NY Basement: verleidelijk op alle fronten

NY Basement zit in het souterrain van Hotel New York. Je drinkt er rokerige cocktails en eet er verfijnde gerechtjes in een bijzondere, intieme sfeer.

29 Jan 2016 René Quist

blogger René is journalist, pr-adviseur en mensen-mens. Maar bovenal is hij Rotterdammer met grote voorliefde voor eten en drinken.

Restaurant toevoegen aan favorieten

NY Basement

Koninginnenhoofd 1, Rotterdam Maaltijd: DinerLate night Stadsdeel: Zuid Keuken: Internationaal Prijsniveau: Wat duurder Bekijk restaurant
  • 29 Jan 2016

NY Basement: verleidelijk op alle fronten

NY Basement is een nieuw restaurant in het souterrain van Hotel New York. Je drinkt hier rokerige cocktails of eet verfijnde gerechtjes in een bijzondere, intieme sfeer die veel weg heeft van het stijlvolle New York uit begin vorige eeuw.

Foto's door Jeroen Mooijman.

Mijn eerste kennismaking met Hotel New York dateert uit begin jaren negentig. Een modderweg en daar stond dat iconische gebouw dat voor zo velen het vertrekpunt vormde van hun nieuwe leven. Nadien kwam ik er nog talloze malen. Altijd goed, altijd vertrouwd. Maar ergens kwam er wat sleetsheid in onze relatie. Zo veel nieuws, zo veel moois in de Maasstad.

En misschien ben ik daarom ook wel zo blij met NY Basement. Eindelijk weer iets nieuws bij Hotel New York. Eindelijk weer een reden om naar dat deel van de Kop van Zuid te gaan. Eindelijk weer nieuwe energie en eindelijk zie ik ook weer de magie van Hotel New York. De weidsheid, de altijd veranderende rivier en het nooit stoppende geluid van roezemoezende mensen en klinkende glazen.

Cocktails in de kelder


In de kelder van Hotel New York zit dus NY Basement. Cocktailbar annex restaurant dat je terugbrengt naar de Roaring Twenties van New York. Een 11-meter lange bar, hout, tegels, intieme zitjes. Hier ga je met je verboden lief heen. Of juist met je vriendinnen om je hart te laten veroveren. Je drinkt hier rokerige cocktails met whiskey (Rose from Broadway), zoete verleiding met een twist van appeltaart (The American Pie) of fris shot vanille (The Yellow Cab).

Maar hangen aan de bar met bier, vrienden en sterke verhalen, dat is ook NY Basement. Of zoals NY Basement het zelf verwoordt: Stijlvolle ornamenten en kleurrijke patronen. Een even hip als historisch interieur. Kleiner, intiemer en exclusiever dan Hotel New York. NY Basement heeft een eigen ziel en karakter maar ook die vertrouwde gastvrijheid van Hotel New York.

Een proeverij


Hollandse garnalen met avocado peppino en komkommer, geserveerd met een kletskop van sesam.

Eten lijkt hier bijzaak, maar dat is het allerminst. Edward de Ridder staat achter het fornuis en uit zijn keuken (die hij dus niet deelt met Hotel New York) komen fraaie gerechten. Kies voor een proeverij van vier of zeven gangen. De Ridder wil meedeinen op het ritme van de seizoenen en dat doet hij dan ook op deze avond. 

We beginnen met Hollandse garnalen met avocado peppino en komkommer geserveerd met een kletskop van sesam. Daarna een fijne steaktartaar met kwartelei en een geroosterde heilbot met een croûte van hazelnoot, noedels en tom kha kai. Maar het hoogtepunt is de kalfswang gestoofd met spitskool, paddenstoelen en paddenstoelencrème. Zelden zo’n mals stukje vlees gegeten. Precies het gerecht dat je op een regenachtige winterdag wil eten.


Kalfswang gestoofd met spitskool, paddenstoelen en paddenstoelencrème.

Intieme sfeer

NY Basement biedt plaats aan 150 mensen, toch blijft het altijd intiem. Waarom? De zaak is slim ingedeeld. Elk hoekje heeft een eigen sfeer, waarbij de bar het magnetische middelpunt vormt. Aan die bar kun je ook heerlijke appetizers eten. Denk aan Beef spareribs (9,50) of Hollandse garnalenkroketjes. (9,50)

Met NY Basement is de Kop van Zuid weer een stukje mooier geworden. Alleen heb ik nu wel een enorm probleem. Hoe kan ik nu kiezen tussen mijn oude en nieuwe liefde…

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Terug naar de Jazz Age in de NY Basement

NY Basement is open. Je waant in New York van de jaren '20. Cocktails en mooie gerechten aan de bar of tafel. Gewoon in de kelder van Hotel New York.

Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.