Bar Westkop: stralend middelpunt tussen Rotterdamse iconen

Bij bar Westkop, aan de rand van het Museumpark, omring je jezelf op het zonnigste terras van de stad met Rotterdamse iconen en puike pizza’s.

21 Aug 2023 Sophie Kreuze

blogger Sophie werkt als redacteur voor reisgidsenserie time to momo. Daardoor krijgt ze dagelijks de mooiste tips voor niet-te-missen adressen wereldwijd op haar bureau. Voor De Buik deelt Sophie haar eigen culinaire ervaringen en favoriete plekken in Rotterdam.

Bar Westkop: stralend middelpunt tussen Rotterdamse iconen

Met die onvoorspelbare Nederlandse zomers wil je natuurlijk genieten van elke zonnestraal die je maar te pakken kunt krijgen. In het centrum van Rotterdam vind je aan de rand van het Museumpark bar Westkop. Het café en restaurant van Thomas Tournier opende in de zomer van 2019 en in 2023 kwam Joy Medina erbij als mede-eigenaar. Bij de zaak hebben ze het beste plekje in de zon voor ons – en voor jou – geregeld.

Highlights en zonlicht 

Omringd worden door de iconische Rotterdamse architectuur én pizza? Voor deze combinatie mag je ons zeker bellen. Op het terras van Westkop heb je 360° zicht op een handvol hoogtepunten van het stadscentrum. 

Het haast hypnotiserende Depot Boijmans Van Beuningen, het karakteristieke Boijmans-museum, het markante Nieuwe Instituut en het rondje eindigt met de strakke torens van het Erasmus MC. Daartussen ligt Westkop, een plek met, zo lezen we op hun website, de meeste zonuren van Rotterdam. 

Pro antipasti 


Onze jas is nog niet uit, of de wijn staat al op tafel. Wat een snelle service, en dat met een vol terras. Hier worden we enthousiast van. Bij deze zonnige pinot grigio uit Italië lusten we wel iets te snacken. 

We kiezen de Antipasto Mix, een plateau gevuld met kaasjes als pecorino en gorgonzola, en charcuterie als Italiaanse parmaham en salami, aangevuld met vijgenjam, olijven en stukjes warm brood. Prima plank, precies genoeg voor twee personen. 

Het leven is een zure bom 


Het publiek van Westkop is een vrolijke mix van jonge studenten, hippe millennials en kantoorlui. Iedereen lijkt zich hier welkom te voelen, van twintiger tot zestigplusser. En het joviale personeel zorgt ervoor dat iedereen vlot geholpen wordt. Bas, de baas van het stel, neemt uitgebreid de tijd om te vertellen over de biercocktail-avond die aan de gang is. 

Barman Jonas heeft speciaal voor vanavond wat bijzondere speciaalbier-combinaties samengesteld. Die met Aperol is zo’n succes, dat die biercocktail al vroeg op de avond op is. Het wordt de Zure Bom, gemaakt met limoncello, Reijngoud Zuuuuurbier en wodka. We horen je denken, pardon? Maar echt, deze cocktail is een schot in de roos. Qua smaak helemaal niet zo sterk als je zou verwachten, maar juist fris, als limonade. Het ideale drankje terwijl we wachten op ons hoofdgerecht. 

Pizza perfect 


Westkop specialiseert zich in de Italiaanse keuken. Met kleine trek bestel je bruschetta, voor de gezonde(re) trek een salade en voor de grote trek hebben ze een flinke lijst met pizza’s om uit te kiezen. De hardlopers zijn Pizza Pesto en Pizza Salame Diavola, met pittige salami, gorgonzola en spinazie. Wij gaan voor de Pizza Formaggio di Capra bianca, de favoriet van Bas, en de Pizza di Parma Tartufo bianca. 

Beide pizza's zijn royaal belegd, met op de Formaggio di Capra bianca een kapitaal aan pijnboompitten, gegrilde zoete paprika en als scherpe tegenhanger verse basilicum. De Parma Tartufo bianca is er een met truffelroom, rucola en parmaham, die gelukkig pas na het bakken op de pizza is gelegd – anders wordt hij zo droog. Authentieke pizza’s die uitblinken in hun eenvoud, met een huisgemaakte bodem waar ze in Napels genoegen mee zouden nemen – een goede pizzabodem hoort slap te zijn. 

Apenstreken 

Bij deze pizza’s had een rood wijntje lekker gesmaakt, maar helaas is ook dit hard gegaan vanavond, want alle rode wijn is op. Dan maar een prosecco, ook niet vervelend. Mijn tafelgenoot kiest een biertje van Brouwerij Apenrots, het 'huismerk' van Westkop. 

De Pale Ale Louie, een geinige verwijzing naar Koning Louie uit Jungle Book, is een zomers biertje met een fris-fruitige smaak. Het bier werd voorheen in huis gebrouwen in een gezellige hobbyketel van 20 liter, maar het viel zo in de smaak dat het tegenwoordig in Gent gebrouwen wordt om aan de vraag te kunnen voldoen. 

Tiramisuper 


Wat is een Italiaanse keuken zonder tiramisu op de kaart? Zoals een pizza met ananas: dat kan gewoon niet (die pizza staat hier overigens ook niet op de kaart). De kok van Westkop maakt twee varianten tiramisu: een klassieke en één die past bij het seizoen. Deze zomer is dat tiramisu met limoncello. Een romig dessert met een subtiele, frisse citroensmaak, mooi in balans met de zachte lange vingers die er doorheen zitten. 

Samen met het toetje verdwijnen de laatste zonnestralen van het terras. Een slinger van lichtjes die over het terras hangt wordt aangeknipt en om ons heen gaan de ontelbare lichtjes van de stad ook aan. In de weerspiegeling van het Depot lijkt de lucht wel een wonderlijk schilderij, met als schitterend detail bar Westkop. 

Op zaterdag 26 augustus viert Westkop hun 4-jarig bestaan met een gezellig feestje met lekker eten, drinken, muziek en spellen, van 13.00 uur tot in de late uurtjes. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.

Van tap tot tafel: de culinaire verrassing van Kaapse Maria

Kaapse Maria aan de Mauritsweg heeft meer in de mars dan alleen de 24 taps met bier en ciders: verrassende gerechten en een gastvrije sfeer voor iedereen.