Afgelopen maandag ontving chef-kok Mark Baan van het Erasmus Paviljoen een prijs voor de duurzaamste horeca. Over alles wat je in het paviljoen eet, is nagedacht met het oog op duurzaamheid. Duurzaam, is dat iets met geitenwollen sokken? Nee hoor, het duurzame paviljoen is 'een sexy clubhuis met het beste eten van de campus'. Maar wat is dat eigenlijk een duurzaam gebouw? En wat eet je in een duurzaam restaurant?
Het Erasmus Paviljoen past bij de ambitie van de Erasmus Universiteit Rotterdam om zo duurzaam mogelijk te zijn. Het gebouw is bijvoorbeeld voorzien van flexibele lamellen aan de gevel waarmee licht en warmteinstroom worden geregeld. Dat scheelt in je energieverbruik. Daarnaast is er natuurlijke ventilatie, opslag van warmte en koude onder de grond (google eens op WKO) en er zijn zonnepanelen op het dak.
Duurzaam, niet duur
In de keuken let Mark Baan op duurzaamheid. Dit deed hij bijvoorbeeld al eerder bij Rotown, waar hij tekende voor de herziening van de keuken en de menukaart. Het gaat in de eerste plaats om 'de intentie' duurzaam te werken, volgens Baan. In de praktijk zitten er soms nog wel haken en ogen aan. Duurzaam betekent meestal duurder (maar ook van betere kwaliteit) en dat gaat niet altijd samen met voordelige prijzen op de menukaart. Daar ligt dus de uitdaging voor Baan en zijn compaan Ruben Cieremans (operationeel directeur van het paviljoen; van hem komt de quote over het 'clubhuis').
Lokaal
In het paviljoen kookt Baan met seizoensproducten die hij inkoopt bij lokale leveranciers, bijvoorbeeld van Biologisch Goed, een coöperatie van kleine biologische boeren. Brood komt van Jordy's, fairtrade koffie van De Man met Bril en ijs van Doppio. En zo zijn er nog veel meer leveranciers. Dat is niet altijd handig, veel leveranciers, maar de tijd van één cateraar voor de hele campus (bijna 30.000 mensen in totaal) is voorbij. Er wordt tegenwoordig echt gekookt op de campus.
Coaster
Om de kosten te drukken is er geen bedienend personeel in het paviljoen. Dat is trouwens niks nieuws in een universiteitskantine. Je bestelling doe je aan de bar, even in de rij staan hoort erbij, waarna je een coaster meekrijgt die buzzt als je bestelling klaar is. Die haal je dan op aan de afhaalcounter.
Pizza en brownies
Het paviljoen heeft een Italiaans-mediterrane kaart. Een duidelijke signatuur met gerechten die goed passen bij de formule 'licht-snel-vers-en-betaalbaar'. Het Erasmus paviljoen is er in de eerste plaats voor studenten, dus betaalbaarheid speelt een belangrijke rol. Dat maakt de uitdaging om duurzaam te werken alleen maar groter voor Mark en Ruben. Voor € 6,50 eet je er een pizza van de dag, voor € 5,20 een caesar salad met gepocheerd ei en parmezaanse kaas. Of ravioli gevuld met artisjokken, tomaat, rucola en citroen voor € 7,50. Er is een indrukwekkende lijst van bars, cakes and cookies van Koekela (vanaf € 1,60) en ijs vanaf € 1,50 per bol. Daarnaast zijn er elke week specials, waaronder een hoofdgerecht van de dag (vanaf 17.00 uur). Je kunt ook prima borrelen in het paviljoen trouwens. Bijvoorbeeld met een La Chouffe van de wisseltap. Opvallend om te zien dat je in het paviljoen weinig vlees eet, maar het woord vegetarisch vind je er niet. Dat past in de formule van duurzaamheid en sluit aan bij de eindstand van het debat van afgelopen maandag. Voor deze horeca-ondernemers is duurzaam vanzelfsprekend, daar loop je niet mee te koop.
Internationaal
De menukaart is in het Engels, want de studentenpopulatie zorgt voor een internationale clientèle. Daar zijn Mark en Ruben blij mee, want die buitenlanders eten ook vaak 's middags warm en tonen interesse in allerlei verse producten, anders dan de sandwich. Hoewel die er zeker ook mogen zijn.
Kruidentuin
Mark en Ruben hebben grootse plannen voor nog meer duurzaamheid in en rond het gebouw: bijvoorbeeld een eigen kruidentuin op de nu nog anonieme grasveldjes naast het paviljoen. Zij willen de bezoekers niet om de oren slaan met het begrip duurzaamheid. Maar ze hebben wel een missie. Zij laten dat graag zien, geen woorden maar daden dus. Binnenkort zullen zij elke maand een leverancier uitnodigen om te vertellen over zijn producten. Ruben ligt toe: 'veel studenten komen van buiten de stad en kennen plekken als de Fenix Loods helemaal niet. Al die rechten- en economiestudenten hebben een pittig programma waardoor ze misschien weinig tijd hebben om de stad te ontdekken. Wij bieden ze een kennismaking met al die mooie leveranciers en producten.'
Nog maar het begin
Wat dat betreft ziet Mark Baan het winnen van de Falco Eleonorae Award vooral als een begin. Hij hoopt aansluiting te vinden bij anderen die zich met duurzaamheid bezighouden, bijvoorbeeld dicht bij huis binnen de universiteit, maar ook daarbuiten.
Voor iedereen
Last but not least: iedereen kan bij het Erasmus Paviljoen eten en drinken, niet alleen studenten en medewerkers van de EUR. Bij mooi weer zit je er heerlijk op het terras aan de gloednieuwe vijver, middenin de intellectuele hotspot van Rotterdam. Maar studenten hebben het geluk dat Erasmus Paviljoen meedoet met DinnerDinsdag. Meer informatie.
Foto boven: interieur van het Erasmus Paviljoen. (Foto Martijn van Hennik)