Chef François Geurds is niet bang voor een experiment met toegankelijke gerechten. Eerder had hij een okonomiyaki bar en ook verkocht hij oliebollen voor het goede doel. Sinds enkele maanden heeft hij een eethuis met streetfood op het menu in zijn restaurant dat in de avond gewoon gerechten met een ster serveert. De Buik ging langs en at kriskras door het menu heen van specials tot (inmiddels) signature streetfood dishes. Lees snel verder voor onze bevindingen.
Experimenten bij François Geurds in zijn Food Labs

François Geurds, de sympathieke sterrenchef, is een van de bekendste namen van culinair Rotterdam. Een man die weet hoe het is om in de Nederlandse lijstjes bovenaan te staan, en die zich steeds opnieuw blijft uitvinden.
Dat deed hij al met FG Food Labs, waar hij experimentele bereidingswijzen en gerechten voor FG Restaurant - met twee sterren - voorkookte in zijn testkeuken onder de Hofbogen én deze meer experimentele creaties presenteerde aan zijn gasten in het met een ster behangen restaurant.
Nu gebruikt hij datzelfde FoodLabs keuken voor een nieuw streetfood concept waarbij hij een snelle, geweldige lunch belooft. Je kunt binnen een half uur weer buiten staan, mocht je dat willen, maar waarom zou je?
Streetfood op niveau voor bij de lunch

S.O.S. staat voor Sandwich, Okonomiyaki, Soups & more. Hoog niveau met een lage drempel, bescheiden prijzen voor buitengewone kwaliteit. Je betaalt misschien een paar euro meer voor die ramen of clubsandwich, maar je krijgt het dubbele in smaak en beleving: een investering die zich wat ons betreft meer dan terugbetaalt.
Uitgekeken raak je hier niet snel, want er is sowieso altijd een special van de dag. En extra leuk is dat je zelf gerechten kan aanvragen: “Als mensen zin hebben in een stamppotje met een bal gehakt, dan kunnen ze me gewoon bellen”, zegt de chef.
“Natuurlijk zijn er mensen die iedere week terugkomen voor de fish & chips, maar een beetje afwisseling is ook wel leuk.”
Betaalbare wijnen en huisgemaakte limonade's

We drinken er biologische limonade bij onze gerechten, en kiezen uit de verschillende fruitsoorten voor perzik en aardbei, met prikwater, maar als je liever plat water hebt, kan dat ook.
S.O.S. heeft geen uitgebreide wijnkaart, maar wel een huischampagne en een mooie keuze huiswijn in drie kleuren, zoals een kruidige tempranillo per glas voor 6 of fles voor 32,50 euro. Koffie en thee worden hier geserveerd met een verhaal en een zandloper, beide komen de smaak ten goede.
Special en signature dish

Vandaag is de special een mooie pasta carbonara, met als extra Italiaanse truffel, die vanochtend vers is binnengekomen. Wat een perfect bord smaak: romig, vol en met een bite waarvan je blijft eten.
De FG Ramen kun je inmiddels wel een signature dish noemen van chef Geurds. De soep van dunne noedels met twee flinke stukken buikspek en een eitje zwart van de inktvisinkt. De bouillon heeft een gelei-textuur, het eitje is nog zacht van binnen, en het gekruide spek steekt er met kop en schouders bovenuit.
De okonomiyaki is een Japanse hartige pannenkoek met tonijn in 3 lagen: verse tonijn, bonito krullen en tonijnsalade, een gelaagde beleving.
We proeven ook nog de clubsandwich. Waar we helaas toch nog vaker dan ons lief is droog brood, smaakloze kaas en obligate garnering tegenkomen, mag je hier precies het tegenovergestelde verwachten. Romig, smaakvol, knapperig.. alles is heerlijk tot en met de zoetzure sjalotringetjes aan toe. Een uitblinker in textuur en smaak.
Patisserie van FG om mee af te sluiten (of gewoon om mee te nemen)

Bij binnenkomst zagen we al dat de bar vol staat met taartjes, en nu is dan eindelijk het moment dat we er eentje gaan proeven: de tiramisu, met cake, crème en chocolade. Alles komt uit eigen patisserie.
Je kunt ze ook los komen afhalen aan de bar van FG Food Labs, voor als je wat te trakteren hebt. Maar goed, als je dan toch komt; collega’s zijn gewoon welkom, dus ga lekker zitten.
Van dinsdag tot en met vrijdag, geen reserveringen, wel rendang. Het terras moet nog open gaan, maar reken er alvast op dat je hier heerlijk zit als het weer warm wordt.