Iedere Rotterdammer vindt zichzelf er af en toe wel eens terug: het café-restaurant van Hotel New York. Of je nou familieleden van ver op visite hebt, dorst hebt gekregen van een scheerbeurt bij de New York Barbershop, een drankje gaat doen na een film bij Lantaren/Venster of gewoon zin hebt in een mosselfeest, eens in de zoveel tijd beland je nou eenmaal als vanzelf in deze ultieme klassieker, zonder goed te weten waarom precies. Daar komt binnenkort verandering in!
Hotel New York staat op het punt om de NY Basement te openen en daarmee de Kop van Zuid tot een nieuw cocktailparadijs te verheffen. Nog even en dan trekken we speciaal voor een drankje naar de Wilhelminapier en wanen we ons in dat prachtige pand van de Holland Amerika Lijn weer in de sferen van weleer.
Wat?

Start spreading the news: de NY Basement is een nieuwe cocktailbar en restaurant in de kelder van Hotel New York. De stijl en de menukaart van de nieuwe zaak zullen sterk verschillen van die in het welbekende grand-café erboven. Zo wordt het interieur gedecoreerd in de uitgesproken stijl van het Manhattan uit de jaren ’20 en wordt de NY Basement veel kleiner en daardoor ook meteen intiemer en exclusiever.
Wie?
Hotel New York maakt onderdeel uit van de WestCord Hotelketen en de NY Basement is onderdeel van hun concept. Sleutelfiguur is natuurlijk chef Edward de Ridder, bekend van The Park, die zich samen met zijn team over de keuken van de Basement gaat ontfermen. Het brein achter de cocktailkaart is Dyon Seedorf, die in 2014 tweede werd op het NK bartending.
Waarom?
Waarom niet? Er zijn redenen te over! Wie wil er niet dineren in de opzwepende en optimistische sfeer van de jaren ’20? Rotterdam was in die tijd, net als New York, een bruisende stad waar men van heinde en verre naartoe kwam om te dansen in de beroemde dancings aan de Coolsingel en de Kruiskade. De Holland Amerika Lijn was de connectie tussen de twee steden. Nu zo’n honderd jaar later onze eigen roaring twenties eraan zitten te komen, is Rotterdam wederom volop in ontwikkeling. De hoogste tijd dus voor onbegrensd optimisme. Hotel New York heeft de ambitie én beschikt over de ideale ruimte… Live jazz aan je tafel en de avond is compleet!
Waar?
In de kelder van Hotel New York, waardoor het bijna een soort speakeasy-achtig karakter krijgt. Vergis je echter niet, de NY Basement is gemakkelijk te vinden en is toegankelijk voor iedereen die zin heeft in een avondje uit.
Die naam?
NY Basement, simpeler had het bijna niet gekund. Toch werkt de naam twee kanten op, want het slaat natuurlijk zowel op een zaak in de kelder van Hotel New York, als op een restaurant in de stijl van het vroegere Manhattan. Dat het een Engelse naam zou worden lag natuurlijk in de lijn der verwachtingen: niet alleen past het historisch gezien goed bij het pand, het is ook handig voor de hotelgasten die er nu verblijven.
Leuk?

(Rechts op de foto chef-kok Edward de Ridder)
Toen we kwamen kijken moest er nog een hoop gebeuren, maar zodra chef-kok Edward ons bevlogen vertelde waar z’n houtskoolgrill zou komen en de nog kale ruimte voor ons vulde met visioenen van een lange cocktailbar, kleine zitjes en een goed menu, waren wij al verkocht.
Eten?

En of! Kom je borrelen aan de elf meter lange bar? Dan kun je wat smakelijke hapjes voor bij je drankje bestellen. Maar ook als je voor een groots diner komt, kun je je lol op. Die houtskoolgrill gaat ongetwijfeld voor heel wat culinaire hoogstandjes zorgen. Bovendien staat de decadente klassieker lobster Thermidor op de kaart. Great Gatsby all the way!
Wanneer?
De NY Basement opent eind oktober zijn kelderdeuren, maar de officiële opening zal iets later plaatsvinden, net op tijd voor de feestdagen.