mark, Ik denk niet dat ik dogmatisch ben. Ik ben geen tegenstander van dierlijk eten , en eet zelf ook vlees en vis. Wel vind ik het belangrijk dat er op gelet word dat het dierenleed zoveel mogelijk beperkt wordt. Bij de eier- en zuivelproduktie is mijns inziens te veel dierenleed. Ook in de biologische sektor , hoewel minder erg. Maar toch, kalfjes die na de geboorte gescheiden worden van de moeder, de stiertjes die afgemest worden in veel te kleine ruimte, en nooit buiten komen. . Miljoenen haantjes die versnipperd worden. Kuikentjes die geen moederzorg hebben, eieren worden uitgebroed door broedmachines. Wat vlees betreft is het belangrijk om zelf te gaan kijken naar de boeren waar de dieren gehouden worden. Veel stieren worden hun hele leven binnengehouden , en dat vind ik onbestaanbaar. Ik heb vele boerderijen bezocht door heel Nederland dus ik denk dat ik wel weet waar ik over praat. De grenzen worden nog te veel opgerekt, vaak onder het mom van mensen bereiken, economie etc. Dit mag niet ten koste gaan van te veel dierenleed. Helaas weten veel mensen niet wat biologisch en alle andere keurmerken inhoudt en geloven ze dat ze daarmee goed bezig zijn. Ik ben voor duidelijkheid.

Alex vd Made 14 Sep 2014, 14:31

Btw, wel eens kalfjes gezien op de boerderijen die eenzaam de 1e 6 wkn van hun leven in hele kleine hokjes staan, waar ze zich amper kunnen bewegen? Ook op biologische boerderijen. Of de stiertje gezien, die met ong. 17 op 25 m2 staan in loodsen? Wel eens in een kippenfabriek geweest, ook een biologische waar de kippen binnen bovenop elkaar zitten? Of de kuikentjes , ook bovenop elkaar in kuikenhouderijen die verdwaasd op zoek zijn naar hun moeder? Ik ben benieuwd of je dan nog spreekt over dogmatisch denken.

Mick de haan 15 Sep 2014, 21:18

Ja prima toko. Veel verbeteringen in de afgelopen maanden: geen service aan tafel meer, prijsverhoging van 40%, personeel dat geen woord Nederlands spreekt, kleinere kaart, porties idem. Echt top. Puur genieten.

Mark Baan 18 Sep 2014, 10:32

Hallo Mick, ik ga alleen op de feitelijke onjuistheden in van je bericht. Zodat andere gasten geen vertekend beeld krijgen.2 van de in totaal 35 werknemers.werknemers zijn internationale studenten en spreken idd geen Nederlands. Op een internationale campus een beetje te weinig, zouden er eigenlijk meer moeten zijn. De laatste maanden is de kaart niet kleiner geworden.In tegendeel we hebben meer gerechten dan de vorige kaart. Daarnaast hebben we ook nog eens 7 wisselende specials extraAlleen t.o.v. de eerste kaart staan er een kleiner aantal gerechten op.Er is sinds de opening een gewogen prijsverhoging van ca 8% doorgevoerd.Porties zijn nog steeds exact even groot als in het begin. Calculaties zijn sinds de opening niet gewijzigd.Geen service meer aan tafel is correct. Het ontbreken van de meerwaarde daarvan t.o.v. de kosten heeft ons doen besluiten om daarmee te stoppen. Helaas.Je hoeft niet te komen maar ga geen door onderbuikgevoelens gestuurde mening de wereld in sturen.

Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.