Wil je op maandagavond de kroeg in voor een borrel en iets te eten, dan is de keuze niet reuze. Veel horecaondernemers pakken die dag een rustdag na een ongetwijfeld druk weekend. Maar er is sowieso een café in het centrum van Rotterdam waar je sowieso terecht kunt op maandag en dat is Bokaal. Dus toog de Buik naar het Maagd van Hollandplein.
Bokaal is een nieuwe klassieker

En er zijn meer mensen die dit weten, want als we tegen zessen binnenkomen is het even zoeken naar een vrij plekje. De schalen bittergarnituur vliegen ons om de oren en wijn en bier vloeien rijkelijk. Hier is het op maandag gewoon nog een beetje weekend.
We gaan zitten aan een van de hoge tafels. De uitstraling van de zaak is wat ik de nieuw-klassieke cafésfeer noem: warm en industrieel, met robuuste meubels van staal, hout en leer. Niet overdreven hip of vernieuwend, maar wel sfeervol. En dat het Rotterdamse publiek deze sfeer kan waarderen, blijkt wel uit het feit dat Bokaal al tien jaar voor leven in de brouwerij zorgt in het MAHO-kwartier, daarmee zijn ze zelf eigenlijk ook een nieuwe klassieker.
De bediening houdt het gaan en staan van de gasten goed in het oog, en we hoeven niet lang te wachten op het menu, of later, wanneer de bodem van onze glazen in zicht komt, op een nieuw drankje.
Appeltje voor de dorst

Dat Bokaal een zwak heeft voor drankjes van Rotterdamse makelij, blijkt wel uit de speciale sectie die ze op het menu hebben voor lokale bieren en ciders. Brouwerij Apenrots, Stadshaven en Vet & Lazy vormen een kleine greep uit het aanbod.
We bestellen een cider van RAM, de Rotterdamse Appel Maatschappij. Zonder ijs, want dat vragen ze, en dat waarderen we. Cider die te waterig is smaakt al snel als laffe appelsap. De cider van RAM heeft flink wat prik, is mooi droog met een goede appelsmaak, en niet te zoet, zoals meer commerciële ciders dat wel kunnen zijn.
Erbij nemen we een portie camembert uit de oven. Deze had wat meer pit mogen hebben. We missen de uitgesproken smaak die zo typisch is voor deze Franse kaassoort. De bierstroop waarmee de kaas is afgetopt is ook niet sterk aanwezig. Maar de combinatie van het kaasje met de cider – een favoriete combi in Normandië, waar de oorsprong van camembert ligt en waar ook veel cider geproduceerd wordt – is wel geslaagd.
Fastfood deluxe

De gerechten met gesmolten kaas krijgen nog een kans, want voor de tweede ronde bestellen we cheesy loaded fries. En loaded betekent bij Bokaal very loaded. Een flinke hoeveelheid gesmolten cheddar-achtige kaassaus en zoute spekjes bovenop een goede portie friet. Het perfecte kroegvoer dat ook nog eens lekker smaakt.
We maken onze maaltijd af met een broodje hotdog met prijswinnende worst van het Rotterdamse Chez Jan en een falafelburger met vegan patty’s van het tevens lokale Falafval. Die laatste heeft niet de ideale brood-saus-ratio, waardoor het een beetje een droge hap is. De kok had wat royaler mogen zijn met de harissamayonaise.
De falafel is lekker krokant, de ingelegde groenten zijn smaakvol en de wetenschap dat de burger gemaakt is van restgroenten uit de horeca – vandaar de naam falafval – zorgt toch voor een tevreden gevoel.
De hotdog is zonder twijfel een royale aangelegenheid. Het is even zoeken naar het briochebroodje onder al die lagen: een knapperige en juicy knakworst, (weer) goed veel kaassaus en een smakelijke topping van gekarameliseerde ui en rauwe bosui. En voor de vegetariërs onder ons: de Bokaal hotdog is er ook in een vega variant.
Elke dag dat weekendgevoel

Bokaal serveert dé gerechten die je wilt eten als je een iets te gezellig weekend hebt gehad en op maandag nog een beetje aan het bijkomen bent. Maar op alle andere dagen van de week – Bokaal is elke dag open – smaken die gerechten ook goed natuurlijk. Een levendig café in hartje Rotterdam waar je doordeweeks naar toe gaat om dat weekendgevoel te voelen en te proeven.