Kaap: voor als het een tikje ruiger mag

No nonsense-visrestaurant. Lekker en goed. Rechttoe-rechtaan inrichting, want ook in dat opzicht heeft Kaap verder geen kapsones.

10 Nov 2013 Mirjam de Winter

blogger Mirjam is mede-oprichter van De Buik van Rotterdam. Ze kwam ter wereld met een paar honderdduizend extra smaakpapillen op haar tong.

Kaap: voor als het een tikje ruiger mag

Nieuw op het 'Deli-eetplein' op Katendrecht: restaurant Kaap van de bekende Rotterdamse horecafamilie Baris. Een sfeervolle en ruige eetzaak tegelijk. Maar ja, kan ook moeilijk anders als je café De Ouwehoer als buurman hebt en de dichtstbijzijnde brug De Hoerenloper heet.

Kaap noemt zich een ‘vislokaal’. Een bescheiden aanduiding die slaat op de inrichting, en ook een beetje op het geboden menu.

En bij Kaap eet je dus alleen vis? Jawel, je kunt ook voor helemaal vegetarisch gaan. Maar er wordt dus geen vlees geserveerd, dat je het weet.

En over wat voor visgerechten hebben we het dan? Er kan uit van alles worden gekozen, maar toen wij er waren was heilbot de vis van de dag. En nooit eerder aten we zo'n dik en mals stuk heilbot. Met een salsa erover van olijfolie, zoute citroen, kappertjes en tomaat. Daarbij knapperige, zelfgebakken friet met zelfgemaakte citroenmayonaise en een eenvoudige maar lekkere groene salade. En we dronken er een goed glas sauvignon blanc bij, op aanraden van de chef.

Was er geen voorgerecht? Bijna vergeten, terwijl dat juist zo lekker was. Een bescheiden, maar zalige fruits de mer, met zowel warme als koude schelp- en schaaldieren. Smakelijke oestertjes uit Normandië, sappige kreeft, wulken en warme gamba's. Lekker!

Is Rob Baris (die ook Z&M heeft in de Veerhaven) zelf de eigenaar? Nee, die zit tegenwoordig vooral op zijn camping in de Normandië. Rob's vrouw Emmy is de oprichter/bedenker en zoon Daniël de chefkok. Maar het restaurant is wel typisch 'Baris'. De eenvoud, de originaliteit, de smaak, de kunst om van 'niets' iets bijzonders te maken. 

Is het er gezellig? Zeker, maar ook eenvoudig, als een soort pop-up restaurant. Kleine tafels, betonnen vloer, een muur van viskratjes van Schmidt Zeevis, schapenvellen op de kantinestoelen… Simpel en ruig.

Duur? Voor nog geen 80 euro aten we met twee man een driegangenmenu, dronken we een goede fles wijn en hadden we koffie (op het terras) toe. Het was gewoon lekker en goed. We gaan zeker terug. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.

Station Bergweg opent bezorghub in het Vroesenpark

In het Vroesenpark hoef je voortaan geen zware picknickmand meer mee te nemen. Via de bestelhub van Station Bergweg wordt je eten tot je kleedje bezorgd.

Thuiskomen bij Gamasot: Koreaanse gerechten in hartje Rotterdam

Bij Gamasot in de Pannekoekstraat proef je authentieke Koreaanse gerechten zoals bibimbap en bulgogi, geserveerd met huiselijke gastvrijheid.