Van boerendorp naar culinaire klasse. Berkel laat sinds kort zien dat je prima een dinner date in de suburbs kunt plannen. De nieuwste aanwinst is Ilundi. En B&R heeft hiermee meteen een primeur te pakken, want wij kenden de combi Indisch & Italiaans nog niet. Wees niet bang voor gekke fusiongerechten, maar neem het beste uit twee werelden. Beginnen met bruschetta met Parmaham om je vervolgens te storten op nasi bungkus en ajam paniki? Dat blijkt verdraaid goed te kunnen!

Van toevallige voorbijgangers moet Ilundi het niet hebben, want, zelfs met het adres bij de hand, moet je nog even zoeken waar het nu precies zit. Ga aan de Herenstraat bij de kinderkledingwinkel het pleintje op en zie daar! Dat was verrassing nummer één. We weten dat we Indisch gaan eten, maar zien zowel van buiten als binnen geen wajangpoppen, foto’s van rijstvelden of ook maar een hint naar de gordel van smaragd. Dat is verrassing nummer twee. Het interieur is meer een gezellige huiskamer met een fruitschaal op de bar, in een ‘beachy’ Riverdale look met veel wit. Maar we spotten de enige clou naar het Verre Oosten: het Shiva-beeld op de garderobekast.
Geen toko, wel huiskamergevoel

Dit is dan ook precies wat eigenaren chef Raymond, Rinske en Anja (echtpaar + beste vriendin) wilden. Geen toko, maar een knus restaurant met lekker eten. Alle Indische gerechten zijn op basis van oude recepten uit Semarang (Java), afkomstig van de familie van Raymond. Hij runt al jaren cateringbedrijf Saté Party, waarbij Rinske en Anja regelmatig assisteren. De wens een eigen restaurant te openen groeit en uiteindelijk hakken de Berkelaren de knoop door. Rinske zegt haar baan op bij de bank en eind september 2015 opent Ilundi de deuren.
Indische proeverij

Oude familierecepten en jaren ervaring als satébakker... wij zijn benieuwd en kiezen voor de Indische proeverij. Als voorgerecht krijgen we een bladerdeeghapje gevuld met kip en groenten. 'Mijn schoonmoeder vond dit eigenlijk maar niets en zei dat het gefrituurd moest worden', biecht Rinske op. 'Maar wij zijn geen voorstander van frituren, dus creëerde Raymond een eigen variant. Gelukkig kon ook dit op schoonmoeders goedkeuring rekenen.' Het tussengerecht zijn heerlijke saté babi en ajam met lontong. Deze chef hoef je duidelijk niets te vertellen over goede saté.
Tafel is te klein
Als het hoofdgerecht wordt geserveerd moet er zelfs een extra tafel bijgeschoven worden om alle gerechten kwijt te kunnen. We tellen maar liefst 13 schaaltjes: tahoe tempeh, Indische spareribs, makreel, garnalen, ajam paniki, rendang, Indische babi pangang, sambal telor (pittige gekookte eieren), babi ketjap, geserveerd met atjar ketimoen (komkommer), sayur lodeh (groenten in kokossaus), nasi en witte rijst. We wanen ons weer even op vakantie in Indonesië. Dit is verrukkelijk. Het ene gerecht is wat pittiger dan het andere, maar voor ons Hollanders prima te doen. Je proeft de liefde voor de Indische keuken en de verfijnde bereiding. Nenek kan trots zijn op Raymond.
Vleugje Italiaans, maar geen fusion
En de Italiaanse touch dan, hoe kom je bij deze verrassende combinatie? 'Eigenlijk heel simpel', vertelt Rinske. 'Het zijn beide grote eetculturen, waarbij het gezellig eten met de hele familie aan lange tafels centraal staat. Wij hebben de Indonesische roots, maar zijn – net als veel andere Nederlanders – ook dol op de Italiaanse keuken. Dus wilden we het beste van twee werelden.' En dat levert leuke mixen op. Denk aan een Italiaanse koffie met een stuk Indische spekkoek of een Indische proeverij voorafgegaan door Italiaanse antipasti. Maar Rinske benadrukt dat er geen fusiongerechten worden geserveerd. 'Dus geen pasta met een kwak rendang.'
Ontbijt en appelspekkoektaart

Je kunt bij Ilundi dagelijks vanaf 9.00 uur terecht voor een (Hollands) ontbijt, gevolgd door een lunch met Italiaanse of Indische broodjes of soto ajam. Voor het diner zijn alle hoofdgerechten Indisch, maar als voor- en nagerecht zijn er Italiaanse toppers, zoals bruschetta en een Italiaans kaasplankje. Bovendien maakt Rinske elke dag vers gebak, bijvoorbeeld de geliefde appelspekkoektaart of een superfoodcake. Overdag liggen de kranten op tafel en kun je er ook prima achter een laptop werken, ’s avonds verschijnt het tafellinnen voor een gezellige sfeer.
We zitten hartstikke vol na de Indische proeverij, maar willen toch nog de Italiaanse ‘touch’ ervaren. We bestellen als dessert de pannacotta en de sorbetto, maar dan wel weer met spekkoeklikeur. Wat een genot. Indisch eten was vooralsnog niet mogelijk in Berkel, dus Ilundi is een absolute verrijking voor het dorp. Alleen al voor de onvergetelijke saté gaan we binnenkort terug…