Bij Mama Essi eet je altijd goed

Mama Essi serveert gerechten uit de Ghanese keuken. De smaakvolle, vaak onbekende, gerechten maken Mama Essi tot een restaurant waar je graag terug komt.

16 Mei 2019 Olof Hornstra

blogger Het liefst dwalend door steden, reist daardoor graag maar is uiteindelijk het liefst in Rotterdam. Zo komt Olof het liefst op plekken terecht die op het oog niet veel bieden, maar die de buik niet ontevreden achterlaten.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Mama Essi

Hillelaan 19, Rotterdam Maaltijd: LunchDiner Stadsdeel: Zuid Keuken: AfrikaansInternationaal Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Bij Mama Essi eet je altijd goed

Geboren op zondag, in Ghana; zo komt ze aan de naam Essi. De Akan uit Ghana geven hun kinderen namelijk vaak de dag van de week waarop ze geboren zijn. En volgens Essi zelf eet je bij mama altijd goed. Zo zit Mama Essi al bijna vijf jaar bij de Rijnhaven. Waar metro D en E over je heen razen en grauw beton je uitzicht bepaalt zal je niet snel verwachten in warmere sferen terecht te komen. Toch is dat precies wat gebeurt tijdens een avondje eten bij Mama Essi; want niet alleen het eten is ontzettend lekker, ook de familiaire sfeer die er hangt maakt het tot een gezellige plek. 

Onbekende smaken 


Gerechten geïnspireerd op de West-Afrikaanse keuken, bij ons ging er niet meteen een belletje rinkelen. Wel was de interesse er direct mee gewekt. Denkend aan Ghana komt kleurrijke kleding langs of een safari; maar niet zo snel het eten. Zonde, zo bewijst Mama Essi, want de smaken zijn verrassend en diep.  


Bij binnenkomst valt meteen het vrolijke, kleurrijke interieur op. Eenmaal aan tafel wordt er gevraagd of we bekend zijn met de gerechten, na een snelle blik op de menukaart blijkt dit zeker niet het geval. Een paar gerechten komen ons bekend voor, maar van het merendeel hebben we nog nooit gehoord. Gerechten als ugali (een brij van maismeel), jollof (gekruide rijst met vlees en groente) en kontomire (een stoofpot met spinazie) zijn compleet nieuws voor ons. Na een snelle uitleg wordt er eerst wat te drinken besteld. Ook hier ligt de focus op West-Afrika; zo komt de Fanta daarvandaan, en ja ook die smaakt anders, en is het bier niet van Nederlandse hop. De drankjes vallen goed in de smaak en dragen bij aan de complete ervaring.  

Een reis door West-Afrika 


De menukaart bestaat grotendeels uit gerechten die met vis, vlees of kip besteld kunnen worden. Hiernaast wordt vaak groente geserveerd met yam of rijst. Ook is er een vast driegangenmenu, waarbij Essi je meeneemt door de West-Afrikaanse keuken aan de hand van haar gerechten. Niet alleen ’s avonds kan er gegeten worden, ook tijdens de lunch is het restaurant open. Hiervoor is er een divers aanbod van zowel broodjes als kleinere warme maaltijden, zoals Ghanese samosa en vlees- en vistaartjes.  


Na de menukaart ontcijferd te hebben, bestellen we vis met spinazie en gebakken yam en gekruide kip met gebakken banaan en een puree van zwartoog bonen. De kruidige, volle smaak van de gerechten valt meteen op, deze valt niet direct te plaatsen. De smaken zijn zwaar maar goed gebalanceerd, waarmee ons enthousiasme verder wordt gewekt. Bovendien zijn de porties ruim. Na het hoofdgerecht zijn we al goed gevuld, maar voor dessert is altijd ruimte. Het wordt millet, een rijstpapachtig toetje met griesmeel, krenten en ananassap. Hierbij wordt een drankje van Hibiscus geserveerd, zo mooi als die in de tuin staat zo lekker is het in het glas.  

Op bezoek bij Essi 


Niet alleen voor het eten en de drankjes komen we hier graag terug, maar ook voor de hartelijkheid van Essi en de andere medewerkers. Hierdoor voelen wij ons al snel thuis te midden van, toch voor velen, een onbekende keuken. De lekkere gerechten, de goede sfeer en het feit dat de Ghanese keuken voor velen niet bekend is, maakt Mama Essi tot een restaurant om zeker eens te gaan eten.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
9 tips voor Antwerpen

Binnen een paar uur sta je in Antwerpen, waar je heerlijk een weekendje kan vertoeven. De Buik geeft een paar goede tips voor en alomvattend weekend.

Chef Michael van der Kroft van Tres over andere smaakmakers dan zout

De Buik spreekt smaakmaker Michael van der Kroft, de chef van Restaurant Tres die net een Groene Ster toegekend kreeg van Michelin.

15x Franse bistro’s en brasserieën

Als je op de Franse toer wilt, zit je prima in Rotterdam. Hierbij een lijst brasserieën en bistro's voor iedereen die zich in la douce France wil wanen.