Je hoeft maar een straatje in te slaan wanneer je op de Witte de With bent en je ontsnapt een beetje aan de drukte op de Schiedamse Vest. Wij stapten op een zonnige dag binnen bij Dertien en lieten ons verrassen door allerlei gerechtjes.
Je hoeft maar een straatje in te slaan wanneer je op de Witte de With bent en je ontsnapt een beetje aan de drukte op de Schiedamse Vest. Wij stapten op een zonnige dag binnen bij Dertien en lieten ons verrassen door allerlei gerechtjes.
Volgens bijgelovigen is dertien een ongeluksgetal. Nummer twaalf zou staan voor perfectie; deze redenering komt dan weer uit het christendom. Twaalf apostelen stonden aan Jezus zijn zijde en dat was perfect. Doorrekenen zou een cijfer meer dus ‘ongeluk’ brengen. Wat hier precies de logica van is begrijpen wij ook niet, maar wij wilden ons geluk wel eens op het spel zetten en langs bij restaurant Dertien; en we voelen ons optimistisch.
We nemen plaats op het bankje voor de zaak. Zo hebben we zicht op de straat en kunnen we ongegeneerd mensen kijken terwijl er lekkers voor ons neus wordt gezet. Na een kop koffie wordt ons gevraagd hoeveel tijd we vandaag hebben en vertellen we mede-eigenaar Herman Godijn dat we nergens meer heen hoeven. “Mooi”, antwoordt hij en zo begint een middag met diverse gerechtjes uit de keuken van Dertien.
Onze eerste ontmoeting met de chef gebeurt door middel van een carpaccio. Op ons bord ligt dungesneden Simmentaler rund, uiencrème, Parmezaan en macadamianoten. We vinden het best dapper van de chef om te beginnen met een carpaccio, maar hij heeft zeker een goede eerste indruk bij ons achtergelaten. Het is het eerste bordje dat we vandaag leegschrapen, maar velen zullen volgen.
Vervolgens worden er twee borden voor onze neus gezet. Gegrilde octopus met avocado en coppa di Parma en kalfsmuis op aardappelsalade met groene asperges en crème van gegrilde paprika. De inktvis is perfect gegaard – eerst sous vide en daarna kort op de gril – hij is mals maar heeft nog een lekkere bite. De enkele plakjes augurk die we tegenkomen snappen we niet precies, maar doet niets af aan het gerecht. Van de kalfsmuis blijft ook niets over.
De laatste ronde komt op tafel. Het eerste gerecht is al een feest voor het oog: gepofte knolselderij met peterseliewortel, paddenstoelencrème en zomertruffel. Dit gerecht is smaakvol en de truffel voegt toe maar neemt niet over. We krijgen onwijs veel zin in de herfst door dit gerecht. Het andere gerecht is wat minder aantrekkelijk voor het oog maar ruikt fantastisch: inktvisflessen gevuld met gamba farce en limoenblad. Dit gerecht is weer heel anders dan de voorgaande gerechten en is een fijne afsluiting van onze middag.
Vanaf 1 september is het ook mogelijk om beneden bij Dertien te borrelen. Hiervoor volgt een uitgebreidere wijnkaart, speciale gin-tonics en een uitgebreide bierkaart.
Met een voldaan gevoel drinken we de laatste slokjes wijn en kijken weer naar de mensen die voorbij struinen over de Schiedamse Vest. We hebben toch niet zo’n slecht gevoel over dit ‘ongeluksgetal’ en komen graag nog eens langs.
Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!
Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.
Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.
Geniet van de volgende voordelen: