Bij kebab denk je al gauw aan een vette hap met veel knoflook in een te drukke zaak waar 95% zo dronken is dat ze naast hun maaltijd graaien. Vaak heb je de volgende dag meer spijt van deze volledig ingeburgerde snack dan het X-aantal drankjes dat je hebt verorberd. Helai valt uiteraard niet te vergelijken met een kebabzaak die je bezoekt om vier uur ’s nachts en wanneer eigenaar Haroen ons verwelkomd en de nieuwe lunchkaart laat zien, zijn wij om. De Afghaanse keuken bestaat, naast de vele (veelbelovende) rijsttafel- en vegetarische gerechten, vooral uit vlees. Zo ook kebab. Wij proberen het graag uit.
Lunch op de veranda

Ondanks dat we een dag uitkiezen waarop de zomer zich achter de koude grijzen wolken verschuilt, voelen we direct bij binnenkomst de warme sfeer en de Afghaanse gastvrijheid. We zijn niet van suiker en pakken het net nieuw aangelegde terras. Wat een fijne plek. Zo onder de druivenboompjes en Oosterse lampjes met in de verte de Rotterdamse skyline met haar rauwe vrachtschepen.
Maar Helai is niet alleen voor Rotterdammers en Afghanen vertelt Haroen, want ‘’Helai is voor iedereen’’. Haroen vluchtte op zijn zeventiende vanuit Afganisthan naar Nederland en ondanks een zware periode, waarin hij niet alleen zijn vader maar ook zijn zusje verloor, pakte hij elke kans met open armen aan en begon direct met zijn eerste baan in de horeca. Inmiddels is Haroen tal van opleidingen en gerelateerde ervaringen verder en bezit hij niet alleen zijn eigen droomrestaurant, maar bieden ze van hieruit ook nog eens een cateringservice aan.

Door het uiterst vriendelijke personeel worden we voorzien van de drank- en lunchkaart. Al het vlees is halal en behalve non-alcoholische versnaperingen hebben ze ook een uitgebreide wijnkaart. Over het algemeen lezen wij enkel Afghaanse gerechten op het chocoladetaartje en de appeltaart na. De lunchkaart is iets minder breed dan de grote kaart, maar wanneer wij onze porties voor onze hongerige neusjes geschoteld krijgen zegt dat niets over de omvang van de gerechten. De salades die onder de houtskoolbarbecue gegaarde kebabsoorten rusten bestaan uit niet veel meer dan een simpele eikenbladmelange met wat groentes en een prima dressing. Desalniettemin maakt het zowel de gamba als de shami (rundergehaktspies) kebab lekker fris en zijn wij risicoloos van een vettige stinkadem wanneer we later op de dag weer op kantoor mogen verschijnen.
Zwaan is de naam

Ook na het dessert blijven we hangen, omdat we merken hoe aangenaam rustig het hier is. Alhoewel we het eigengebakken chocoladetaartje niet Afghaans kunnen noemen, is het wederom ongelooflijk smakelijk te noemen. Bij de door de bediening aangeraden non-alcoholische cocktail (inclusief tropisch palmboomrietje) vertelt Haroen waar de naam Helai vandaan komt. Het betekent namelijk niet alleen zwaan in het Afghaans, en verklaart daarmee het gouden logo, bovenal was dit de naam van zijn zusje. Toch mooi als je deze prachtige beestjes kort daarna de kade op ziet waggelen?